Scroll Top

Sağlıklı ve Lezzetli Kahvaltı Seçenekleri

kahvaltılık tarifler

Tabii, geleneksel, naturel, doğal ve yılların aktarılmış teknik tecrübesi ile tüm öğünlerimizin değeri, kıymeti herkesçe kabul edilmiş, gerekli takdiri ve saygıyı almıştır. 

Tüm dünyada merak uyandıran ve ilgi gören Türk mutfağının eşsiz lezzetleri ve çeşitleri arasında kahvaltının yeri de bambaşka bir yerdedir.

Kahvaltıda Ne Tüketmeliyiz?

Akşamları uykuya geçtiğimiz dönemde vücudumuz çalışmaya devam etmektedir fakat metabolizmamız yavaşlar. Uykudan kalktığımızda gün boyu ihtiyacımız olan enerjimizi karşılamak ve özellikle günün ilk saatlerinde metabolizmamızı hızlandırmak için kahvaltı yapmamız önemlidir. Sabah kahvaltısını atladığımız takdirde genellikle dikkat dağınıklığı, yorgunluk hissi gibi durumlar yaşarız. 

Kahvaltıda ne tüketmeliyizin cevabı ise; Günlük ihtiyacımız olan protein, vitamin, yağ ve karbonhidrat gereksinimlerimizi alabileceğimiz gıdalar tüketmeliyiz. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin değerlerini kahvaltı öğünü ile karşılayabildiğimiz ve metabolizmamızı da hızlandırması ile diyet listeleri için en önemli öğün olarak bilinmektedir. 

Sağlıklı Kahvaltılık Yiyecekler Nelerdir?

Topraklarımızdaki her yöremizde geleneksel kahvaltı sofralarımızın tümü sağlıklı ve taze gıdalardan olmaktadır. Sağlıklı kahvaltı temellerini ise tam tahıllı gıdalar (tam tahıllı ekmek), az yağlı süt gıdaları (beyaz peynir), sebzeler (domates) ve  meyveler (zeytin), proteinler (yumurta) örneklerindeki gibi dört temel besin grubuna sahip olmaktadır.

Kahvaltılık Tarifler Nelerdir?

Günün en önemli öğünü olarak kabul ettiğimiz kahvaltılarımızda tüketebileceğimiz ürünlerin, coğrafi koşullardan kaynaklı çok çeşitli seçenekleri vardır. 

Datça Köy Ürünleri olarak sağlıklı ve doğal beslenme için sizlere sunduğumuz; Doğal arı sütü, bal çeşitleri olan şifa deposu arı ürünleri, birbirinden lezzetli, taze ve mevsiminde üretilen reçel,marmelat çeşitleri, pekmez, tahin, badem ezmesi, fındık ezmesi, Datça’nın doğal yapısı ile ünlü zeytin çeşitleri, kuru domates, ceviz, badem çeşitleri bulunmaktadır.

Bunların dışında salatalık, tereyağı, kaymak, süt, domates, yumurta, peynir, fındık gibi temel kahvaltılık ürünler yurdumuzun her evinde mutlaka bulunmakta ve tüketilmektedir. Yiyecek kültürü ve yelpazesi geniş olan mutfaklarımızın çok çeşitli kahvaltılık tarifleri de bulunmaktadır.

Kahvaltılık tariflerle en çok yapılan ve sevilenlerin başında pişi, omlet, gözleme, çılbır, domates kızartması sosu, akıtma, tava böreği, menemen, tost gibi daha birçok çeşitleri bulunmaktadır. Vazgeçemediğimiz, pratik ve enfes kahvaltılık yiyeceklerimizden birkaç tarifinin yapılışını sizinle paylaşmak istedik. 

Menemen Tarifi;  Soğanlı mı?, soğansız mı? derseniz biz sabahları soğansız, diğer öğünlerde tüketmek isterseniz soğanlı menemen önermekteyiz.  Sabah kahvaltılarının en leziz seçeneklerinden menemen tarifini sizlere soğansız olarak anlattık.

Datça Köy Ürünlerinin naturel sızma zeytinyağı ile biberlerimizin rengi dönene kadar kavuruyoruz, kabuklarını soyduğumuz ve küp küp doğradığımız domateslerimizi ekliyoruz. Yeteri kadar pişen domateslerimize yumurta ilave ediyoruz. İsterseniz yumurtalarınızı önceden bir kapta çırpıp ilave edin, isterseniz biberli, domatesli tavaya yumurtaları kırıp karıştırın. Üzerine tuz ve isteğe bağlı karabiber, pul biberde ekleyebilirsiniz.

Gözleme Tarifi; Gözleme hamurunuz için un, naturel sızma zeytinyağı, ılık su ve tuz gerekmektedir. Hamur malzemelerinizi iyice karıştırın, hamurunuz elinize yapışıyorsa un ekleyebilirsiniz. Ele yapışmayan, yumuşak, puf puf bir hamura sahip olduysanız, bezeler haline getirip, üzerini bezle örtüp, oda sıcaklığında dinlendiri.

Hamur bezelerinizi bekletirken gözleme iç harcınızı hazırlayabilirsiniz. İsterseniz peynirli, patatesli, otlu, pastırmalı, kıymalı ya da damak tadınıza göre karışık malzemelerle hazırlayabilirsiniz. Malzemelerinizi küçük doğrayın veya rendeleyin. Dilediğiniz yakışan bahartlar da ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.

Dinlenen bezeleri oklava yardımıyla ince bir şekilde açın, hamurunuzun ortasına hazırladığınız harcınızı ekleyin ve ortasına yayın. Bohça şeklinde kenarlarından hamurlarınızı kapatın. Kenarlarından açılmasın diye uç kısımlarına yağ sürebilirsiniz.

Gözlemelerinizi yanmaz yapışmaz saç veya tavanıza yağ sürerek ocakta ısıtın. Isıttığınız tavanın altını kısın ve gözlemelerinizi ters yüz yaparak pişirin. 

Tost Tarifi; Her bir tost için iki dilim ekmek gerekmektedir. Bir dilim ekmeğinizin üstüne sucuk, peynir, kaşar, salça, domates, mantar, et kavurma, füme et, sosis, turşu gibi daha birçok farklı malzeme karışımları ile damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz. Bir dilim ekmeğinizin üzerine eklediğiniz malzemelerin üstünü diğer ekmek dilimi ile kapatın. Önceden ısınmış tost makinesini yağladıktan sonra hazırladığınız tostu makinaya koyun.

Çılbır Tarifi; Derin tencereye koyduğunuz suya tuz ve sirke ekleyin, kaynamaya bırakın. Kaynayan suya yumurtaları kırarak ekleyin ve beş dakika kadar suda pişmesini bekleyin. Pişen yumurtalarınız süzgeç yardımı ile alıp servis tabağınıza koyun. Üzerine yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pul biber sosunuzu ekleyin.

Related Posts

Leave a comment