Scroll Top

Geleneksel Yöntemlerle Bademli Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?

bademli yeşil zeytin

Zeytin; Zeytin ağacının meyvesi, zeytinyağının kaynağı olan, çoğunlukla Akdeniz bölgesinde yetişen ve Akdeniz yemeklerinin temel kaynağıdır.

Yeşil zeytin; Siyah zeytinin olgunlaşmadan bir önceki halidir.  Olgunlaşmamış, ham ve taze hali zeytine acı bir tat vermektedir. Bu yüzden tuz veya salamura olduktan sonra tüketilmektedir. Siyah ve yeşil zeytin arasında herhangi bir besin değeri farkı da bulunmamaktadır.

Badem; Çağla meyvesinin çekirdeğinin içinde bulunmaktadır. Çoğunlukla Datça yöresi ile anılan bademler, bu bölgenin ikliminden, suyundan ve toprağından kaynaklı daha aromalı ve daha lezzetli olmaktadır. Besin değeri de oldukça fazladır.

Datça Badem Dolgulu Yeşil Zeytin;

Yılların verdiği tecrübe ile Datça Köy Ürünlerinin eşsiz lezzeti olan badem ve zeytinin kavuşmasıyla, damaklarda bırakan müthiş aroma tadını denemeyenler için anlatmak istedik. 

Datça’nın en güzel yeşil zeytinlerinin çekirdeklerinden çıkartılarak, içine kabuklarından soyulmuş Datça’nın meşhur ak bademlerinin yerleştirildiği lezzettir. Zeytin ve bademin uyumlu lezzeti ile elde edilen tadı, salatalarda, mezelerde ve kahvaltı sofralarında severek tüketilecek, yüksek besin değerli zeytin çeşididir. 

İçeriğinde; Yeşil zeytin, içme suyu, dolgu maddesi olarak %30 badem, yemeklik tuz, asit düzenleyici (sitrik asit, laktik asit), antioksidan (askorbik asit), zeytinyağı bulunmaktadır.

Geleneksel Yöntemlerle Bademli Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?

Badem dolgulu yeşil zeytin özenle yetiştirilip, ekim – kasım aylarında domat cinsi denilen iri taneli, etli yeşil zeytinleri toplayıp ezik, çürükler elenir. Boylarına göre ayrıştırılan zeytinler hijyenik ortamda bol suda yıkanarak geniş tanklara koyulur. Üstünü geçecek kadar içme suyu doldurulup, ağızları kapatılır. Yaklaşık iki ay bekledikten sonra suyu boşaltılıp, tekrar su doldurulur ve bu sefer de yaklaşık iki ila üç haftaya yakın bekletilir. Son olarak su tekrar boşaltılır ve salamura suyu tuz ile limontuzu ile hazırlanır. Salamura suyuna yeşil zeytinlerimiz tekrar bırakılarak fermantasyon sürecini tamamlaması beklenir. Belirli zamanlarda tuz dengesi için kontroller yapılır. Yaklaşık altı ay içerisinde fermantasyon işlemi sona erer ve yeşil zeytinlerimiz yeme olgunluğuna gelir. Salamura suyundan çıkarılan zeytinleri çekirdeklerinden çıkarma işleri yapılırken de tek tek kontrol edilir. Ayıklama işlemi devam eder.  

Bu işlemler devam ederken Datça’nın en güzel ve en iddialı ak bademi hazırlanır. Kabuklarından soyulan bütün tane halinde olan badem, çekirdeklerinden ayrılmış yeşil zeytinlere doldurulur. Cam kavanozlara koyulan beyaz bademli yeşil zeytinler kalıcı salamura suyu ile hava almayacak şekilde ağızları kapatılır. 

Doğal olan bu yüksek besin değerli ve yüksek aromalı bademli yeşil zeytinler geleneksel yöntemlerle yetiştirilip, hazırlanmaktadır.

Bademli Yeşil Zeytinin Faydaları Nelerdir? 

Bol miktarda bulunan A, D ve E vitaminleri ile tüm faydalarına sahiptir. Karaciğeri temizlemeye yardımcı, metabolizmayı hızlandıran, cildi koruyan, dolaşım sistemini destekleyen, tokluk hissi veren, kötü kolesterolü önleyen, tansiyonu dengeleyen, magnezyum ve kalsiyumla kemikleri güçlendirmeye destek olan, antioksidanın da tüm faydalarını içeren, yüksek besin değeri olan bir üründür.

Bademli Yeşil Zeytin Nasıl Muhafaza Edilir?

Özel cam ambalajlar ile vakumlanarak uzun süre lezzetini ve besin değerlerini korumasına özen gösterilmeli, güneş görmeyen, serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmelidir. 

Datça Köy Ürünleri olarak; Organik ürünlerimizi tüketmek için tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederiz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın