Çörek Otu Yağının Faydaları

çörek otu yağının faydaları

Günümüzde gelişen teknoloji ve bilimle birlikte hastalıkların tedavisinde modern tıp yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak bu tedavilerin yanında geçmişi çok eski çağlara dayanan geleneksel tıptan da hala faydalanılabilmektedir.  Özellikle bitkilerin önemli bir yeri olan geleneksel tıp, bitkilerden doğal yollarla elde edilen yağ, karışım, krem, macun vb ürünler ile birçok hastalık için destekleyici tedaviler sunabilmektedir. Bunlardan biri geçmişi çok eskilere dayanan Tutankamon gibi kralların, Kleopatra gibi kraliçelerin, Hipokrat, Dioskorides, İbn-i Sina gibi hekimlerin kullandığı ve günümüzde de hala şifa kaynağı olarak kullanılan çörek otu yağıdır. Orta Doğu’da “Habbat Al Barakah” “Kutsanmış Tohum” olarak adlandırılan çörek otu ve ondan elde edilen çörek otu yağının faydaları, içeriğindeki bileşenlerden gelmektedir. Çörek otu yağı içerisinde antimikrobiyal, antikanserojen, antienflamatuar, antidiyabetik, antiradikal özellikleriyle deyim yerindeyse neredeyse her derde deva olabilen özel bir yağdır.

Çörek otu, düğün çiçeği familyasından 20 kadar türü olan ve 14 türe yakını ülkemizde bulunan Nigella cinsinden  Nigella Sativa L.  adında, 20 ila 50 cm arasında büyüyen,  siyah tohumları olan tek yıllık otsu bir bitkidir. Çörek otu bitkisinin tohumu uçucu yağ, sabit yağ, acı madde ve saponinlerden oluşmaktadır. Çörek otu yağı da bu bitkiden elde edilmektedir. Özellikle içeriğinde yararlı maddelerin korunması açısından en ideali soğuk sıkım olarak elde edilen çörek otu yağıdır. Bu yöntemle, yüksek ısıya maruz kalmayan, oksidasyona uğramayan, kalite ve içerik bakımından en üst düzeyde doğal yağ elde edilmektedir.

 

Çörek Otu Yağı Ne İşe Yarar?

Çörek otu yağının faydaları birçok araştırmaya konu olmuş ve elde edilen sonuçlarda içeriğindeki  sağlık açısından çok önemli olan protein, karbonhidrat, demir, fosfor, B2 vitamini, gamma tocopherol , omega 6, oleic acid, thymoquinone (TQ), dithymoquinone (DTQ), thymohydroquinone (THQ), thymol yağ asitleri  gibi 50’den fazla bileşenin birçok hastalığın tedavisine yardımcı olabildiği gözlemlenmiştir.  Özellikle içerisindeki uçucu yağlardan elde edilen timokinon (thymoquinone) bileşeni yüksek antioksidan özelliğinden dolayı birçok hastalığa iyi gelebilmektedir. Timokinonun, kolon, prostat, pankreatik, akciğer kanseri gibi kanser türleri ve alerjik astım tedavisine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kalp toksisitesini önlemeye  yardımcı olabilmek gibi çok önemli faydaları bulunmaktadır.

 

Geçmişten günümüzde kadar şifa kaynağı olarak kullanılan çörek otu yağının faydaları nelerdir?

• Astım ve alerji tedavisine,

• Karaciğer hastalıklarının tedavisine,

• Bazı kanser türlerinin tedavisine,

• Bağışıklık sisteminin güçlenmesine,

• Kalp sağlığını korumaya,

• Hücrelerin yenilenmesinin hızlanmasına,

• Alzheimer hastalığının tedavisine,

• Yüksek kolesterolü düzenlemeye,

• Vücuttaki iltihabı kurutmaya,

• Mide sağlığını korumaya ve reflü, ülser gibi hastalıkların tedavisine,

• Saç ve cilt sağlığını korumaya,

• Dolaşım sistemini korumaya,

• Sinirleri yatıştırıp, yorgunluğu almaya,

• Mantar, egzama gibi cilt problemlerinin tedavisine,

• Romatizma, eklem ağrılarının tedavisine,

• Baş ve diş ağrılarının tedavisine,

• Annenin doğumdan sonra sütünü artırmaya yardımcı olabilmek gibi birçok faydası bulunmaktadır.

Geleneksel tıpta birçok hastalığı önlemeye ve tedaviye yardımcı etkisi olan çörek otu yağı gıda, kozmetik gibi alanlarda sıkça kullanılmaktadır.

 

Çörek Otu Yağı Nerelerde Kullanılır?

• Salatalar, yemekler ve tatlılara eklenerek,

• Süt, meyve suyu, su gibi içeceklere karıştırılarak,

• Ağızdan direkt sade alınarak,

• Ekmek, simit gibi yiyeceklere sürülerek,

• Cilt, saç ve saç derisine dışarıdan sürülerek,

• Kapsül şeklinde alınarak kullanılabilmektedir.

 

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Günlük kullanım miktarları kişiden kişiye göre ve kullanım amacına, şekline göre değişebilmektedir. Ancak yetişkin kişilerde ilk iki hafta boyunca günde 3 çay kaşığı daha sonra 1 veya 2 çay kaşığı şeklinde tavsiye edilmektedir. Aşırı tüketimi karaciğer ve böbreklere zarar verebilmektedir.

Sağlık açısından sayısız faydası bulunan bu yağı alırken soğuk sıkım, taze ve doğal olmasına en önemlisi güvenilir firmalardan almaya özen gösterilmelidir. Çünkü katkı maddeli ya da uygun olmayan şekilde üretilen yağlar fayda sağlamayacağı gibi zarar da verebilmektedir. Geleneksel tıpta çörek otu yağı hastalıklar için bir şifa kaynağıdır. Ancak unutulmamalıdır ki hastalıkların tedavisinde geleneksel tıp destekleyici ve yardımcıdır. Özellikle kanser gibi ciddi rahatsızlıklarda mutlaka doktor gözetiminde ve tedavilerin yanında destekleyici olarak kullanılıp tek başına tedavi için kullanılmamalıdır.

bir yorum bırakın