Scroll Top

Doğal Sabunlar Nelerdir?

doğal sabun

Sabun; hijyeni sağlamak için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Ancak günümüzde doğal sabun kullanmak daha önemli o kazanmıştır. Çünkü özellikle saç ve cilde birçok fayda sağlayan doğal sabunların içerisinde hiçbir katkı maddesi olmaması ve bitkisel içeriğe sahip olması gerekmektedir. 

Doğal Sabun İçeriği Ne Olmalıdır?

Sabun yapımında iki temel madde vardır; kostik (NaOH) ve yağ. Doğal sabun yapımında bu iki madde kullanılır. Bununla birlikte içerisine; su, tuz ve gliserin katılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir kimyasal kullanılmaz. Ayrıca kostik baz, yağ asit içerir. Bu nedenle doğru ölçülerde kullanılması gerekir.

Sabunun Doğal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Sabun alırken doğal olup olmadığını anlamak için içeriğine bakmak gerekir.

İçeriğinde;

• Kostik (NaOH),
• Tuz (NaCl),
Su,
Doğal yağlar,
Gliserin içermelidir.

Bunun dışında kimyasal kullanıldığında doğal sabun olmaz.

Doğal sabunun PH derecesi 9’dur. Bu baz oranından kaynaklanmaktadır. Ancak suyla durulandığında zamanla PH seviyesi 7-7,5 civarına ilerlemektedir. Ancak PH derecesi düşürülmüş sabunlarda PH ‘ı dengelemek için genellikle kimyasal kullanılmaktadır. Bu durumda doğal sabun kategorisine girmemektedir.

Doğal Sabunlar Nelerdir?

Doğal sabun çeşidi çok fazladır. Her birinin farklı özelliği bulunmakla birlikte birçok faydası bulunmaktadır.

En çok bilinen doğal sabunlar şunlardır:

• Zeytinyağı sabunu: Kendisi başlı başına bir mucize olan zeytinyağının sabunu da en çok kullanılan sabunlardan biridir.  Cilt ve saç sağlığına bitkisel içeriği sayesinde oldukça fayda sağlayabilmektedir. İçeriğinde E vitamini cildi besleyerek nemlendirmeye yardımcı olabilmektedir.
• Gül sabunu: Cildi besleyerek dinlenmesine yardımcı olabilen gül sabunu cilt rengini düzenlemeye yardımcı olabilmektedir.
Papatya Sabunu: Antiseptik özelliği sayesinde akne tedavisine yardımcı olabilmektedir. Cildin canlanmasını ve nemlenmesini sağlayarak sağlıklı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olabilmektedir.
Defne Sabunu: Saçlar için oldukça faydalı olabilen defne sabunu yıpranmış saçları onarabilmektedir. Saçların daha gür ve sağlıklı görünmesine yardımcı olabilmektedir.
Lavanta Sabunu: Cilt sağlığının korunmasını destekleyen lavanta sabunu sona, yanık, doku çürümesi gibi problemlerin iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Yağlı ve hassas ciltlerde etkili olabilen sabun; akne, saçtaki sirkeleri ve kötü kokuları yok etmeye destek olabilmektedir.
Zambak Sabunu: Cildi besleyerek yaşlanma etkilerini geciktirip, kuru ve hassas ciltlerin nemlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Saça En İyi Gelen Sabun Hangisi?

Saç derisinde meydana gelen kepeklenme, aşırı kuruma, yağlanma gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte saçlarda dökülme, ince ve zayıf olması, geç uzaması gibi sorunlar da sık yaşanabilmektedir.

Doğal sabun ile bu problemleri çözmeye yardımcı olabilmektedir.

Saça en iyi gelen başlıca doğal sabunlar şunlardır:

Zeytinyağı Sabunu: Bakım yağı olarak da kullanılan zeytinyağı sabun formunda da saç sağlığını korumaya destek olabilmektedir. Saç derisini nemlendirip besleyerek kepek problemini önlemeye, saçların sağlıklı uzamasına, yağ dengesini düzenlemeye, parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olabilmektedir.  

Defne Sabunu: Defne sabunu zayıf, kırılmış ve yıpranmış saçlar için çok faydalı olan defne sabunu daha parlak bir görünüme kavuşmasını sağlayabilmektedir. İçeriğindeki vitaminler sayesinde saçı besleyerek sağlıklı olmasını sağlayabilmektedir.

Bıttım Sabunu: Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz bıttım sabunu; yabani fıstık ve menengiç yağından yapılmaktadır. Antiseptik özelliğinden dolayı saç diplerindeki yara, sivilce vb. problemlerin tedavisine yardımcı olurken yağ dengesini sağlayıp kepeği ve aşırı yağlanmayı önlemeyebilmektedir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın