Scroll Top

Sağlık ve Lezzet Dengesi: Kabak Çekirdeğinin Şaşırtıcı Faydaları

kabak çekirdeği

Az miktarda ve düzenli tüketim için diyet beslenme listelerinde yer alan kabak çekirdeği, pandemi döneminde corona virüs ile tekrar gündeme gelmişti. Kabak çekirdeği içeriğinde bulunan çinko, bağışıklık sistemi hücreleri için mutlaktır ve serbest radikallerin ( elektron içeren atom veya molekül ) verdiği vücut hasarını önlemede büyük bir role sahiptir. Amerikan Geriatri Derneğinin ikibinbeş yılında yaptığı çalışmaya göre yüksek oranda kemik mineral yoğunluğu ve magnezyum arasında ilişki olduğu bulunmuş ve kabak çekirdeği yüksek magnezyuma sahiptir. Elimizin altında rahatça temin edebileceğimiz, fiyat olarak da her bütçeye uygun olan kabak çekirdeği faydalarını daha yakından tanıyalım.

Kabak çekirdeği Nedir?

Kabak çekirdeği; Sakız kabağı, bal kabağı tohumudur. Bitkisel atıştırmalık ve çerez olarak, tuzlu, tuzsuz kavrulmuş hali ile tüketilmektedir. 

Kabak Çekirdeği Nerede Yetişir?

Bol lif içeren bal kabağı üretimi en çok Akdeniz Bölgesinde görülmektedir. Kabak çekirdeği üretimi ise Nevşehir ve Kayseri olarak öne çıkmaktadır. Üç kabak çekirdeğinin ikisi Nevşehir ve Kayseri’ den çıkmaktadır.

Yörelere göre de çeşitleri bulunmaktadır;

Kayseri kabak çekirdeği, Türk Patent tarafından tescillenerek, coğrafi işaret almış olan Kayseri Tomarza kabak çekirdeği

Nevşehir kabak çekirdeği, Türk Patent tarafından tescillenerek, coğrafi işaret almış olan Nevşehir kabak çekirdeği

Aksaray kabak çekirdeği, Türk Patent tarafından tescillenerek, coğrafi işaret almış olan Aksaray kabak çekirdeği

Kabak Çekirdeği Besin Değerleri Nelerdir?

Kabak çekirdeğinin temini kolay, bütçeye uygun ve besleyici besin değeri yüksektir. Doymamış yağ asitleri ve kaliteli protein almak için doğru kaynak olan kabak çekirdeğinde E vitamini, B vitamini, C vitamini, K vitamini, kalsiyum, çinko, selenyum, magnezyum, fosfor, mangan, potasyum açısından zengindir. Omega 6 ve Omega 3 yağ, karbonhidrat, yağ, lif, demir, tiamin, ribofilavin, niasin, doymuş ve doymamış yağ, kalori, protein değerleri içermektedir.

Kabak Çekirdeği Nasıl Saklanır?

Diğer kuruyemişler gibi kabak çekirdeğini de nemden uzak tutmak gerekmektedir. Hava almayacak, vakumlu kaplarda, kuru, soğuk yerlerde muhafaza etmek doğru saklama yöntemi olacaktır. Çiğ kabak çekirdeklerini buzlukta ya da buzdolabında korunması, besin değerlerini muhafaza etmek için önemlidir.

Kabak Çekirdeği Nasıl Tüketilir?

Kabak çekirdeğini kavrulmuş ya da çiğ olarak tüketilebilir. Kavrulmuş kabak çekirdekleri ise tuzlu ve tuzsuz olarak da tüketilmektedir. Atıştırmalık ve çerez olarak tüketildiği gibi birçok unlu mamullerin tariflerinde, çorba ve ekmeklerde, yulaf ezmesi, salata tariflerinde kullanılmaktadır. 

Kolesterol değerini arttırdığı için günde bir avuçtan fazla kabak çekirdeği yenmemelidir. Geceleri uykuya geçmeden bir saat önce tüketilen kabak çekirdeği, dinlenmeye geçen hücrelerin ve yenilenen hücrelerin işlevini arttırmaktadır. Ayrıca rahat bir uyku geçirmenize yardımcı olacaktır. 

Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

  • Kaba çekirdeği faydalarından en önemli etkisi; Bitkisel sterol içermesi ile kan kolesterol ve LDL kolesterol seviyelerini düzenleyerek kalp hastalıklarının oluşumunu engellediği bilinmektedir. Damar işleyişinde iyileşme sağladığı, içeriğinde bulunan doymamış yağ asitleri ile Omega 3 ve Omega 6 sayesinde kan yağlarını düşürdüğü, Kan pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamininin yüksek oranda olması önemli faktörlerden biridir. Kısaca kabak çekirdeğinin içeriğinde bulunan bitkisel steroller sayesinde kalp sağlığını koruduğu, kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, dengeli ve sağlıklı bir yaşamı desteklediği gözlenmiştir.

Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamak gerekmektedir. Günlük tüketim miktarının fazlası alınırsa tam tersi etkisi olduğu söylenmektedir. Hekiminizden günlük tüketim dozunu öğrenmek önemlidir. 

  • Kabak çekirdeğinin içeriğinde bulunan magnezyum, kalsiyum, fosfor mineralleri ile diş ve kemik sağlığını da desteklediği bilinmektedir.
  • Genellikle yaşlılarda görülen kemik kırılganlığını osteoporoz etkilemektedir. Kan basıncında artma, vücutta kamburlaşma, kemiklerde kırılma, eklem ağrıları için kabak çekirdeği tüketmek önemlidir.
  • Kabak çekirdeğinde bulunan yüksek lif sayesinde sindirim sistemine iyi geldiği, kilo vermek için diyet listelerinde bulunduğu gözlenmektedir.
  • Karatenoid, E vitamini gibi antioksidanlar, çinko minerali etkisi ile kolon, akciğer, meme, prostat, göğüs kanseri risklerini düşürmektedir. Aynı zamanda erkeklerde prostat bezlerinin ve iyi huylu tümörlerin büyümesinde etkilidir. Eğer etkisinde eksiklik görüldüğü takdirde prostat kanseri oluşumu riski taşımakta olduğu söylenmektedir.
  • Halk tıbbında bilinen kabak çekirdeği faydası ise; Böbrek, prostat ve mesane bozukluğuna karşı tüketildiğidir. 
  • Kabak çekirdeği içeriğinden kaynaklı insülin salınımı miktarı sınırlı olup, kan şekerini bir anda arttırmaz. Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin tuzsuz kabak çekirdeği olarak, günlük tüketim dozunu hekimlerine danışarak almaları gerekmektedir. Kabak çekirdeği; Diyabet hastalığı etkilerini azaltma potansiyeli olduğu, böbrek fonksiyonları gibi diyabet tanısı konulan kişilerin tüketiminde faydalı olacağı söylenmektedir.
  • Proteinler açısından oldukça zengin olan kabak çekirdeği; üreme organlarını iyileştirme, kalp ve damar sağlığını koruması ve desteklemesi, sporcular için güç arttırması, saç kaybını önlemesi, yaraların hızlı iyileşme etkisinin olması ile kabak çekirdeği faydalarının oldukça fazla olduğu gözlenmiştir. 
  • Kabak çekirdeği; Saç bakımında tüketmenin yanı sıra cilt bakımında da etken bir rol oynamaktadır. Cilt sağlığını koruduğu, içeriğinde bulunan çinko sayesinde hücre yenilediği bilinmektedir. Yüksek oranda demir içermesi ile de cilt hastalıklarının önlenmesinde etkisi olduğu bildirilmektedir. 
  • Ayrıca hafızayı güçlendirdiği, uykusuzluk ve depresyona iyi geldiği bildirilmektedir.

Kabak Çekirdeği Tüketiminin Zararları Var mıdır?

Günlük tüketim dozu aşımı ve bilinçsiz tüketildiği takdirde kilo almanıza ve yağlanmaya sebep olacaktır.

Mide rahatsızlıkları olan kişilerin tüketiminde dikkat etmeleri gerekmektedir.

Fazla miktarda tüketildiği takdirde ishal gibi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.

Cilt problemi olan kişilerin hekimlerinden görüş almaları önemlidir çünkü sivilcelenmelere sebep olabilir.

Günlük kullanım doz aşımında gaz problemlerine sebep olabilir.

İçeriğinde bulunan yüksek fosfor olmasından kaynaklı, fosfor problemi yaşayanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, böbrek hastaları, kronik hastalığı olanlar, daimi ve düzenli ilaç kullananlar mutlaka doktor görüşü almalılardır.

Kullanım amacınıza göre mutlaka doktor tavsiyesi alın.

 

Datça Köy Ürünleri olarak sizlere önerimiz; Buradaki bilgilerle tek başına hastalık tedavi edilemez, hekiminize danışınız. Bitkisel ürünler İlaç değildir ve tedavi amaçlı kullanılamaz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın