Çok eski çağlara dayanan, tarihi daha belirlenememiş kayısı dünyanın birçok yerinde yetişmektedir. En fazla üretime sahip ve en kaliteli kayısılar ise Akdeniz çevresindeki ülkelerde yetişmektedir.
Sağlıklı beslenme grubundaki kayısı meyvesi; Taze, kurutulmuş, konserve olarak tüketilirken aynı zamanda meyve suyu, yemiş, marmelat gibi farklı şekillerde de tüketilmektedir. Kayısı çekirdeğinden yağ elde edilmektedir.
Kayısı Çekirdeği Yağı Nedir?
Mayıs ve Temmuz ayları arasında hasat edilen kayısılar, kurutma işlemi esnasında çekirdeklerinden ayırılır. Çıkarılan çekirdeklerden de kayısı çekirdeği yağı elde edilir. Bitkisel uçucu yağ olan kayısı çekirdeği yağı sıklıkla Aromaterapi amaçla kullanılmaktadır.
Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Oluşur?
Yaz mevsimi ile özenle toplanan kayısılar, çekirdeklerinden ayrılarak yapılan kuru kayısı üretiminin yapıldığı yerlerde yağ üretimi de yapılmaktadır. Kayısı çekirdeği yağı; Hassas üretim olan soğuk sıkım (soğuk pres) tekniği ile damıtılarak çıkarılmaktadır. Kokusuz ve hafif bir yapıya sahip olan kayısı çekirdeği yağının saf bir hali vardır. Bitkisel uçucu yağ olan kayısı çekirdeği yağı katkısız ve doğal bir üründür. Her bitkisel ürün gibi tesisinden ve üretiminden emin olduğunuz, güvenilir Datça Köy Ürünlerinden temin edebilirsiniz.
Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Saklanır?
Bitkisel uçucu yağ olan kayısı çekirdeği yağının faydalarından ve kalitesinden yararlanabilmek için, raf ömrünü kısaltmamak için saklama koşulları önemlidir. Her bitkisel ürün gibi güneş ışığı almayacak, bulunduğu kaptan hava almayacak şekilde ağzının kapalı olması, nem ve ısı değişkenliği olmayan, serin yerlerde muhafaza etmek gerekmektedir.
Kayısı Çekirdeği Yağı İçeriğinde Neler Vardır?
A, E, D, K vitaminlerini içeriğinde bulunduran kayısı çekirdeği yağı, yararlı yağ asitleri ile omega 3, omega 6, omega 9 oranların miktarı yüksektir. Doymuş yağ asitlerinden olan stearik asit ve palmitik asit bileşenleri ile de faydalarını arttırmaktadır.
Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?
- Bağışıklık sistemini güçlendirdiği,
- Üst solunum yolları enfeksiyonları tedavilerini takviye ile desteklediği,
- Öksürük, bronşit, astım gibi solunum rahatsızlıklarının geçmesine yardımcı olduğu,
- Kolesterolü dengelediği,
- Kabızlık belirtilerini giderdiği,
- Kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği, kalp sağlığını koruduğu ve kalp krizi riskini en aza indirdiği,
- Enflamasyonun ve enfeksiyonun oluşumunu engellediği,
- Egzama gibi kaşıntılı rahatsızlıklara iyi geldiği,
- Uçuk, akne, sedef, mantar gibi rahatsızlıkların iyileşmesini desteklediği,
- Eklem ağrılarını, eklem sertliğini ve eklem iltihaplarını hafiflettiği,
- Böcek ve arı sokmaları gibi durumlardaki şişliği ve ağrıyı hafiflettiği,
- Cilt hücrelerini yenilediği,
- Cildi nemlendirdiği, cildi temizlediği ve beslediği,
- Yüz kaslarını çalıştırarak cildinizin genç görünümünü desteklediği,
- Cilt gözeneklerini sıkılaştırdığı,
- Kırışıklık ve ince çizgilerin oluşumunu engellediği,
- Yara ve yanıkların iyileşmesini hızlandırdığı,
- Göz çevresi kırışıklıkları, göz altı morluk ve şişliklerini hafiflettiği,
- Bölgesel zayıflamaya ve incelmeye yardımcı olduğu,
- Selülitlerin giderilmesini desteklediği,
- Hassas ciltlerin yatışmasına iyi geldiği,
- Kirpik, kaş ve saç kıl köklerini güçlendirip, beslediği, gürleştirdiği, nemlendirdiği,
- Ayak taban, parmak ve topukları nemlendirip, yumuşattığı, ayakları soğuktan koruduğu ve ayak sağlığını iyi geldiği,
- Hamilelik döneminde oluşabilecek meme ucu çatlaklarını önlediği bilinmektedir.
Kayısı Çekirdeği Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hafif bir yapıya sahip olmasına rağmen kullanım aşamasında dikkat edilmelidir. Cildinizin gözeneklerini tıkayabilir, sivilcelenmesine sebep olabilir. Saç bakımı için kullanmak isterseniz, saçlarınızın yağlanmasına neden olabilir. Göz çevresi bakım ve onarım için kullanılacaksa, göz altlarında yağ bezesi yapabilir. Kayısı çekirdeğinde doğal ve tabii olarak az miktarda siyanür bulunmaktadır. Kontrolsüz ve fazla dozda kullanıldığı takdirde zehirlenmelere neden olmaktadır. Cilde kayısı çekirdeği yağı uygulamasından sonra güneşe çıkılmamalı ve mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır. Kayısı çekirdeği yağını mümkünse akşam saatlerinde kullanınız.
Kayısı Çekirdeği Yağı Tüylenme Yapar mı?
En çok sorulan, kulaktan kulağa konuşulan sorudur. Sağlığa bir çok faydası olan kayısı çekirdeği yağı en çok kozmetik ve aromaterapi alanlarında kullanılmaktadır. Kayısı çekirdeği yağını kullanmayı çok severiz ama tüylenme yapmasından da korkarız.
Düzenli ve uzun süreli kullanımlarda vücutta tüylenme ve kıl köklerini güçlendirdiği görülmüştür. Kayısı çekirdeği yağını saç, kirpik ve kaşlarda tüylenme ve gürleşme sağlamak için kullanıyorsanız, bölgesel olmasına dikkat etmelisiniz.
Kayısı Çekirdeği Yağını Nasıl Tüketmeliyiz?
Cilt bakımı için;Tüm cilt tiplerine uygun olan kayısı çekirdeği yağının cilde direk kullanımı uygun değildir. Seyrelterek kullanmak, günlük kullandığımız yüz temizleme ürünleri, toniklerin içine iki ila üç damla arası damlatıp, her kullanım öncesi çalkalamak gerekmektedir.
Göz çevresi için; Datça Köy Ürünlerinin güvenle ürettiği iki üç damla badem yağı, iki üç damla susam yağı ve iki üç damla kayısı çekirdeği yağını karıştırarak göz çevrenize, kırışıklıklar için uygulayabilirsiniz.
Saç için; Her tip saçlarda kullanılan kayısı çekirdeği yağını şampuan, saç kremi ürünlerinin içine birkaç damla ekleyip, her kullanımda şişeyi çalkalamak gerekmektedir.
Aromaterapi için; Sorunlu ve rahatsızlık olan vücut bölgesine birkaç damla damlatarak, masaj yolu ile cilde yedirilir. Daha geniş bir bölgeye sahip olan rahatsızlıklarda ise banyo suyuna birkaç damla damlatınız.
Takviye gıda için; Bitkisel takviye destek ürünü olarak tüketilen kayısı çekirdeği yağını Meyve sularımıza yada bir parça ekmeğe, bir çay kaşığına damlatarakta tüketebiliriz.
Beslenme için; Takviye olarak tüketilen kayısı çekirdeği yağı ile kozmetik olarak uygulanan kayısı çekirdeği yağı farklılık göstermektedir. Aldığınız yağın kullanım alanına göre olduğundan emin olmalısınız.
Sağlıklı beslenme ve bakımlarımız için kullandığımız bitkisel ürünler doğal ve etkili içeriklerdir. Faydaları için kullandığımız bu ürünlerin kullanım şekli ve dozuna dikkat edilmediği takdirde zarara dönüşebilmektedir. Doktorunuza danışmadan tüketmemenizi öneririz.