Scroll Top

Datça’nın Doğal Şeker Deposu Hurma ile Sağlık Dolu Tatlar

hurma

Hurma ağacı; Palmiye familyasına bağlı olan bir ağaç türüdür. Hindistan cevizi gibi palmiye ağacında birden fazla hurma meyveleri vermektedir. Sessiz ve zarif şekilde yüzyıllardır büyümeye devam eden hurma ağacı birçok kültür ve medeniyetlerde kutsallık atfedilmiştir. Dinin simgesi olarak da görülen hurma aynı zamanda dostluğu, evliliği, sonsuz aşkı da simgelediği söylenmektedir. İnsanlar binlerce yıl öncesinden, dayanıklı yapısı ile inşaatlarda, tıpta ve gıdada hurma ağacını kullanmaktadır. 

Besin değerlerinin yüksek olmasından dolayı insanlık tarihinin en kadim besinlerinden biri olmaktadır. Orta Doğuya özgü olan, temel gıda olarak tüketilen hurma; Birçok ülkenin takviye gıdası olarak sağlıklı beslenme listelerine girmiştir. 

Hurma Nerede Yetişir?

Soğuk iklimlere karşı dayanıksız olan hurma ağacı tropikal iklimlerde yetişmektedir. Sıcak havaları seven hurma, ılıman ve çöl olan yerlerde görülmektedir.

Bir çok Akdeniz ülkelerinde ve Mekke, Medine, Kudüs bölgesinde yetişen hurma meyvesinin rengi ve boyutu ile bir çok çeşitliliği vardır. 

Hurma Nasıl Tüketilir?

Hurma meyvesi taze ve kuru olarak iki şekilde tüketilmektedir. Taze yani yaş hali; Dış yüzeyi pürüzsüz ve altın sarısı rengindedir. Ülkemizde daha çok kuru hali ile tüketilmektedir. 

Hurmanın birçok tüketim yerleri vardır. Tüketim çeşitleri eski Mısıra kadar uzanmaktadır. Çoğunluğumuzun atıştırmalık olarak tükettiği hurma ile tatlı ve tuzlu yiyeceklere de eklenmektedir. İçeceklerimizde örneğin; Evde hazırladığımız muzlu sütlerimizin içine hurma ekleyerek, çekirdeklerini çıkararak doğranmış ya da dilimlenmiş hali ile salatalarda, çeşitli pilavlarda, et yemeklerinde, pişirilmeyen diyet listelerindeki tariflerde kullanılmaktadır.   

Hurma Nasıl Saklanır?

Hurmanın faydalarını her daim alabilmek için doğru muhafaza şeklini sağlamak gerekmektedir. 

Taze hurmaları hava almayacak, vakumlu kaplarda, dondurucuda bir iki yıl hatta daha uzun süre,  buzdolabında aylarca muhafaza edilir.  Kurutulmuş hurmalar hava almayacak, vakumlu kaplarda, dondurucuda uzun yıllar boyunca, buzdolabında bir yıl, oda sıcaklığında bir iki ay muhafaza edilmektedir.

Hurmanın Besin Değerleri Nelerdir?

Hurmanın faydalarına sebep olan bol vitamin ve mineral çeşitliliği ile yüksek besin değerleri; Karbonhidrat, fenol, lif, protein, petkin, yağ, kolesterol, bakır, çinko, potasyum, selenyum, kalsiyum, demir, folat, fosfor, magnezyum, manganez, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, C vitamini.

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Mazafati, sukkari ve meşhur olan acve, en bilinen hurma cinsleridir. Besin değerleri açısından birbirlerinden bir farkı bulunmamakta olduğu söylenmektedir. Yüksek miktarlarda vitamin ve mineral bulunan hurmanın faydalarından en bilindik özelliği besleyiciliği ve vücuda verdiği dirençtir. Hurmanın faydalarına daha derin noktadan bakalım.

Enerji bakımından zengin içeriğe sahip olan hurmayı düzenli tüketildiğinde günlük kalori ihtiyacını karşılayabilir. 

Besleyici özelliği içeriğindeki kalori oranından kaynaklıdır. Tokluk hissi verir. Bir öğünde bulunan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmektedir. 

Bağışıklık sistemini A vitamini ve C vitamini ile koruyan hurmada zengin selenyum bulunmaktadır. Mikropları, bakterileri temizleyen antioksidan özelliği ile de bağışıklık sistemini desteklemektedir.

Yüksek life sahip olması bağırsak sisteminin çalışmasını hızlandırmaktadır. Kabızlığa iyi gelen hurma aynı zamanda sindirim sistemine de iyi gelmektedir. Yemeklerden sonra tüketilen hurma kan şekerini dengelemektedir.

Doğal tatlandırıcı özelliği doğal şeker olan fruktoz içermesinden kaynaklıdır. Hurmanın karamelize ve tatlı bir yapısı olması, sağlıklı şeker türü listesinin en başında yer almasını sağlamaktadır.

Diyete girdiğimiz dönemlerde hurma tüketiminin faydaları; lifli, antioksidan özellikli ve glisemik indeksinin düşük olması ile kilo kontrolünü daha kolay sağlamakta yardımcı olur. Açlık hissini bastırarak, tokluk hissi vermesi ile diyetlerde yardımcı olacaktır.

Alerji karşıtı özelliği bulunan hurmada doğal sülfür vardır. Nadir bulunan doğal sülfürün bulunduğu nadir gıdalardan biri de hurmadır. Mevsimsel oluşan alerji semptomlarını azaltma özelliği vardır.

Gözleri kuvvetlendirici özelliği ile hurma A vitamini açısından bir kaynaktır. Gözlerin en çok ihtiyaç duyduğu A vitamini, göz sağlığı ve göz sinirlerini korumak için önemlidir. Düzenli tüketim ile hurmanın faydalarını sağlayabilmekteyiz.

Antioksidan, vücudu zararlı bakterilerden korumaktadır. Hurmada karotenoidler, flavonoidler ve fenolik asit olarak üç çeşit antioksidan bulunmaktadır. Bazı kanser türlerine, alzheimer, mide ülseri, kan, damar, kalp, diyabet gibi kronik rahatsızlıklarını engellemekte etkisi olduğu bilinmektedir.

Kemik güçlendirici etkisi; magnezyum, kalsiyum, fosfor gibi minerallerin yüksek oranda bulunmasıdır. Osteoporoz ve diğer kemik rahatsızlıklarına karşıda vücudu güçlü tutma etkisinden dolayı orta yaş ve ileri yaştaki kişilerin günlük düzenli tüketmesi gerekmektedir.

Kansızlık tedavisini ve kansızlığın önlenmesini desteklemektedir. Anemi tedavisi gören kişinin, demir oranını artırmak için hurma tüketmesi önerildiği söylenmektedir. Kansızlığa sebep olan halsizlik ve yorgunluğa da iyi geldiği bilinmektedir.

Kalp ve damar sağlığını koruduğu belirtilen hurmanın yüksek potasyuma sahip olduğu bilinmektedir. Günlük olarak düzenli hurma tüketimi ile kalp sağlığı için ihtiyaç duyulan elektrolikit olan potasyumu sağlayabilmektedir. Kolesterol seviyesini düzenlediği, kalp krizi riskine karşı koruduğu, vücutta kas ve protein yapımını desteklediği söylenmektedir.

Beyin sağlığını desteklemek için düzenli hurma tüketimini sağlamak gerektiği belirtilmektedir. Zararlı proteinler; beyin hücrelerin ölümüne, alzheimer hastalığına, beyinde plak oluşturmasına, beyin sinir hastalıklarına sebep olmaktadır. Düzenli hurma tüketmek beyni etkileyecek rahatsızlıkları engellediği, beyin fonksiyonlarını güçlendirdiği bildirilmektedir.

Doğumu kolaylaştırdığı söylenen hurmanın, gebeliğin son birkaç haftasında tüketilmesi önerilmektedir. Erken doğumu engelleyerek, vücudu doğum sürecine hazırladığı, sancı, rahim kasılmalarının ve doğum sonrası oluşan kanama oranını azalttığı söylenmektedir.

 

Datça Köy Ürünleri olarak sizlere önerimiz; Buradaki bilgilerle tek başına hastalık tedavi edilemez, hekiminize danışınız. Bitkisel ürünler İlaç değildir ve tedavi amaçlı kullanılamaz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın