Scroll Top

Bitkisel Yağlar Nelerdir?

bitkisel yağlar nelerdir

Sağlıklı ve doğal beslenme ve doğal yağların sağlık için sundukları faydalar ile ilgili farkındalık arttıkça bitkisel yağlar hakkında merak edilenler de fazlalaşıyor. Bitkisel yağlar son derece geniş bir çeşitliliğe sahip olduğundan “Bitkisel yağlar nelerdir?” sorusunun yanıtlarının bilinmesi en doğru tercihin yapılabilmesini mümkün kılıyor. 

 

Az önce de belirtildiği gibi “Bitkisel yağlar nelerdir?” sorusuna verilebilecek çok fazla yanıt var. Her ne kadar zeytinyağı akla ilk gelen bitkisel yağ olsa da doğadaki sayısız meyve, çiçek, kök ve tohum doğal yağlara sahip.

 

Bitkilerden elde edilen bu yağ çeşitleri kullanım alanı bakımından da son derece zengin. Bitkisel yağ çeşitleri salataları lezzetlendirmek, yemek pişirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, cilt bakımı ve saç bakımı yapmak, stresten uzaklaşmak ve sindirimi kolaylaştırmak gibi birçok amaçla kullanılabiliyor.

 

Bitkisel yağ çeşitleri farklı ihtiyaçlara yanıt verebileceği için “İyi yağlar nelerdir?” sorusunun yanıtları da değişebiliyor. Bu yazımızda “Bitkisel yağ hangileri?” sorusunun yanıtlarını bulabilir, faydalarına ihtiyaç duyduğunuz yağları keşfedebilirsiniz.

 

Ceviz Yağı

Cilt hastalıklarına iyi gelebilen, antioksidan bakımından son derece zengin olan ceviz yağı mezelerde, salatalarda ve yemeklerde tüketilebiliyor. Anadolu topraklarındaki ceviz ağaçlarının neredeyse %70’inin yağ taşıdığı biliniyor. Ceviz yağı vitamin yönünden besleyici olmasının yanı sıra cilde topikal olarak da uygulanabiliyor. 

 

Hindistan Cevizi Yağı

Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen Hindistan cevizi yağı, yüksek ısıya dayanıklı olma özelliği taşıyor. Katı ya da sıvı formlarda bulunabiliyor. Genellikle tatlı tariflerinde sahip olduğu mükemmel aroma ile sıklıkla tercih ediliyor. 

 

Acı Badem Yağı

Cilt sağlığına iyi geldiği bilinen acı badem yağı, kuru cilt bakımı süreçlerinde önemli bir etki sağlayabiliyor. Kuruyan, çatlayan ve doğal bariyeri zarar gören ciltleri ihtiyaç duyduğu nem ile buluşturan acı badem yağı harici kullanım için daha fazla öneriliyor.

 

Badem Yağı

Saç bakımı süreçlerinin olmazsa olmazlarından olan badem yağı, cilt ve saç sağlığını destekliyor. Özellikle saç bakımı rutinlerinde kullanılması önerilen bitkisel yağ saçlı deriye masaj yapılarak uygulanıyor. Saç köklerini güçlendirme, saçları yumuşatma ve saçlı deriyi nemlendirme etkilerine sahip olduğu kabul ediliyor. Barındırdığı yağ asidi, E vitamini ve mineraller badem yağını saç kökleri için en besleyici yağ çeşitleri arasına sokuyor. Saç bakımı için argan yağı da tercih edilebiliyor.

 

Çörek Otu Yağı

Uzun zamandır şifa amacıyla kullanılan çörekotu yağı antioksidan ve antienflamatuar özellikler barındırır. Saç dökülmesini minimize edebilir, öksürüğe ve kabızlığa iyi gelebilir. Eklem ağrılarını hafiflettiği de söylenen bu doğal yağ uygun dozda olduğu sürece tüketilebiliyor ve harici kullanımı da mümkün oluyor. Şifa amacıyla kullanılan bir diğer doğal yağ ise sarı kantaron yağı. Sarı kantaron çiçeğinin zeytinyağı ile buluşması ile elde edilen kantaron yağı son yıllarda giderek popüler hale geliyor.

 

Lavanta Yağı

Bitkisel uçucu yağlar arasında yer alan lavanta yağı muhteşem bir kokuya sahip olması ve rahatlatıcı etki sunması nedeniyle evlerde yerini alıyor. Oda kokusu olarak da kullanılabilen bu uçucu yağ, harici kullanım için uygun özellik taşıyor. Oda parfümü çeşitlendirmek istendiğinde tarçın yağı da tercih edilebilecek başarılı alternatiflerden.

 

Kekik Yağı

Çok güçlü bir antioksidan olarak kabul edilen kekik yağı, mikropları öldürür ve ağrı kesici özelliğe sahiptir. Yüzyıllardır şifalı etkisine başvurulan kekik yağı, uçucu yağlardan olmakla birlikte aromatik etkisinin bulunduğu da ifade edilebilir.

 

Susam Yağı

Dahili ve harici kullanıma uygun olan susam yağı, barındırdığı lifler sayesinde sindirim sürecini destekliyor. Esansiyel asit bakımından zengin; Omega 3 ve Omega 6 yağ asidi çeşitleri barındırıyor. Mineral ve vitamin yönünden çeşitlilik barından susam yağı, saç bakımı ve cilt bakımı rutinlerine de eklenebiliyor.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın