Susam Yağı Nerelerde Kullanılır?

susam yağı

Susam yağı, susam bitkisinden elde edilen bir yağdır. Bu yağı önemli kılan ise sağlığa sağladığı sayısız faydasıdır. İçerdiği bileşenleri ile mucizevi bir şifa kaynağı olan susam yağı doğal destekleyicilerden biridir.

İşte doğanın bize sunduğu şifa kaynağı susam yağı hakkında merak edilenler:

Susam Yağı Nedir?

Susam yağı; susam tanelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Dünya üzerinde birçok ülkede kullanılan bu yağ mutfaklarda, kozmetikte, tedaviyi destekleyici vb. farklı amaçlarla kullanılabilmektedir.

Susam Yağı Nasıl Elde Edilir?

Susam yağı; susam bitkisinin meyveleri içinde oluşan tohumlardan yapılmaktadır. Bu tohumların kabukları soyulup ayıklanarak soğuk sıkım yöntemiyle bitkisel sıvı yağ elde edilmektedir. Soğuk pres tekniği ile elde edildiği için yüksek sıcaklığa maruz kalmadığı için içerisindeki bileşenler zarar görmemektedir. 

Susam yağı farklı yöntemlerle de elde edilebilmektedir. Ancak soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen yağlar sağlık açısından daha faydalı olduğu için bu yöntemle elde edilmiş yağları almanız tavsiye edilmektedir.

Susam Yağının İçerisinde Neler Vardır?

Susam yağının faydası içeriğindeki bileşenlerden kaynaklanmaktadır. 

Susam yağının içeriğindeki bileşenler şunlardır:

        •  Protein,
        •  Koenzim Q10,
        •  Karbonhidrat,
        •   A, B1, E vitamini,
        •   Kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko mineralleri,
        •   Steroller,
        •   Yağ asitleri,
        •   Sesamin, sesaminol, sesamol bulunmaktadır.

Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından birçok faydası olan susam yağı özellikle şu alanlarda fayda sağlamaktadır:

Kalpdamar sağlığını korumaya yardımcı:

Yapılan bilimsel çalışmalarda susam yağının kalp- damar sağlığını korumaya, kolesterolü düzenlemeye yardımcı olabildiği gözlemlenmiştir. Çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri (PUFA ve MUFA), sesamolin, sesamin gibi bileşenlerin kötü kolesterolü düşürmede, antiaterosklerotik kalp hastalığını önlemede iyi bir destekleyicidir.

Yüksek tansiyon tedavisinde destekleyici:

Çalışmalar sonucunda yüksek tansiyon hastalarında, susam yağının yüksek tansiyonu dengelediği gözlemlenmiştir. 

Tip 2 diyabet tedavisinde etkili:

Düzenli olarak susam yağı kullanan tip 2 diyabet hastalarında insülin direncinde ve seviyelerinde düzelmeler gözlemlenmiştir.

Flebit (Yüzeysel damarlarda pıhtı) oluşumunu önleyebilme:

Özellikle kanserin neden olduğu flebitlerin oluşumunu önlemeye yardımcı olabildiği çalışmalar sonucunda ortaya konulmuştur.

Antibakteriyel etki: 

Susam yağı antibakteriyel özelliğe sahiptir. Susam yağı binlerce yıldır yaraları iyileştirmek için kullanılmıştır. Staphylococcus ve Streptococcus gibi yaygın deri patojenleri ve ayak mantarı, deri mantarları için doğal antibakteriyel olarak kullanılabilmektedir.

Bunlarla birlikte;

        • Cilt sağlığını korumaya,
        • Çatlak oluşumunu önlemeye, güneşin zararlarından korumaya,
        •
Sivilce ve akne oluşumunun önüne geçmeye, gözenekleri sıkılaştırmaya,
        •
Saç, kaş, kirpik sağlığını korumaya, sağlıklı ve gür olmasına, kepek, mantar oluşumunu önlemeye,
        • Tırnakları güçlendirip kırılmasını önlemeye yardımcı olabilmektedir.

Susam Yağı Nasıl Kullanılır? Susam Yağı Kullanımı

Susam yağının kullanımı, 

Dahili kullanımı için: Kolesterol, diyabet ve mide-bağırsak rahatsızlıkları için günde 3 defa 10’ar gram susam yağı besin takviyesi olarak alınabilir.

Harici kullanımı için: Kozmetik amaçlarla, cildi yumuşatmak, güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak ve saç besleyici olarak kullanmak için yaklaşık 9-10 susam yağı 5 dk süreyle cilde masaj yaparak uygulanabilir. Tıbbi amaçla Flebit oluşumunu engellemek ve antibakteriyel etki için günde 2 kere yaklaşık olarak 10’ar damla kullanılması tavsiye edilir.

Bununla birlikte susam alerjisi olanların kullanmaması, kronik rahatsızlığı bulunan ya da herhangi bir sağlık problemi olanların öncelikle doktor tavsiyesine uyması sağlık açısından çok önemlidir. Tek başına tedavi amaçlı kullanılmamalıdır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın