Bulgur nedir diye soracak olursak; Besin değeri yüksek tahıl gurubundan olan, besin piramidinin en altında yer alan, buğdaydan yapılan bir gıda maddesidir. Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinde oldukça fazla tüketilmektedir.
Net bir yazılı kaynak olmaması ile birlikte, önemli derecede ekonomik bir karbonhidrat kaynağı olan bulgur tahmini on dördüncü yüzyıl öncesine dayanan yazılı eserlerde bulgurdan bahsedildiği görülmüştür. Bulgurun kaynağı yüksek ihtimalle Orta Doğu olduğu düşünülmektedir. Osmanlı İmparatorluğu ile birçok topraklara yayıldığı söylenmektedir. Bulgurun yapımında kullanılan antik yöntemlerin Güney Doğunun geleneksel yöntemleriyle aynı olduğu da düşünülmektedir.
Bulgurun Yapısı Nasıldır?
Buğday üç bölümden oluşur. Birinci bölümü özdür, ikinci bölümü kepektir. En değerli besin öğeleri ise öz ve kepek bölümünde bulunmaktadır. Çinko, krom, magnezyum gibi mineraller, B12 dışındaki tüm B vitaminleri ayrıca selenyum, fitik asit ve fenolleri içermektedir. Üçüncü bölüm ise endospermdir. Bu bölümde ise az protein ve nişasta olmasıyla da sadece enerji alımını sağlamaktadır.
Bulgurun Türleri Nelerdir?
Esmer bulgur ve sarı bulgur diye iki ana başlıkta ayrılmaktadır. Daha sonra bulgur tanelerinin büyüklüklerine göre sınıflandırılmaktadır; İri bulgur (düğü bulguru), pilavlık bulgur (Midyat bulguru), ince bulgur (çiğ köftelik bulgur) ya da simit bulgur olarak adlandırılır.
Sadece su ve buğdaydan oluşan bulgur, rengini ham maddesinden yani doğal yollardan alır. Sarı bulgur; durum buğdayından, esmer bulgur ise bezostiye buğdayından olur. Renk farklılıkları olduğu gibi tat farklılıkları da vardır.
Datça Köy Ürünleri’nin köy bulguru ise esmer bulgurdur. Kuskus ve pirinçten daha besleyici olan Datça köy bulgurunun birçok faydaları da bulunmaktadır.
Datça Köy Bulgurunun İçeriğinde Neler Vardır?
- – Kandaki yağları azaltan lifli yapısı ile oldukça fazla posa vardır.
- – Kolesterol içermeyip karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür.
- – B1 vitaminleri, sindirim sistemi ve sinir sisteminde önemli bir rol oynamaktadır.
- – Yağ oranı düşük olması ve doymamış yağa sahip olması ile sağlıklı bir besindir.
- – Mineral ve selülozdan kaynaklı bağırsak emilimini hızlandırıp kabızlığı önlediği söylenir.
- – Bakliyatlar arasında en önemli besin kaynağı olduğu tespit edilmiştir.
- – Bulunduğu içerikteki folik asitten dolayı önemli gıdalar arasında yer almaktadır.
- – Tarımsal üretimle elde edilen bulgurun pişirme ve kurutma işlemlerinden kaynaklı, fitik asit kaybolmaktadır.
- – Radyasyona karşı dayanıklılığı olan bulgur, radyasyonu emmeme özelliği bulunduğu için bazı ülkeler savaşlara karşı özellikle stok yapmaktadır.
- – Ekmek ve makarnaya göre besin değerleri, pişirme esnasında tanelerine nüfus ettiği için daha faydalıdır.
- – Kurutma ve pişirme şeklinden dolayı, raf ömrü diğer gıdalara göre daha uzundur, küf oluşumuna karşı dayanıklıdır.
Vitamin ve Mineral Deposu Bulgurun Faydaları Nelerdir?
Birçok faydası olan bulgurun içinde bulunan B vitaminleri, folik asit, magnezyum olmak üzere çok fazla vitamin ve mineralden kaynaklı bağışıklık sistemimizi güçlendirip, düzenli tüketim sayesinde bizi hastalıklara karşı korunmamızı sağlamaktadır.
- – Lif oranı yüksek miktarda bulunduğu için bağırsakları çalıştırır.
- – Liflerinden kaynaklı uzun soluklu tokluk hissine sahiptir. Doyurucu bir besindir.
- – Günlük yirmi beş – otuz gramı ile lif ihtiyacımızı karşılamaktadır.
- – Diyet listelerinde ilk sıralarda bulunmaktadır.
- – B1 vitaminleri sayesinde, sindirim sistemimizin ve sinir sistemimizin güçlenmesini sağlar.
- – Düzenli tüketildiğinde B1 vitamini eksikliğinden kaynaklanan hastalıkları önler.
- – Birçok sebzeye oranla daha fazla demir bulunmaktadır. Hatta demir minerali ıspanakla anılırken, bulgur da daha fazla bulunmaktadır. Bu sayede kemik sağlığını da koruduğunu söyleyebiliriz.
- – Bulgur da o kadar çok demir vardır ki kansızlık problemini düzenler, vücutta bulunan demir deposu seviyesini yükseltir.
- – Birçok damar ve kalp hastalıklarına karşı vücudu koruyup, kan dolaşımının düzenli olmasına yardımcıdır.
- – Diğer ürünlere göre kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
- – Yararlı maddeleri içeriğinde bulundurmasından kaynaklı sinir, stres, konsantrasyon bozukluğu, zihin yorgunluğu problemlerine iyi geldiği bilinmektedir.
- – Bulgur diğer gıdalara göre daha uzun bir süre tokluk hissi verir.
- – Diyabet hastalarına ve diyet yapan kişilere, düzenli tüketim için tavsiye dilen beslenme listelerinde çok sık yer almaktadır.
- – Bulgurun içeriğinde bulunan folik asit sayesinde bebeklerin ve hamile annelerin beyin gelişimini destekler. Yine de doktorunuzla görüşmekte fayda vardır.
- – Sıcak, soğuk birçok yemek çeşitlerine yakıştığı için de oldukça fazla çeşitli kullanım alanları olup, en fazla bulgur pilavı olarak tüketilir. Uygun fiyatı ile de mutfaklarımızda sık kullandığımız bir üründür.
Bulgur tarzı tahıl ürünleri bebeklerde gaz yapabilmektedir, karında şişkinlik hissi oluşturur.