Scroll Top

Polenin Gücü Adına: Enerji ve Bağışıklık Sistemine Destek

polen

Hepimizin bildiği gibi arı dediğimizde ilk aklımıza gelen bal, polen ve arı sütü olmaktadır. Arılardan temin ettiğimiz, insan sağlığına büyük katkıları olan besin kaynaklarından faydalanırken dünyamız, çevremiz ve bitki örtümüzde arılardan faydalanmaktadır. Dünya üzerindeki bitkiler ve canlı dengesini sağlayan tozlaşmaya arıların katkısı çoktur.

Bal arıları bitkilerin üremesine yardımcı olacak tozlaşmayı yaparken, ihtiyaç duydukları polen ve nektar gereksinimlerini de karşılamaktadırlar. 

POLEN NASIL OLUŞUR?

Arılar çiçeklerdeki nektarları toplarken, arka bacaklarında bulunan küçük keseleri, kılları sayesinde polenleri depolarlar. Topladıkları polenler protein kaynağı ve mineral, vitamin, aminoasit, lif ve birçok bileşene sahip olan değerli bir besin kaynağıdır. Yavru arıların büyümesine, genç arıların beslenmesine, salgı bezlerinin gelişmesine sebep olur.

POLEN NEDIR?

  • Bitkilerin üreme hücresi olarak adlandırılan polen; Dünyada ‘’Tam Gıda’’ olarak tanımlanan tek besindir.
  • Polende bulunan proteinin değeri fasulyeden, yer fıstığından hatta yeşil mercimek ve hindi etinden de daha yüksektir.  
  • Polende bulunan lif oranı yüksek olmasından kaynaklı şeker ve karbonhidratın uzun sürede kana karışması ve kan şekerini dengede tutmasından dolayı da tokluk hissi süresini uzatmaktadır.
  • Polende bulunan kalsiyu m değeri neredeyse bir bardak süte eşdeğerdir. 
  • Bunların yanı sıra polende bulunan besin değerleri; Karbonhidrat, Enerji, Yağ, Protein, Lif, B2 Vitamini, B3 Vitamini, B5 Vitamini, B6 Vitamini, C Vitamini, E Vitamini, Folikasit, Demir, Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Manga, Sodyum, Çinko ve Bakırdır. 

POLENIN FAYDALARI NELERDIR?

 

İklimlerin değişmesi, ısı dalgalarının değişimi ve yüksek sıcaklıklar arıların neslinin tükenmesine sebep olmaktadır. Arıların neslinin bitmesi ise gezegenimizi de yaşamın son bulmasına sebebiyet verecektir. 

Çalışkan arıların hem gezegenimizin sürekliliğine hem yaşam döngüsünün devam etmesine hem de insanlık adına birçok faydası bulunmaktadır. 

Bu çalışkan arıların sayesinde elde ettiğimiz polenin gücü adına enerji ve bağışıklık sistemine verdiği desteğe göz atalım; 

İçeriğinde bulunan antioksidan sayesinde yaralarımızın iyileşmesine yardımcı olur.

  • Antimikrobiyal özelliği ile enfeksiyon ve iltihapları kurutarak, iyileştirir.
  • Vücudumuza enerji verir, yorgunluk ve halsizlik hissimizi en aza indirir.
  • Kemik ve kas gelişimimizi destekler.
  • Zihinsel gelişimimize destek olur, hafızamızı güçlendirir.
  • Saçlarımızın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar.
  • Cildimizi besler, aminoasitler sayesinde daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Egzama, mantar, sedef hastalığı gibi cilt sorunlarının tedavisini destekler.
  • Menopoz dönemini rahat geçirmemizi sağlar, içeriğinde bulunan hormon sayesinde kısırlık tedavisini destekler.
  • Bağışıklık sistemimizi güçlendirir, daha çabuk hasta olmamızı engeller, direncimizi yükseltir.
  • Bağırsaklarımızın işleyişini düzenler.
  • Karaciğer fonksiyonlarımızı destekler, karaciğerimizi toksik maddelerden korur. 
  • Akciğerlerimizi temizler ve üst solunum yolu hastalıklarımızın tedavisinde destekleyici olur.
  • Kan değerlerimizi korumaya yardımcı olur, düzenli tüketim ile kansızlık tedavisine destek olur.
  • Kalp sağlığımızı korur, kan dolaşımımızı düzenleyerek damar hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur.
  • Yüksek oranda antioksidan içermesi ile kronik hastalıklardan bizleri korur.
  • Kansere karşı vücudumuzu korur.
  • Metabolizmamızı hızlandırır, kilo almamızı engeller, kan şekeri ve iştah dengemizi sağlayarak, tokluk hissini uzun süre uzatır.
  • Emziren anneler için son derece faydalıdır, anne sütünün kalitesini ve miktarını arttırır.

DATÇA KÖY ÜRÜNLERINDEN POLEN NASIL TÜKETILIR ÖNERILERI?

Genellikle yetişkin bireylerde günde bir yemek kaşığı, çocuklarda ise günde bir tatlı kaşığı tüketimi önerilmekte olup, polen tüketiminin günlük dozunu ve nasıl tüketilmesi gerektiğini mutlaka uzman doktorun belirttiği şekli ile kullanmak önemlidir.  

Bunun yanı sıra süt, yoğurt, su veya bal ile beraber de tüketebiliriz. Ayrıca yulaflı, meyveli, sütlü karışımlarınızın içerisine ilave ederek, içtiğiniz kahveye tatlandırıcı olarak, bitter çikolata sosunun üzerine garnitür olarak, dondurmanızın, sütlacınızın üzerine serpiştirerek te tüketebilirsiniz.

POLEN ALERJISI NASIL ANLAŞILIR?

Ciltte kızarıklık veya tüketildikten hemen sonra, boğazda şişme, nefes darlığı yaşarsanız arı polenine karşı alerjiniz olduğunu gösterebilmektedir. Bu tip şikayetlerle karşılaştığınız an doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Arı ürünlerine karşı alerjinizin olduğunu biliyorsanız, polen tüketimini doktorunuza danışmadan ve doktorunuzun tavsiyenden çıkmadan tüketmeniz gerekmektedir. Alerjinizin olup olmadığı konusunda bir bilginiz yoksa mutlaka doktorunuzdan test isteyin, gerekli bilgileri alın.

POLEN NASIL SAKLANIR?

Arı poleninin bal tarzı ürünlerden farklı saklama koşulları vardır. Doğal bir besin olduğu için raf ömrü kısadır. 

Taze polenleri derin dondurucuda bekletirseniz yaklaşık bir yıl muhafaza edebilirsiniz fakat oda sıcaklığında beklettikçe tüm besin değerlerini kaybedecektir, raf ömrü de çok kısa olduğu için kurutulması önemlidir. Kuru polenleri en fazla bir ay oda sıcaklığında muhafaza edebiliriz.  Bu yüzden soğuk, serin, kuru ve nemsiz, güneş ve ışık almayacak şekilde, cam kavanozda ve hava almayan bir kapakla ağzı kapatılarak buzdolabında bir yıl saklayabilirsiniz.

Datça Köy Ürünleri olarak; Polen, propolis, bal gibi doğal ya da bitkisel ürünleri, uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketmemenizi öneririz. Alerjik bünyeye sahip olanlar, kronik rahatsızlığı olanlar, daha önce polen tüketmeyenler, hamile ve emziren anneler mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. 

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın