Scroll Top

Datça Mutfağı

datça mutfağı

DATÇA MUTFAĞI

Doğal güzellikleri ve yöresel tatlarıyla Ege’nin en güzel ilçelerinden biri olan Datça’nın kendine has zengin bir mutfağı vardır.  Datça mutfağı, bu zengin çeşitliliğini,  gerek ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin izlerinden gerekse sahip olduğu yöresel ürünlerinden almaktadır.

Üç “B”  olarak adlandırılan ve en lezzetlilerinin Datça’da yetiştiği   “Bal”, “Badem”, “ Balık” sofraların vazgeçilmezleridir.  Dünyaca ünlü bademini yemek ve tatlılarında da kullanan Datça Mutfağı,  farklı deniz ürünlerini de sunar. Balı ise özellikle kahvaltı ve tatlılarda çokça tüketilir.

Yemeklere asıl lezzetini veren ise Datça’ya özgü doğal zeytinyağıdır. Datçalılar bunu bildikleri için mutfaklarından zeytinyağını eksik etmezler. Hem sağlıklı ve hafif, hem de lezzetli yemeklerin sırrı da tamamen doğal zeytinyağlarında. 

Datça’da keçiboynuzu da çokça kullanılan bir bitkidir. Sağlığa faydası bilinen bu bitkiden pekmez, bal gibi birçok ürün elde edilmektedir. Ayrıca zengin ot çeşitliliğine sahip Datça bunun hakkını sonuna kadar verip, çok çeşitli ot yemeklerinin yapıldığı bir mutfağa sahiptir. Otlar, salata, meze ya da ana öğün olarak hazırlanır.

Başlıca Datça Mutfağı  Yemekleri,

 

Garaville (Salyangoz)

Datça’ya özgü bu yemeğe turistler de yoğun ilgi göstermektedir. Yılın ilk yağan yağmuruyla ortaya çıkan salyangozların toplanmasıyla yapılır. Salyangozun kabuğuyla birlikte pişirilerek yapılan yemek yerlilerin de en sevdikleri arasında. Ayrıca şifa niyetine de tüketilir.

 

Kabak Çiçeği Dolması

Yöresel yemekler listesinde kabak çiçeği dolması ilk sıralarda gelir. Sabah yeni açmış kabak çiçekleri toplanarak Datça’nın doğal zeytinyağı ile pişirilir. Ege Bölgesi’nde çok ünlü bir tat olmasına rağmen Datça’da bu kadar lezzetli olması ise kullanılan zeytinyağıdır.

 

Badem Köftesi

Datça’nın dünyaca ünlü bademi ile yapılan köfte farklı bir tat sunmaktadır. Bademlerden yapılan köfteler zeytinyağında kızartılarak hazırlanır. Yediğiniz diğer köftelerden farklı bir yere sahip olacaktır.

 

Könger 

Ot çeşitliliği bakımından zengin olan Datça’da, ocak ayında ortaya çıkan kenger ya da diken otu ile yapılır. Diken şeklindeki bitki budanarak zeytinyağında isteğe göre soğan ya da salçayla kavrularak hazırlanır. Tamamen doğal ve sağlıklı bir yemek olan köngeri ister meze isterseniz de ana öğün olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.

 

Dallampa

Dallampa Datça’da iri papatyalara verilen isim. İri papatyaların henüz olgunlaşmamış yeşil bitki kısmıyla da Dallampa yemeği yapılır. Taze toplanmış otlar suda haşlanıp, zeytinyağında kavrulan un, salça ve sarımsak üstüne eklenerek hazırlanır. 

 

Labada Dolma

Datça’da bolca yetişen labada bitkisinden yapılır. Ispanağa benzeyen ve onun gibi pişirilebilen labada daha çok dolma olarak hazırlanır. İçi hazırlanıp labada bitkisiyle sarılarak zeytinyağı ile pişirilir. Yoğurtla birlikte afiyet ve sağlıkla yiyebileceğiniz hafif bir yemek.

 

Badem Pilavı

Datça’nın eşsiz bademlerinden yapılan badem pilavı için Nisan ayının ikinci haftasında festival düzenlenir. Pirinç, badem ve tavuktan yapılan pilav yöresel yemekler arasında özel bir yere sahiptir.

 

Bademli İncir Tatlısı

Datça’nın iki benzersiz ürünü bir araya getirilerek mükemmel bir tat ortaya çıkarılmış. Kurutulmuş incir üzerine dökülen bademli şerbet ile hazırlanan tatlı unutamayacağınız bir lezzet olacaktır.

 

 Tilki Otu Kavurma

Datça’da çokça bulunan tilki otu, zeytinyağında kavrulup üzerine yumurta kırılarak hazırlanır. Yeşili seven Datçalıların masalarından eksik olmayan bu yemeği mutlaka denemelisiniz.

 

Damak Tatlısı

Datça’da yapılan damak tatlısı bir çeşit baklava şeklindedir. Ama baklavadan ayrılan en önemli özelliği ceviz ya da fıstık yerine bademin kullanılmasıdır. Geleneksel olarak düğün gecesi gelin ve damadın evine bırakılan tatlının ismi de buradan gelir.

 

Mürdümük Çorbası

Mürdümük bitkisinden yapılan bir çorbadır. Toplanan mürdümükler haşlanır ve zeytinyağında kavrulan soğan üzerine dökülerek hazırlanır. Sağlıklı ve hafif bir öğün için idealdir.

 

Bu yemeklerin dışında ilabada, ütmek,  bademli sucuk, kışıyak, dalankıta gibi birçok farklı yöresel yemek de var.  Datça mutfağı, toprağında ve denizinde yetişen kendine has ürünleri en lezzetli şekilde sofralara getirmiş. Datça’nın tarihi ve doğal güzellikleri kadar zengin olan mutfağı da mutlaka denenmelidir. Datça ‘da birçok restoran yöresel yemekleri hem yerli halka hem de gelen turistlere sunmaktadır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın