İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineral çeşidiyle “Tek Tam Gıda” olarak adlandırılan polen tam bir şifa kaynağıdır. Doğanın bize sunduğu bu mucizevi üründen tam fayda sağlamak için doğru muhafaza etmek çok önemlidir.
Polen Nedir?
Polen; çiçek tozu olarak bilinen ve çiçeğin çoğalmasını sağlayan erkek üreme hücresidir.
Polen içerisindeki protein;
• İşçi bal arılarının arı sütü üretimi,
• Larva gelişimi
• Yavruların gelişmesi için çok önemlidir.
Polen Nasıl Elde Edilir?
Polenin elde edilişinde bal arılarının rolü büyüktür. Bu nedenle arı poleni de denilmektedir
Polen elde edilme aşamaları şu şekildedir:
• İşçi arılar nektar toplamak için çiçeğe konduklarında ayaklarına polen bulaşır.
• Kovanların ağzına ızgara ya da çekmece şeklinde tepsiler kurulur.
• Arı kovana girmek isterken ayaklarındaki polenler tuzaklara takılı ve tepsiye dökülür.
• Dökülen polenler 30-40°C derecede ortalama 5-6 saat kurutulur.
• Nem oranı %5-10’ a inen polenler elekten geçirilip yabancı maddelerden arındırılır.
• Kullanıma hazır hale gelir.
Polen Nasıl Saklanır?
Polenlerin içeriğindeki bileşenleri koruması ve fayda sağlaması için doğru koşullarda saklanması gerekir. Kurutulan polenler, oda sıcaklığında aylarca saklanabilir. Saklama sıcaklığı kullanım süresi de etkiler. 5°C’ de bir yıllığına veya -15°C’ de içeriğindeki besin değerini kaybetmeden birkaç yıl saklanabilir. Burada en önemli nokta mutlaka kurutulmuş olmasıdır. Çünkü Kurutulmadan birkaç gün oda sıcaklığında beklerse içeriğindeki besin değerini kaybeder.
Taze yaş polenin, üretim aşamasından itibaren soğuk zincirde korunması gerekir. Uygun sıcaklıkta muhafaza edildiğinde taze yaş polen bir yola kadar tazeliğini koruyabilmektedir. Polen Buzdolabında Saklanır Mı?
Polen buzdolabında saklanabilmektedir. Sıcaklık ne kadar düşerse kullanma süresi de o kadar uzayabilmektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi 5°C’ de bir yıllığına veya -15°C’ de içeriğindeki besin değerini kaybetmeden birkaç yıl saklanabilmektedir.
Polen buzdolabında nasıl saklanır?
Kuru polen; cam bir kavanozda, nem oluşumunu önleyecek şekilde hava almayacak bir ambalaj içerisinde, buzdolabında ya da oda sıcaklığında saklanabilmektedir.
Polen nasıl tüketilmeli?
Polen, sağlık açısından birçok fayda sağlasa da belirli ölçülerde kullanılması gerekir.
Polen kullanımı;
• İlk kullanımda 1 çay kaşığını geçmemeli,
• Sonraki tüketimlerde günlük 30mg’ı geçmeyecek şekilde,
• Sade ya da süt, meyve, sebze, tatlı, yoğurt gibi başka gıdalarla,
• Taze ya da kuru şekilde tüketilebilir.
Bununla birlikte;
• 1 yaş altı çocukların,
• Bal alerjisi olanların,
• Karaciğer ve böbrek hastalığı olanların,
• Hamile ve emziren kadınların tüketmemesi önerilmektedir.
3 yaş altı çocukların da doktor tavsiyesi ile kullanması ve aşırı tüketiminden kaçınılması gerekir.
Polen hangi hastalığa iyi gelir?
İçeriğindeki zengin bileşenler ile mucizevi bir şifa kaynağına dönüşen polenin sağlığa faydaları şunlardır:
• Mantar, sedef, gibi cilt problemlerini önlemeye ve tedavisine,
• Kalp-damar sağlığını korumaya,
• Sindirimi düzenleyip sindirim sistemini düzenlemeye,
• Antioksidan özelliği sayesinde yaşlanmanın etkilerini geciktirmeye ve vücudun yenilenmesine,
• Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaya,
• Kan şekerini düzenlemeye,
• Enerji vererek vücudun performansını artırmaya,
• Çocuklarda bilişsel gelişime destek olmaya,
• Üreme sisteminin sağlığını korumaya,
• Karaciğeri korumaya,
• Prostatı önlemeye,
• Kanseri önlemeye,
• Saç ve tırnak sağlığını korumaya,
• Sinir sistemini korumaya,
• İltihaplanmayı önlemeye ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisine yardımcı olabilmektedir.
• Polen, tedavi için tek başına kullanılmamalı öncelikle doktor tavsiyesine uyulması sağlık açısından çok önemlidir.