Scroll Top

Datça’nın Gizli Baharatı: Kajun Baharatı ve Yemeklere Katkısı

kajun baharatı

Hem insan sağlığına olan destekleyici yararları ile hem de yiyeceklere verdiği enfes lezzetleri ile bilinen kajun baharatına patates baharatı diyerek haksızlık yapıldığını, böyle bir tanımlamanın az geldiğini düşünerek ‘’Kajun Baharatını’’ detaylı incelemenin yararlı olacağını düşündük. 

Kajun (cajun) baharatı hem lezzet, hem gıda koruması hem de insan sağlığına faydaları ile oldukça yararlı bir baharat olarak içeriğini inceleyelim;

Soğan Tozu; Birtakım cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği, saç sağlığını korur,

Sarımsak Tozu; Bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini güçlendirdiği, enfeksiyonlara karşı savaş açıp, kolesterolü ve kan şekerini düzenler,

Karabiber; Antibiyotik, mineral ve c vitamini etkisi bulunmaktadır,

Acı kırmızı pul biber; İştahı açar, mideyi güçlendirip, hazmı kolaylaştırarak, bağırsak gazlarını giderdiği ve idrar söktürmesi ile bilinir,

Toz kırmızı biber; mideyi baskılayarak kusmayı önlediği, mide ve bağırsak gazını giderdiği, soğuk algınlığı ile gribe iyi gelir,

Kuru fesleğen; Bağırsak ve iltihaplara antioksidan etkisi ile faydası olduğu, iştah açıcı özelliği ile kilo almaya faydası olduğu, hazmı kolaylaştırdığı geleneksel bir alışkanlıktır,

Kimyon; Mide ile ilgili krampları, bulantı ve ağrıları giderip, sindirim sistemine faydası vardır,

Kereviz tohumu; cildi ve kanı temizleyerek, cinsel gücü arttırır, iç salgı bezlerini çalıştırır,

Kekik; A, C vitaminler, mineral ve yağlar, sodyum, kalsiyum, potasyum ile son derece faydalıdır.

Deniz tuzu; Antibiyotik özelliğinin olduğu, akne, egzama rahatsızlıklarına, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, uykusuzluk, stres ve depresyona iyi geldiği bilinir.

Kajun Baharatı Nasıl Yapılır?

Malzemeler; 

Taze ve temiz olduğundan emin olduğumuz 

İki yemek kaşığı soğan tozu

İki yemek kaşığı sarımsak tozu

Bir yemek kaşığı karabiber

İki yemek kaşığı acı kırmızı pul biber

İki yemek kaşığı toz kırmızı biber

Bir yemek kaşığı kuru fesleğen

Bir yemek kaşığı kimyon

İki yemek kaşığı kereviz tohumu

İki yemek kaşığı kuru kekik

Bir yemek kaşığı deniz tuzu

Yapılışı; Tüm malzemeleri büyük bir kapta bir araya getirip, güzelce karıştığından emin olmalıyız. Tam anlamıyla karışmış olan malzemeleri seramik kaba doldurarak vakumlu kapakla kapatmamız gerekmektedir.

Kajun Baharatı Nasıl Kullanılır?

Kajun (Cajun) baharatının damaktaki yolculuğu; İçeriğinde bulunan soğan tozu ve sarımsak tozu lezzetini arttıran olmazsa olmaz malzemelerdir. Baskın tadında soğan tozu ve sarımsak tozunun tadı bulunmaktadır, bu sebeple soğan ve sarımsağa yakışan her yiyeceğe kolaylıkla eklenmektedir. Kekik ve fesleğen ise damakta arkadan gelen tadı hissediliyor.  Kekik ve fesleğen orta baskın bir tat olması ile de yakışan tüm yiyeceklerle kajun baharatı kullanılır. Kırmızı toz biber, kimyon, karabiber, deniz tuzu alt tad yerinde olduğu için ve hemen hemen her yemeğe katılması ile herhangi bir özel tercihe girmemektedir. Damakta baskın ve arkadan gelen orta baskın olan tadlara göre tüketimi önerilmektedir.

Yöresel ve geleneksel yemekler dışında daha çok damak zevkine göre belirlenen tüm baharatların kullanımında belirli bir kıstas bulunmamaktadır. Kajun gibi baharat kullanımında en önem verilmesi gereken kullanım zamanını ayarlayabilmektir. 

Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır?

Antioksidan özelliği ile oksijenle reaksiyona geçerek gıdalarda oluşabilecek olumsuz etkileri de engellemesi açısından baharatların birçok faydaları da bulunmaktadır. Önemli olan baharatları nerede ve nasıl kullanacağımızı bilmektir. 

Balık ve deniz ürünlerinde haşlama, güveç, ızgara ve üzerine dökülen soslarda kullanılmaktadır. En çok karidese yakışan kajun baharatını zeytin yağı ile harmanladığınızda çok daha etkili bir lezzet elde etmenizi sağlayacaktır.

Tavuk ve kırmızı etle uyum sağlayarak, ete çok yakışan kajun baharatını ızgaralarda pişirme öncesi marine sosuna ekleyerek, haşlama tercihiniz varsa suyuna ekleyerek kullanabilirsiniz.

Salatalarda üzerine dökülen zeytinyağı karışımı ile tüketebilirsiniz. 

Yoğurt içine karıştırarak tüketebiliriz.

Sebze yemeklerinde lezzet ve keskin tat yaratmak için kullanılmaktadır. Sebzelerde genelde piştikten sonra üzerine dökülerek tüketilen kajun baharatı, en çok sebzelerin fırınlanma öncesi eklenmesi ile lezzet şölenini yakalayabiliriz. 

Datça Köy Ürünleri olarak sizlere önerimiz; ızgara sebzelerinizde pişirmeden önce zeytinyağı ile kajun baharatınızı harmanlayıp, sebzelerinize bulayın ve on ila onbeş dakika dinlendirdikten sonra ızgaraya yada fırına koyup, pişirin.

Datça Köy Ürünleri olarak bizden size Kajun (Cajun) Baharatlı tarif;

En çok patatese yakıştığını düşünüp, patates baharatı olarak anılan kajun baharatını hiç karnabahrla denedeniz mi?

Yıkanıp, temizlendikten sonra çiçek çiçek ayırdığımız karnabaharlarımızı tuzlu suda, orta derecede haşlıyoruz. Haşlanan karnabaharlar bir kenarda ılımaya bırakılırken üstüne bulayacağımız zeytinyağı içine kajun baharatını karıştırıyoruz. Fırın tepsisine karnabaharlarımızı dizip, üzerine kajun baharatlı zeytinyağını döküp, önceden ısıtılmış fırınımıza koyuyoruz. Karnabaharlarımız kızardığında fırından çıkartabiliriz. Ana yemek yanına garnitür, meze çeşidi veya küçük atıştırmalık olarak yoğurt eşliğinde yiyebiliriz. 

Kajun (Cajun) ve Tüm Baharatlar Nasıl Muhafaza Edilir?

Tüm baharatların yoğun aromaları bulunmaktadır. Aromalarını, tazeliğini ve insan sağlığı için faydalarını kaybetmemesi için saklama koşulları önemlidir.

Baharatlar için en doğru kap, seramik olandır. Işık ve hava geçirmeyen, kuru ve temiz olan seramik kaplar baharatları en ideal koruma şeklidir. 

Raf ömrünü uzatmak isterseniz, zeytinyağının içine ekleyerek, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Seramik kaplara koyduğumuz baharatları güneş görmeyen, serin ve kuru ortamlarda muhafaza etmek önemlidir.

Baharatları koyduğumuz kapların kapaklarını sıkıca kapatmak gerekmektedir. Vakumlu kapaklar ilk tercih olmalıdır.

Hazır paketlerde aldığımız baharatların son kullanım tarihlerine dikkat etmek gerekmektedir. Açıkta satılan baharatların raf ömrü bir yıldır. Satın aldığınız açıkta olan baharatlarınızın tazeliğinden emin olup, aldığınız tarihe göre bir yıl içinde tüketiniz.

Baharatlara buhar, nem, ısıdan uzak tutmak için, baharat kaplarınızı yemeklerinizden uzak tutarak ekleyiniz.

Açıkta satılan taze baharatlarınızı aldıktan sonra ayıklayıp, yıkamanız gerekmektedir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın