Keten Bitkisi; Doğal yetişme ortamı Akdeniz iklimidir, nemli ve güneşli havayı sevmektedir. Türkiye’ de birçok yerde yetişen keten tohumu, en fazla Karadeniz bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Keten bitkisi yaz aylarında sarı veya mavi renkli çiçek açan bir bitkidir. Faydaları için tohumundan ve keten yapımı için liflerinden faydalanılmaktadır.
Keten Tohumu; Keten bitkisinin meyvelerinden elde edilen tohumdur. Sıfır kolesterol içeren, magnezyum, protein, mineraller ve yağ asitlerinden zengin olan keten tohumunun posası da hayvan yemi olarak kullanılır.
Keten Tohumu Ne İşe Yarar;
- Keten tohumu protein, B12 ve omega 3 açısından zengin olduğu için vejetaryenlerin, vegan beslenenlerin sık sık ihtiyaç duyacağı bir besindir. Veganlar için yumurta yerine geçebilecek bir besindir.
- Faydalı yağlar sayesinde kalp sağlığını desteklediği, düşük kolesterole faydasının olduğu, kan basıncını düşürmede, damar sertleşmesini ve felci önlemede yardımcı olduğu söylenmektedir.
- Karbonhidrat açısından oldukça düşüktür.
- Glüten içermemektedir.
- Hormonal sisteminin ihtiyacı olan önemli içerikleri ve antioksidan bulunması sayesinde kırışıklık oluşumunda da cilde birçok faydalı etkileri bulunmaktadır.
- Düzenli kullanımında E vitamini ile saçları hem güçlendirip hem de parlaklık vermektedir.
- Sabahları aç karnına tüketilip bol miktarda su içildiği takdirde bağırsakları hareketlendirerek kabızlığın giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
- Oksidatif ve antioksidanlardan zengin olduğu için parkinson, kanser ve kalp hastalıklarını, alzheimer önlemede yardımcı olduğu söylenir.
- Kadın sağlığı için oldukça fazla faydası olan keten tohumu yumurtlamayı destekler, hamile kalma ihtimalini arttırabilir, menopozun olumsuz etkilerini azaltmaktadır. Ayrıca osteoporoz ile savaşmada ve kemik erimesi rahatsızlığına faydası da bulunmaktadır.
- İnsülin direncini düzenleyen, diyabeti önleyen, kan şekerini düşüren etkileri olabileceği araştırmalar sonucu gözlemlenmektedir.
- Yüksek lif oranı ile cilde nefes aldıran keten kumaşları da üretilmektedir.
- Ayrıca hayvan yemi olarak ta kullanılmaktadır.
Bakır ve manganez ile kolajenle cilt ve kemik sağlığını desteklemede, magnezyum ruh halini ve uyku düzenini toparlamada, fosfor ile kemiklerin korunması ve hücrelerin oluşumunda, tiamin ile enerji alarak sinir sistemini desteklemesi ile kan hücreleri için faydalı olduğu belirtilmektedir.
Zayıflatır mı;
Bol miktarda omega 3 yağ asitleri bulunan keten tohumu yağ yakımında oldukça fazla etkisi vardır. Ayrıca bölgesel yağlanmanın da oluşmamasına yardımcı olur. Keten tohumu içeriğinde bulunan K, E ve B12 vitaminleri, omega 3 olması ile hem metabolizmayı hızlandırıp hem de bağırsakları çalıştırmaktadır. Şişkinliği azaltıp, zararlı toksinlerin ve ödemin atımında faydası olup, tokluk hissi vererek kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Nasıl Kullanılır;
Kaynatarak içildiği gibi öğüterek toz halinde de hem bir tatlı kaşığı alıp, üzerine bir bardak su içerek hem de yiyeceklerin içine öğütülmüş tozu karıştırarak tüketebiliriz. Aynı zamanda kavrulmuş olarak da yiyebiliriz ancak tohum şeklinde tüketeceksek iyi çiğnememiz gerekmektedir.
Datça Köy Ürünleri Olarak En İyi Kullanım Tavsiyemiz;
İki alternatifi bulunmaktadır. Birincisi keten tohumu en sağlıklı yoğurt ya da smothie içine öğütülerek tüketilir. Ancak öğütülen keten tohumu 24 saat içerisinde tüketmeniz gerekir.
İkinci en sağlıklı yolu filizlenmiş formu ile tüketim şeklidir. Ilık suda en az on dakika bekleterek jel oluşmuş hali yemeklere eklenmektedir.
Ne Kadar Tüketilir;
Vitamin, mineraller ve proteinler bakımından zengin olan keten tohumunun günde 2 tatlı kaşığı olarak tüketebilirsiniz. Günlük tüketim miktarı 30-40 gramı aşmamalıdır.
Birçok faydası bulunan keten tohumu çeşidi, sarı keten tohumudur. Kuş yemi olarak kullanılan keten tohumu ile karıştırılmamalıdır. Keten tohumu alırken gerçek keten tohumu almaya dikkat edilmelidir.
Keten tohumuna alerjisi olanlar, kronik hastalığı ve düzenli ilaç kullananlar, emziren ve hamileler mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.