Scroll Top

Sofraların Vazgeçilmezi Kırma Zeytin

kırma zeytin

Zeytin yüzyıllardır sofraların vazgeçilmez tatlarından biridir. Zeytinyağı, ezmesi, sütü gibi farklı şekillerde sofralarımızı süsleyen zeytinin çekişge olarak da bilinen kırma zeytin türü en çok sevilen kahvaltılıklar arasındadır. 

İşte kırma zeytinin sofralarımıza geliş yolculuğu:

Kırma Zeytin Nasıl Yapılır?

Kırma zeytin, yeşil zeytinin taş, çekiç veya tahta gibi sert bir cisimle kırılıp tatlı suda bekletilmesiyle elde edilir. 

Kırma zeytin yapım aşamaları şu şekildedir.

 

        •  Yeşil zeytinler toplanır ve yıkanır.
        •  Taş veya sopalarla çok ezilmeden kırılır ve kararmaması için hemen suya atılır.
        •  Tatlı su içerisinde olgunlaşana kadar bekletilir.
        •  İçerisine zeytinin miktarına göre kaya tuzu ve limon tuzu eklenir, eriyene kadar karıştırılır.
        •  Suyu zeytinin acısı gidene kadar bekletilir.
        •  Son acı su döküldüğünde yağ eklenir ve karıştırılarak tüm zeytinler yağlanır.
        •  Üzerine salamura dökülüp ağzı kapatılarak ortalama bir hafta daha bekletilir ve yemeye hazır hale gelir.

Kırma zeytinin hafif acı olması daha lezzetli olmasını sağlar. 

Kırma zeytin yaparken lezzetli olması ve erimemesi için bazı noktalara dikkat edilmelidir. 

Kırma zeytin yaparken;

        •  Zeytinler sert bir zemin üzerine konarak kırılmalıdır.
        •  Kırma işlemi sırasında sadece zeytinin çatlamasına, çekirdeğinin zarar görmemesine dikkat edilmedir.
        •  Zeytinlerin kararmaması için kırıldıktan en fazla 2-3 dk. İçerisinde suya konulması gerekir.
        •  Kullanılan su saf su olmalıdır.
        •  Zeytinler cam kavanoz veya plastik bir bidon içine konuşmalıdır.
        •  Zeytin ortalama 3 gün sonra acı suyunu bırakmaya başlar. Bun edenle 3. günden itibaren suyu değiştirilmeye başlanmalıdır. 3 gün arayla 3 defa değiştirme işlemi yapılıp 3. değiştirmede zeytinin tadına bakılmalıdır. Eğer acı ise su değiştirme işlemi tekrar değiştirilmelidir.
        •  Kaya tuzu zeytinin sert kalmasını sağlar. Ancak eğer tuz miktarı doğru ayarlanamazsa zeytin eriyebilir.
        •  Zeytinler toplanırken elle toplanmasına dikkat edilmelidir. Çünkü toplama sırasında zeytin kabuğunun ya da zeytinin etli kısmının zarar görmesi zeytinde enfeksiyona neden olabilmektedir.

Kırma zeytin hangi ayda yapılır?

Zeytinlerin farklı hasat zamanları olur. Çizme ve yeşil kırma zeytin olarak işlenecek zeytinler Genellikle Eylül-Ekim aylarında toplanır. Bununla birlikte yeşil sofralık zeytinler, meyvenin zeytin yeşili renginden sarımsı-yeşil renge döndüğü zaman toplanır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın