Hiç dikkat ettiniz mi? Bitki örtüsünün, doğanın, çiçeklerin insan sağlığının ve ruhunun bir bağlantısı vardır. Cinsiyet ve yaş fark etmeksizin hepimizde aynı etkiye sahiptir. Kendinizi huzurlu hissedeceğiniz, sizi sakinleştiren ve güzel duygular veren bir ortamı tarif edin diye sorduğunuzda yüzde doksana yakın bir kesim doğayı, ağaçları, bitkileri ve rengarenk çiçeklerin olduğu bir ortamı anlatırlar.
Yeşil alanların, çiçeklerin olmadığı yollar, sokaklar, evler hep bize boş ve çıplak gibi gelir. İnsan doğasının bir bağlantısı olan bitkiler ve çiçekler hem beden sağlığımız hem de ruh sağlığımız için önemli bir yeri vardır.
Hasta ziyaretlerimizde, tebrik ziyaretlerimizde hep canlı çiçekler götürmemizin nedeninin derinliklerinide düşünmüş müydünüz? Sadece hoş görüntüleri için değil ayrıca güzel kokuları, ortama yaydıkları güzel enerjiler, zihni güçlendirme etkileri, verdiği sakinlik hissi, ortamdaki zehirli gazları emerek, havayı temizlemesi ile eski zamanlardan bilinçli yapılan, günümüzde geleneğe dönen ziyaret hediyemiz olmuştur.
Ülkemizin toprakları ve iklimi sayesinde verimi oldukça yüksek olan coğrafyamızda bir çok çeşitte, her derde deva olacak, birbirinden renkli çiçeklerimiz, bitkilerimiz bulunmaktadır. Şifa kaynağı olan bir çok çeşit arasından örnek verecek olursak; Altın otu, aynı safa, cezayir menekşesi, ayrık otu, deniz börülcesi, ebegümeci, darı fülfül ve püren bitkisi (funda bitkisi).
Püren bitkisi demişken, doğal şifa kaynaklarından olan püren de çok özel bir bitkidir. Aykırı çiçek olarak anılan bu bitkiyi yakından tanıyalım.
Püren Bitkisi Nedir?
Antik Yunancadan Püren adını alan bu bitki, demet çiçekli, çok dallı bitki anlamına gelen fundaları tanımlamak için kullanılmıştır. Piren, püren, yabani funda ve süpürge çiçeği, süpürge çalısı olarak da bilinmektedir.
Dikine uzayan püren bitkisi dört metreye kadar yükselebilmektedir. Kök, sap, yaprak, çiçek ve tohum yapısıyla çalı formunda, odunsu bir bitkidir. Kokusu, aroması oldukça yoğun ve baskındır. Çiçekleri dallarından üzüm gibi sarkan, çana benzeyen şekle sahiptir. Püren bitkisinin çiçek renkleri pembe ve morumsudur. Bazı alt türleri ise beyaz renkli çiçekler açmaktadır. Böceklerin, kuşların ve arıların çok sevdiği nektarları (bal özleri) bol miktarda bulunmaktadır.
Püren Bitkisi Nerede Yetişir?
Yetiştiği bölgedeki canlıların birbirleri ile çevreleriyle olan ilişkisinden kaynaklı (ekolojik şartları), belirli bölgede yetişen (endemik) bir bitkidir.
Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde yayılış göstermektedir. Muğla, Antalya bölgelerinin, çoğunlukla ormanlık alanların kenarlarında, kayalık ve çalılık bölgelerinde, denize sıfır olan bölgelerin, deniz seviyesinden yüksek olan makilik yerlerinde kendiliğinden, doğal olarak yetişmektedir.
Püren Bitkisi Ne Zaman Açar?
Her mevsim yeşil rengini koruyan püren bitkisinin çiçeklenme dönemi sonbaharın uykuya geçtiği, çevrenin sarının tonlarına büründüğü, doğaya aykırı ve baş kaldırırcasına pembe ve mor çiçeklerini açmasıyla ünlü olan püren bitkisi eylül aylarında etrafını renklendirerek, güzel, hafif ve hoş kokuların yayılmasını sağlayarak, arıların kış hazırlığı yapmasının da kaynağıdır.
Püren Bitkisi Nasıl Tüketilir?
Yazımızın başında da anlattığımız gibi doğa ve insan arasında görünmez bir bağ vardır. Bu bağ doğa için önemsiz ama insanların yaşamları için çok önemlidir.
Püren bitkisi ile en şifalı ballarını yapan arılar, püren balını bizler için besin kaynağı olarak sunarlar.
Ayrıca püren bitkisinin dikenli yaprak kısımları ve çiçekleri ile demleme yoluyla yapılan püren çayının da besin değerleri yüksek bir içecektir.
Diğer bir tüketim şeklide funda suyudur. Aç karnına en fazla günlük bir su bardağı tüketilmesi gereken funda suyu kum, taş ve idrar yolu enfeksiyonları için popüler bir içecektir.
Püren Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
- Boğazları yumuşatarak, grip ve nezle rahatsızlıklarına iyi geldiği,
- İdrar yollarını temizlemede ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde destekleyici olduğu,
- İshal rahatsızlıklarına iyi geldiği,
- Böbrekler ve böbrek taşları hastalıklarının tedavisi için iyi geldiği,
- Bağışıklık sistemini güçlendirdiği,
- Metabolizmayı hızlandırdığı,
- Vücut direncini sağlayarak, gerekli enerjiyi püren bitkisi ile alabildiğimizi,
- Dokuları onardığı ve hücre yenilediği,
- Cilt yüzeyinde ki cerrahi yaraları ve enfekte yaraları, yanıkları tedavi ettiği,
- Karaciğer yağlanmasını önlediği,
- Bakteri, virüs ve mantar tedavisini desteklediği,
- Diyabet problemlerinin tedavisini desteklediği,
- Ülser hastalığını ve tümör oluşumunu önlediği söylenmektedir.