Scroll Top

Kantaron Yağı

kantaron yağı

Doğada şifa kaynağı olan bitkiler bugün de alternatif tıpta tedavilere yardımcı olarak kullanılmaktadır. Dünyada birçok ülkede bu amaçla kullanılan bitkilerden birisi de kantarondur. Özellikle kantaron yağı şeklinde 14. yüzyıldan itibaren dünyada birçok hastalığın tedavisi için kullanılmış mucizevi bir bitkidir.

Doğada kendi kendine yetişmeye başlayan kantaronun ayrıca Kılıç otu, Mayasıl Otu, Kan Otu Koyunkıran gibi farklı isimleri de bulunmaktadır.Bir tür otsu bitki olan kantaron otunun çiçekleri beş bölümden oluşur ve üzerinde bol miktarda yağ tomurcukları bulunmaktadır. Bu yağ tomurcukları güneşe tutulduğunda siyah noktalar şeklinde görüldüğü için halk arasında “binbirdelik otu” olarak da bilinir.  Sarı ve kırmızı türleri olan kantaron, çiçeğinin rengine göre adlandırılır.  İlkbaharda açmaya başlar ve sonbaharda kurur. Bu yüzden yazın yerden yüksekliği en az 5 cm olduğunda toplanmaya başlar. Kantaron bitkisinden kantaron çayı, yağı gibi farklı ürünler elde edilebilmektedir. Bunlardan en çok kullanılanı ise kantaron yağıdır.

Kantaron Yağı Nedir?

Kantaron bitkisinden elde edilen bir yağdır. Dahilen ve haricen kullanılarak hastalıkların tedavi edilmesine ve önlenmesine yardımcı olabilmektedir.

 Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Kırmızı ve sarı kantaron bitkisinin  birbirinden farklı şekilde yağ yapımı gerçekleştirilir. Kırmızı kantaron bitkisi yıkandıktan sonra kurumaya bırakılır. Ardından parçalara ayrılarak cam bir kavanoza konulup üzerine saf zeytinyağı eklenir. 5 gün kadar ağzı açık güneşte bekletilir ve ardından ağzı kapatılarak ortalama 40-45 gün kadar güneşte bekletilmeye devam edilir. Ara ara kavanoz ters düz edilerek karıştırılır. Sarı kantaron bitkisi ise kurutulmadan ezilerek zeytinyağı ile bekletilmektedir. Kavanozun içindeki yağ sarıdan kırmızıya döndüğünde kullanıma hazır hale gelmiştir. Koyu renkli bir şişeye aktarılıp güneşten korunarak uzun süre bozulmadan kullanılabilmektedir. Bu mucizevi yağı birçok hastalık ve problemin tedavisinde güçlü bir destekleyici olarak kullanabilirsiniz.

 

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı içeriği sayesinde sayısız faydası olan bitkisel bir yağdır.

İşte şifa kaynağı kantaron yağının faydaları;

  •  Antiseptik özelliği yarada mikrop ve enfeksiyon oluşumunu önlemeye,

  •  Hücre yenileyici özelliği sayesinde özellikle yara ve yanık izlerinin hızlı ve iz kalmadan iyileşmesine,

  •  Deride oluşan egzama, ayak mantarı gibi cilt hastalıklarının tedavisine,

  •  Sivilce oluşumunu önlemeye ve izlerini yok etmeye,

  •  Bebeklerde pişik tedavisine, 

  •  Bacaklarda oluşan kılcal damar görünümünü azaltmaya,

  •  Dahilen kullanımlarda sindirim sistemini düzenlemeye (iştah kaybı, şişkinlik, gastrit, mide ekşimesi ve kusma gibi problemler),

  •  Masaj yağı olarak kullanıldığında sırt, omuz ve bacak ağrılarını gidermeye,

  •  Damar büzücü etkisinden dolayı kazalarda meydana gelen kanamaları durdurmaya (İç kanamalarda da kullanılabilmektedir.), varis gibi damar hastalıklarının tedavisine,

  •  Cilt yüzeyinin pürüzsüz ve güzel görünmesine, cilt lekelerini tedavi etmeye,

  •  Saç diplerine uygulandığında saç dökülmelerini ve kepeği önleyip saçın sağlıklı uzamasına,

  •  Sakinleştirici özelliğiyle uyku problemlerinin tedavisine,

   •  Dahilen kullanıldığında kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilmektedir.

Sağlık açısından birçok faydası olan kantaron yağı iyileşme ve tedavi sürecini destekleyici bir üründür.  Tek başına ilaç amaçlı kullanılmaması gerekmektedir. Hastalık, kaza, sağlık problemlerinde öncelikle mutlaka bir doktora başvurulması sağlık açısından hayati önem taşımaktadır. 

 

Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Kantaron yağı dahilen ve haricen olarak iki şekilde kullanılabilmektedir.

Dahilen kullanımı,  ağız yoluyla içerek kullanılmasıdır. Direkt kullanımlarda 1 çay kaşığı olacak şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir. Yine çay olarak tüketilecekse sıcak suyun içine birkaç damla kantaron damlatarak kullanılabilmektedir. Ayrıca yoğurt, süt gibi farklı gıdalarla da tüketilebilmektedir.

Dahilen kullanımlarda günlük 1 çay kaşığını geçmemesi önemle tavsiye edilmektedir. Ayrıca hamilelik ve kronik sağlık sorunları olması durumunda doktor tavsiyesi ile kullanılması sağlık açısından çok önemlidir. 

Haricen kullanımı, cilt yüzeyine sürülerek kullanılmasıdır. Vücutta sürülecek kısma birkaç damla damlatıp hafif hareketler ile masaj yapılarak kullanılabilmektedir.

Haricen kullanımlarda ilk defa kullanılacaksa çok az miktarda kullanılıp alerjik reaksiyon olup olmadığı gözlemlenmelidir. Ayrıca cilde sürdükten sonra güneşe çıkılması durumunda cilt lekeleri oluşabilmektedir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın