Scroll Top

Datça evinize gelsin

datça

İlk yerleşimi 4.000 yıl öncesine dayanan Datça Ege’nin Muğla ilinin güzel ilçesidir. Mikenlerden, Perslere, Büyük İskender’den Bizanslılara kadar birçok farklı medeniyet Datça’nın doğal güzelliği, bereketli toprakları ve ikliminin cömertliğini kullanarak oluşturdukları farklı lezzetler ve tatlar günümüze kadar gelmiştir. 

İşte Datça’nın en ünlü ürünlerinden bazıları:

Dünyaca Ünlü Bademler

Badem denilince akla ilk gelen Datça’dır. Bunun sebebi dünyaca ünlü bademlere sahip olmasıdır. Yüzyıllardır kadim tarım yöntemleri ile susuz tarımı en iyi uygulayan yerel halk en lezzetli bademleri yetiştirmektedir.  Datça’nın bademini bu kadar lezzetli kılan ise iklimi ve tarım uygulamalarıdır.  Nemli ve soğuk havadan hoşlanmayan badem, ilkbaharda erken çiçek açar. Bu da meyvelerinin geç gelen kırağılarda donmasına sebep olabilir ve meyve veremez.  Meyveler olgunlaşabilmek için yazın çok fazla sıcağa ihtiyaç duyar.  Alüvyal topraklarda yetişmesi için en ideal toprak türüdür. Tüm bu şartları Datça’nın iklimi ve toprağı sağlamaktadır. Bu yüzden Türkiye’nin badem ihtiyacının neredeyse %10 u Datça’dan karşılanmaktadır. 

İriliği ve lezzeti ile dünyanın en ünlü bademi Nurlu bademin yanında yine Ak, Diş, Sıra badem gibi 80’in üzerinde lezzetli badem çeşidi bulunmaktadır. Bu bademlerden elde edilen ezme, şeker, kurabiye, sirke, krema, gazoz, reçel, , bal, ekmek, sucuk, yağ, un, lokum, helva, turşu, incirli badem, bademli zeytin, ballı badem gibi birçok farklı lezzette ürünler elde edilmektedir. Ayrıca yine içeriğinde birçok yararlı bileşenlerin olduğu bademin kolonyası, duş jeli, bakım kremi gibi doğal ürünleri de kişisel bakımınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Zeytin

Datça toprağı ve iklimi zeytin ağaçlarının yüzyıllardır varlığını korumasını sağlamıştır.. Asırlardır zeytin yetiştiriciliği yapan yerel halk en iyi zeytinlerin nasıl yetiştirileceğini, toplanacağını kısacası en ince detaylarını bilir ve ustalıkla yapar. Sonuçta ortaya topraktan gelen lezzet ve deneyimin birleştiği en iyi zeytinler çıkar. 

Bal

Bal da badem gibi Datça denilince akla ilk gelenlerdendir. Birçok bitkinin çeşidinin bulunduğu Datça’da çam, çiçek, kekik, keçiboynuzu, narenciye, diken, badem gibi birçok çeşitte bal bulabilirsiniz. Doğal ve gerçek balın üretildiği bu güzel ilçede arıcılığın geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Bu yüzden elde edilen bal doğal ve en kaliteli ballar arasındadır. Sofralara tat katarken şifa kaynağı olarak da tüketilmektedir.

Zeytinyağı

Tadı ile sofraların vazgeçilmezi zeytinyağı aynı zamanda geçmişten günümüze kadar şifa kaynağı olmuştur. Datça’nın bereketli topraklarında yetişen en iyi zeytinlerden elde edilen zeytinyağından ile bir kere tadan vazgeçemez.  Datça’nı zeytinyağını farklı kılan ise elde edilme yöntemleridir. Sonbaharda eylül, ekim aylarında henüz yeşil renkte olan ve asit oranı düşük zeytinler daha toprağa düşmeden erken hasat edilir. Yüzyıllardır uygulanan, tamamen doğal bir yöntem olan soğuk sıkım yöntemi ile ilk hasat olan zeytinlerden zeytinyağı üretilir. Bu yağın asit oranı düşük olduğu için sağlık açısından en faydalı zeytinyağı türüdür. Ayıca aroması ve tadı da diğerlerine göre çok daha güzeldir.  Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen zeytinyağının Datça’ya özel zeytinin türüne ve yapılışına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır; Goruk zeytinyağı, memecik zeytinyağı, Girit zeytinyağı taş baskılı kilim sistemi ile elde edilen zeytinyağı. 

İncir

Zeytin ağacı meyve vermeye başladığında zeytin sineği de üremeye başlar. Bu sinek zeytinin meyvelerine zarar verir. Ancak incir ağacının da bu dönemde meyveleri olgunlaşır ve bal dökmeye başlar. Sinekler bu balı yer ve bir süre sonra zehirlenerek ölür. Böylece zeytin zarar görmez. Bu iki ağaçta aynı zamanda meyve verir. Bu yüzden çok eski çağlardan beri zeytin olan yere incir ağacı dikilmiştir. Günümüzde özellikle yüzyıllardır uygulanan bu yöntemlere hâkim olan yerel halkın diktiği incir ağaçları zeytini korurken lezzetli bir meyve olarak sevilerek tüketilir. Datça’nın incirleri hem taze hem de kurutulmuş olarak sade ve diğer ürünler ile birlikte sevilerek tüketilmektedir.

Şifalı Bitkiler

Endemik yapısı ve iklimi çok fazla türde bitkinin yetişmesine olanak vermiştir. Bu bitkilerin büyük bir kısmı birer şifa kaynağıdır. Doğal yollarla, tamamen doğal ve saf ürünlerin elde edildiği bu şifalı bitkiler yağ, çay, sabun gibi farklı şekillerde tüketilebilmektedir. 

Datça’nın bu yerel ürünlerin ve daha fazlasını yerel üretim yapan firmalardan ulaşabilirsiniz. Ancak sağlık açısından firma tercihi önemlidir. Yol kenarında satılan, hiçbir belge ve onay almamış ürünler fayda yerine zarar verebilmektedir. Bu yüzden alacağınız ürünleri güvenilir firmalardan almaya dikkat etmelisiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın