Günümüzde sağlık alanında bilim ve teknolojinin gelişmesiyle çok daha modern yöntemler kullanılsa da doğanın bize sunduğu şifa kaynaklarından hala faydalanmaktayız. Bunlardan biri de içerisinde neredeyse tüm vitaminleri ve mineralleri barındırdığı için “Tek Tam Gıda” olarak adlandırılan arı polenidir. Doğanın mucizesi arı poleni nasıl tüketilir, nasıl elde edilir, faydaları nelerdir?
Tam bir şifa kaynağı olan arı poleni hakkında en çok merak edilenler:
Arı Poleni Nedir?
Polen(çiçek tozu) bitkilerde erkek gametinden dişi gametine taşınarak çoğalmayı sağlayan erkek üreme hücresidir. İşçi bal arıları tarafından arı sütü üretimi, larva gelişimi, genç işçilerin ve yavruların gelişmesi için protein ihtiyacını karşılamaya yarar. Arı bitkilerdeki nektarı toplarken ayaklarına yapıştığı için arı poleni olarak adlandırılır.
Arı Poleni Nasıl Elde Edilir?
Arılar bitkilerden nektar ve polen toplama işlemini yaptıktan sonra kovanlarına geri döner. Polenleri toplamak için genellikle kovan ağızlarına ızgara ya da çekmece şeklinde takılan ve altlarında tepsi olan tuzaklardan geçerler. Bu sırada ayaklarındaki polenler tuzaklara takılarak tepsiye dökülür. Dökülen polenler 30-40°C derecede ortalama 5-6 saat kurutulur. Kurutma işlemi sırasında içerisindeki nemin %5-10’a inmesi beklenir. Kuruyan polenler elekten geçirilme gibi işlemlerle içindeki yabancı maddelerden ayrıştırılır. Polenler bu şekilde kurutulup güneş ışığından korunursa, oda sıcaklığında aylarca saklanabilir. Yine 5°C’ de bir yıllığına veya -15°C’ de içeriğindeki besin değerini kaybetmeden birkaç yıl saklanabilir. Kurutulmadan birkaç gün oda sıcaklığında beklerse içeriğindeki besin değerini kaybeder. Polenin güneş görmeyen bir ortamda saklanmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca polen toplama işleminde arılara zarar verilmemelidir. Tuzak kurma periyodu ve toplanan polenin miktarı arıları strese sokmayacak, beslenmelerini engellemeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Tamamen doğal ortamda ve şartlarda üretilip içerisine herhangi bir katkı maddesi eklenmemelidir.
Arı Poleni İçeriği Nelerden Oluşur?
Protein bakımından çok zengin olan arı poleninin içeriğinde amino asit, fenolik asit, steroid, beta karoten, lektin, sistein, antioksidan, enzim, magnezyum, kalsiyum, selenyum gibi 28 farklı mineral, nükleik asit,B1,B2, B3, B5, B6, C, E ,A vitaminleri, organik ve doymamış yağ asitleri bulunmaktadır. Çiçeklerden ve ağaçlardan toplanan polenin kalitesi bitkisine göre değişmektedir. Ayrıca polenin bileşimi, rengi ve şekli elde edildiği bitkisel kaynağa göre değişkenlik göstermektedir.
Arı Poleni Neden Tüketilmelidir?
İçeriğinde birçok faydalı bileşeni bulunduran arı poleni oldukça yüksek bir besin değerine sahiptir. Bu da poleni sağlık açısından tüketilmesi yararlı bir besin haline getirmektedir.
Arı poleninin faydaları nelerdir?
Arı poleni insan vücuduna sayısız fayda sağlayan şifa kaynağı bir besindir.
İşte mucizevi besin arı poleninin faydaları;
• Bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hastalıklara karşı korumaya,
• Sedef, mantar gibi cilt hastalıklarını önleyerek cilt sağlığını korumaya,
• Kalp-damar sağlığını korumaya,
• Antioksidan özelliği sayesinde vücudun yenilenmesine,
• Sindirim sistemini korumaya,
• Kan şekeri ve iştahın düzenlenmesine,
• Vücuda enerji vermeye, özellikle spor yapanların performanslarını arttırmaya,
• Çocuklarda bilişsel gelişimi desteklemeye,
• İltihapları önlemeye ve tedavisine,
• Üreme sisteminin sağlığını korumaya,
• Sinir sisteminin onarılmasına,
• Cilt, saç ve tırnakların daha sağlıklı olmasına,
• Karaciğeri korumaya,
• Kötü kolesterolü düşürmeye,
• Prostatı önlemeye,
• Kanseri önlemeye yardımcı olabilmektedir.
Arı poleninin sağlığımız için birçok faydası bulunsa da destekleyici bir besin olup hastalıkların tedavisi için mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Eğer herhangi bir sağlık sorunu varsa yine doktor kontrolünde ve tavsiyesiyle alınması önerilmektedir.
Arı Poleni Nasıl Tüketilmelidir?
Arı poleni nasıl tüketilir sorusu, doğru ve dengeli kullanım açısından önemlidir. Arı poleni ilk kullanılmaya başlandığında 1 çay kaşığı kadar tüketilmeli sonraki aşamada günlük tüketim oranı ortalama 30 mg’ı geçmemelidir. Sade tüketileceği gibi süt, meyve, sebze, yoğurt, tatlı gibi başka gıdalar ile karıştırılarak tüketilebilmektedir. Taze ve kuru şekilde tüketilebilen polen doğal granül şeklinde de bulunmaktadır. Ancak kullanım için öncelikle eğer varsa doktor tavsiyesine uyulmalıdır. Aşırı tüketimi ise farklı yan etkilere yol açabilmektedir.
Arı poleninin birçok faydası bulunmakla birlikte 1 yaş altı çocuklarda, alerjisi olanlarda, hamile ve emziren kadınlarda, karaciğer ve böbrek hastalığı olanlarda tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Ayrıca 3 yaşından küçük çocukların kullanımında doktor tavsiyesinin alınması önerilmektedir.
Arı poleni ne kadar süre kullanılmalı?
Düzenli olarak kullanılabilen arı poleni içeriği sayesinde vücudun ihtiyacı olan birçok bileşeni karşılayabilmektedir. Burada önemli olan günlük alım dozajını aşmamaktır. Bunun dışında arı poleni günlük kullanılabilir. Ancak yine sürekli kullanım için öncelikle varsa doktor tavsiyesine uyulması önerilmektedir.