Dünyadaki yaşam döngüsünün sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için büyük katkısı olan arılar, yaşam görevleri ile bizim için hayati görev taşımaktadır. Oksijen döngüsünü devam ettirdiği gibi bir çok yararı olan arıların ayrıca arı ürünleri de bizler için bir çok faydası bulunmaktadır. En önemli arı ürünlerinden olan arı sütü nedir? arı sütü besin değerleri nelerdir? arı sütü faydaları sorularına cilt üzerinden değerlendirelim;
Arı Sütü Nedir?
Bir iki hafta önce doğmuş işçi arıların yutak üstü bezinden salgılanan maddeye arı sütü denir. Kremle beyaz arası renkte olup, akıcı kıvamda jelimsi ve suda çözünebilen bir yapısı vardır. Kokusu keskin, tadı ekşi fenolik (bitkilerde doğal olarak bulunan çeşitli kimyasal bileşikler) yapıdadır. Memeli hayvanlarda oluşan süt ile ilgisi yoktur fakat yavru arıları beslemesi ve süte benzeyen renginden dolayı süt olarak isimlendirilmiştir. Bazı dillerde kraliyete ait olan jel olarak isimlendirilir.
Arı Sütü Nasıl Oluşur?
Arı sütü üretimi mevcut olan kovanlara şeker şurubu ile besleme ve haftada bir süreli kapalı yavrulu petekler koyulur. Yaklaşık iki ile iki buçuk gün sonunda kapalı yavrulu petekler geri alınır. Petekte bulunan yüksüklerin içindeki larvalar alınarak sütler hasat edilir. Larvalar tekrar kovana transfer edilir. Uygun koşulları oluşturan beslenme ve mevsim ile bir kovandan bir ay boyunca arı sütü hasadı yapılır.
Arı Sütü Besin Değerleri Nelerdir?
Ana arının (kraliçe arı) ve arı larvalarının besinidir ve besin değerleri yüksektir. Kraliçe arının tek besin kaynağıdır ve hastalıklara oldukça dirençli olup günde kendi ağırlığının iki katı kadar yumurtlayarak, altı yıl yaşarlar. İşçi arı larvaları sadece üç gün arı sütü ile beslenirler, hastalıklara karşı dirençleri düşük ve sadece iki ay yaşarlar. Aralarında oluşan farkın sebebi ise arı sütü tüketimi arasındaki süreden kaynaklanmaktadır. Arı sütünde bulunan panteik asit (suda eriyen, vücutta depolanmayan, bağırsak florasında sentezlenen, protein, vitamin, yağ ve karbonhidrat metabolizması için gerekli madde) kraliçe arıların biyolojik farklılığının oluşmasına sebep olmaktadır.
Arı sütü; Su, karbonhidrat, lipid (doymuş ve doymamış yağ, tüm canlılarda doğal olarak oluşan bileşen), amino asitler, B grubunda olan tüm vitaminler, A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, önemli mineraller ve tespit edilemeyen bir miktar maddeler, biyolojik aktif maddeler (zararlı migroorganizmalara, organizmalara karşı etkinlik gösteren madde), on temel aminoasitten sekizi ( lösin, lizin, metionin, triptofan, fenil-alanin, valin, izolösin, treonin) doğal hormonlar, doğal enzimler içermektedir. Hastalıkların iyileşmesinden sonraki dönemde iştah açmak, sindirimi düzenlemek için ihtiyaç duyulan oleik asit, metabolizma için önemli olan asetilkolin, protein, panteik asit, bağışıklık sistemini güçlendiren yağ asitleri içermektedir.
Genel Olarak Arı Sütünün Cilt Etkisi Nedir?
Arı sütünün cilt için bileşen etkisi; Nemlendirici, leke giderici, sıkılaştırıcı, dengeleyici ve antibakteriyel.
Arı sütünün cilt için başlıca faydaları; Yara iyileşmesini destekler, kolajen üretimini yükseltir, siyah noktaları giderip, iltihaplarla savaşır.
Arı sütünü cilt için kimler kullanmalı; Arı ve arı ürünlerine alerjisi olmayan herkes için uygundur.
Arı sütünü cilt için kullanım sıklığı; Günde en az bir, en fazla iki kez kullanılır. Gün içindeki kullanım dozunu doktor tavsiyesi ile uygulayınız.
Arı sütü ne ile kullanılır; Propolis, bal, polen gibi arı ürünleri ile beraber kullanabilir, cilde olan etkisini bu şekilde arttırabilirsiniz.
Arı sütü ne ile kullanılmamalı; Arı sütünün diğer cilt bakım ürünleri ile herhangi bir etkileşimi bilinmemektedir. Doğal bildiğiniz ürünlerle beraber cildinizin küçük bir noktasında deneme yapabilir ya da doktorunuzdan görüş alabilirsiniz.
Cilt İçin Arı Sütü Nasıl Kullanılır?
Arı sütü; Taze ve saf haliyle, temizlenmiş cilt üzerine sürülerek uygulanır. Cilt yüzeyine maske gibi uygulanır. Uygulama sonunda cildinizin emdiğinden emin olduğunuzda durulayınız fakat daha faydalı olmasını istiyorsanız gece boyunca cilt yüzeyinde bırakabilirsiniz. İsterseniz arı sütünü ağız yoluyla da tüketerek cildinize yardımcı olabilirsiniz. Cilt için yaşlanmaya, onarmaya, sıkılaştırmaya, cildin gençleşmesine olan faydalarını arı sütünü yiyerek de etki etmesini sağlayabiliriz.
Arı Sütü Nasıl Saklanır?
Arı sütü içeriğinde bulunan proteinden kaynaklı oda sıcaklığında muhafaza edilmemeli. Kolay ve hızlı bozulabilen bir yapıya sahip olduğu için hava almayacak, vakumlu kapaklı, seramik ya da cam kavanozda, güneş ışığı almayan, nem ve rutubetten uzak, soğuk bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. Bunun için en uygun ortam buzdolabıdır. Dört ile eksi on derece arasında, dört ay boyunca buzdolabında saklanabilir.
Arı Sütü Cilde Faydaları Nelerdir?
Arı sütü; Doğal içerikli, cilt bakımı için üretilen sağlıklı kozmetik ürünlerinin içeriğinde bulunan ya da güvenilir bulduğunuz üretim tesislerinden temin ettiğiniz saf, doğal ve ham arı sütlerinin cilt üzerinde ki faydaları;
- Arı sütü cildi nemlendirdiği, elastikiyetini desteklediği, cildi gençleştirdiği,
- Kolajen üretimini uyararak, desteklediği,
- Güneş yanığı, tahriş olmuş cilt, kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği,
- Cilt iltihabı sorunlarını hafiflettiği, cilt sağlığını koruduğu,
- Cilt dokusunda antimikrobiyal etkisinin olduğu, cilt problemlerine iyi geldiği,
- İltihap dışında zararlı bakterileri de uzak tutan arı sütü zona, yanık, cilt ülserleri, akne yaraları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği,
- Cilt üzerindeki koyu renkleri aydınlatarak, cilt pigmentasyonunu bastırır, cilt lekelerine, güneş lekelerine ve akne lekelerine neden olduğu melazma, koyu renklerin solmasına ve renk değişimini önlemesine yardımcı olduğu,
- Yağlı ciltlerin yağ üretimini düzenlediği, akneli ve yağlı cilde sahip olanların sebum üretimini düzenlemeye yardımcı olduğu, siyah nokta oluşumunu engellediği,
- Fenolik asit sayesinde cilt yaşlanma karşıtı olduğu,
- İltihap gidermesi, yağ dengesini düzenlemesi, enfeksiyon önlemesi ile sivilce ve akne oluşumunu engellediği bilinmektedir.
Datça Köy Ürünleri olarak sizlere önerimiz; Buradaki bilgilerle tek başına hastalık tedavi edilemez, hekiminize danışınız. Bitkisel ürünler İlaç değildir ve tedavi amaçlı kullanılamaz.