Scroll Top

Sağlıklı Yağ Tercihleri: Çörek Otu Yağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

çörek otu yağı

Çörek otu; Binbir derde deva olarak bilinen çörek otu tohumu Akdeniz ve Anadolu bölgelerinde, sıcak, ılıman havayı,verimli, kumlu toprakları seven, kendiliğinden yetişen, mavi çiçekler açan, ince yapraklı otsu bir bitkidir. Çörek otunun birden fazla türü bulunmaktadır, genel olarak bizlerin tükettiği nigellae sativa türüdür. Çörek otunun ömrü bir yıldır, dökülen tohumları ile her sene yeniden yetişmektedir. Çörek otu olarak bildiğimiz siyah renkte küçük taneler, bitkinin dallarında bulunan kesecikler içinde yetişen tohumdur. Çörek otu tohumunu hem tıbbi yönden hem de mutfaklarımızda tane olarak, öğütülüp toz olarak ve tohumun öz suyu olan yağ olarakta  farklı şekillerde tüketmekteyiz. 

Sağlıklı yağ tercihlerinden olan çörek otu yağı hakkındaki bilgileri inceleyelim.

Çörek Otu Yağı Nedir?

Gelişen bilim ve teknoloji ile kıymeti daha çok bilinmeye başlayan, kutsanmış tohum olarak atfedilen çörek otu bitkisinin tohumundan (özütünden) hiçbir ısıl işlem görmeden elde edilen yağdır. 

Çörek Otu Yağı Nasıl Yapılır?

Doğal ve saf uçucu yağ olan çörek otu yağı, hassas üretim şekli olan, soğuk pres (soğuk sıkım) yöntemi ile kimyasal yada ısıl işlem görmeden tohumun preslenerek yağlı bileşenlerinin dışarı çıkışı ile filtreden geçirip, bitkisel yağ olarak şişelenmesiyle elde edilen çörek otu yağını Datça Köy Ürünleri olarak siz tüketicilerimize sunuyoruz.

Çörek Otu Yağı Nasıl Saklanır?

Uçucu bir yağ olan çörek otu yağının kalitesi, faydalarını sağlayacak özelliği, sağlıklı kullanımı, raf ömrü saklama koşullarına bağlıdır. Çörek otu yağı gibi her uçucu yağları olması gereken kap özelliğine ve olması gereken sıcaklıkta muhafaza edildiğinde bir yılı geçecek süre kadar raf ömrü olacaktır. Bazı yağların daha uzun raf ömürleri vardır.

Çörek otu uçucu yağını, kahve rengi şişelerde, kapağı hava almayacak şekilde olan, güneş ışığı almayan, serin ve nemli olmayan ortamlarda, değişkenlik gösteren ısı derecesi olmayan ortamlarda muhafaza etmek gerekmektedir.

Çörek Otu Yağının Kullanım Süresinin Dolup, Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Yağa göre aroması daha baskın ve ağırlaşmış bir kokusu olduysa,

Olması gereken rengine göre daha koyu ya da daha açık bir hal aldıysa,

Berraklığını yitirip, bulanıklaşmaya başladıysa,

Yağın kıvamı koyu hale gelmişse raf ömrünü geçmiş demektir.

Çörek Otu Yağının Raf Ömrünü Etkileyen Durumlar Nelerdir?

Çörek otu yağlarını güneşli ortamlardan uzak tutmak gerekmektedir. UV radyasyonuna ve güneş ışığına maruz kalan yağların aromaları, genel nicelik ve nitelikleri, görünümleri bozulacaktır.

Çörek otu yağlarını ısı verecek mum, soba, güneş ışığı, ateş kaynaklı herhangi bir ısısal yerlerden uzak tutmak gerekmektedir. Yanıcı özelliği olan tüm uçucu yağlar tutuşma ve alev parlaması gibi tepkimelere girme özelliğine sahiptir.

Çörek otu yağlarının neme maruz kalması, yağlarınızın bulanıklaşmasına ve yapısının bozulmasına neden olacaktır..

Çörek otu yağlarının kapakları tam kapatılmadığı takdirde hava ile temas edecektir. Oksijene maruz kalan yağlarınız oksitlenerek bileşenleri kaybolmaya, aromasının solmasına, niteliklerinin yok olmasına sebep olacaktır. 

Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir? 

  • Bağışıklık sistemine faydalı, olumlu etkisinin olması,
  • Sindirim sistemini güçlendirmesi ve şişkinliği gidermesi, 
  • Akne iyileştirici,
  • Ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarına sebep olan etkenleri önlemesi,
  • Astım tedavisi gören hastaların solunum, akciğer rahatsızlıkları ve öksürük gibi şikayetlerini hafifletmesi,
  • Kan basıncını düzenleyip, tansiyonu dengede tuttuğu,
  • Kan dolaşımını düzenlediği,
  • Kilo vermeye yardımcı olduğu,
  • Antioksidan ve timokinon içeriğinden dolayı vücutta oluşabilecek iltihapları önleyici, 
  • Karaciğer ve akciğerler için hasarları önlemesine yardımcı olduğu,
  • Koah hastalarının tedavisine destek olduğu, 
  • Antihistamin etkisi ile alerjik tepkilerin azalmasını,
  • Kadınların menstrual döngüsünde (regl) oluşan ağrıların giderilmesine,
  • Sperm kalitesi ve sayısını olumlu etkilediği,
  • Anne sütünü arttırdığı,
  • Antioksidanlar sayesinde antienflamatuar özelliği oluşan çörek otu yağı kalp hastalıkları, alzheimer, iltihaplar, diyabet risklerini düşürdüğü,
  • Kan şekerini dengelediği,
  • Kanser tedavilerini desteklediği,
  • Solunumu rahatlattığı,
  • Kolesterol düşürdüğü, 
  • İçeriğinde bol miktarda bulunan Omega 6 saç uzaması, cilt yenilenmesi sağlaması ve cildi yatıştırması, yüz çizgilerini gidermesi, cildi sıkılaştırması ve Omega 9 ruh halini iyileştiren, enerji veren etkisiyle yağ asitleri açısından zengin olması,
  • Antipsoriatik özelliği ile ciltlerde oluşan mantar, akne, sedef, egzama rahatsızlıklarını tedavisinde destekleyici yan ürün olup, cild gözeneklerini temizlemesi, cilt yağını dengelemesi, 
  • A,B,C vitaminleri sayesinde cilt nemini muhafaza etmesi, yağ asitleri, A vitamini ve amino asitler sayesinde cilt hücrelerini yenilemesi, cilt rengini toparlaması, leke ve kızarıkların görünümünü azaltması,
  • Saçın sağlıklı olması, saç dökülmelerini engellemesi, saç derisini beslemesi ve saç diplerinde oluşan pullanmayı gidermesi, saçların nemini koruması, 
  • Diş ve baş gibi ağrılarını gidermede,
  • Hafızayı güçlendiren, odaklanmayı sağlayan, dikkati toplayan,
  • Sinir sistemini rahatlatma, enerji vererek yorgunluğu atma, sinirleri yatıştırma,
  • Romatizma ve eklem ağrılarının tedavisinde, yardımcı olduğu söylenmektedir. 

 

Gıda ve kozmetik alanlarında oldukça fazla kullanılan çörek otu yağı, kolon, akciğer, kan ile ilgili kansere yakalanma riskini düşürdüğü de söylenmektedir. Ancak bu bilgiler için bilimsel bir veri tam anlamıyla bulunmamaktadır. Çörek otu ve çörek otu yağı ile ilgili daha fazla bilimsel araştırma gerekmektedir.

Bitkisel yağ ürünü olan çörek otu yağını kullanmadan önce doktorunuzdan günlük tüketim miktarı ile ilgili bilgi almanız önemlidir. Herhangi bir kronik hastalığı olanlar, alerji yapıları olan kişiler, böbrek hastaları, düzenli ve devamlı ilaç kullanan hastalar doktor tavsiyesi almaları gerekmektedir. Bitkisel ürünlerin etkileri yoğun olduğu için bilinçsiz tüketim zarar verebilir. Tazeliğine, saflığına ve doğallığına emin olduğunuz, güvenilir üreticilerden temin etmeniz daha doğru olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın