Neden Doğal Köy Ürünleri Tercih Edilmeli?
Günümüzde teknolojik gelişmeler ile beraber birçok hastalığın da tedavisi bulunmuş ve insanoğlunun yaşam süresi uzatılmıştır. Ancak bu daha fazla insan ve daha fazla besin ihtiyacı anlamına gelmektedir. Artan insan nüfusunun beslenme ihtiyacını karşılamak, bunu daha hızlı şekilde ve ucuza mal ederek yapmak için farklı yöntemler kullanılmaya başlandı. Bu da gıdaların yetiştirilme yöntemlerinin ve içeriğinin değişmesine sebep oldu. Özellikle genetiği değiştirilen besinler, hayvanların doğal olmayan ortamlarda ve besinler ile beslenmesi, toprağın verimini artırmak için katkı maddesi yüksek maddelerin kullanılması gibi yöntemler insan sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Kimyasallar ve katkı maddeleri, kanser, hormonal bozukluklar ve farklı hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu yüzden son yıllarda doğal yaşam ve beslenmenin büyük önem kazanması neden doğal köy ürünleri tercih edilmeli sorusunun temelini oluşturmaktadır.
Doğal Köy Ürünlerinin Avantajları Nelerdir?
Sağlıklı yaşam için beslenmenin önemli olduğu bilinmektedir. Ancak gıdalarda yapılan değişikliklerden dolayı artık sadece beslenmek yeterli değil, doğal beslenmek de gereklidir. İlaçlar, yapay, katkılı gübre gibi etkenler besinlerin olgunlaşmadan çok hızlı büyümesine ve içinde birçok zararlı madde taşımasına sebep olur. Yine görüntüde daha hızlı büyümesi için genetiği değiştirilen besinler vücutta birçok olumsuz etki bırakmaktadır. Bu besinler tam olgunlaşmadığı için tat ve lezzet bakımından da doğal olanlardan daha kötü olabilmektedir. Üretimden sofralara gelene kadar birçok işleme de maruz kalıp besin değerleri düşen gıdalara, koruyucu maddeler eklenebilmektedir.
Hayvanlarda da kapalı ve dar alanlarda, kötü şartlarda bakım, verilen yemlere hormon, ilaç gibi katkı maddeler eklenmesi, onlardan elde edilen ürünlerin sağlık üzerinde olumsuz etkiler bırakmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden organik tarım ile sağlıklı beslenme için doğal ve katkısız ürünler yetiştirilmektedir. Doğal ürünlerin üretimi, zor, maliyetli ve uzun zaman alan bir süreçtir. Çünkü her bitkinin bir yetişme süresi, mevsimi vardır ve bu sürecin sonunda ürün olgunlaşır. Bu süreç içinde bakımı, kontrolleri zamanında yapılır, ciddi bir emek gerektirir. Temiz toprak, temiz hava ve temiz su da organik tarımda sağlıklı besinler elde edebilmek için çok önemlidir. Bu ürünlere özellikle köy ürünleri denmesinin sebebi de şehirde organik tarım için yeterli alan olmaması, çevre kirliliğinin fazla olması, tarımla uğraşan kişilerin olmaması ve köy şartlarının daha elverişli olması, köyün doğal ortamıdır.
Ülkemiz bereketli topraklara ve çok eski bir tarım geçmişine sahip. Özellikle köylerde çiftçilik ve tarım geleneksel yöntemler ile yapılıp, elde edilen ürünler de doğal ve katkısız olmaktadır. Toprağı, havası, suyu da daha temiz olduğu için besinler de daha sağlıklı ve lezzetli. Bu yüzden artık insanlar katkı maddesi olmayan, genetiği bozulmamış, içinde zararlı kalıntılar bulunmayan, sağlıklı köy ürünlerini tercih etmektedirler. Organik tarım ise bu süreci birkaç adım daha ileriye götürmekte, geleneksel yöntemlere göre daha kontrollü üretim yapılarak, daha doğal ürünler yetiştirilebilmektedir.
Doğal Köy Ürünleri Nerelerden Tedarik Edilmeli?
Organik beslenmeye yönelim ile beraber birçok yerde “doğal köy ürünleri” adı altında sunulan gıdalar vardır. Bu doğal besinleri köyden gidip almak ve güvenilir şekilde yapılıp yapılmadığı bilmek zordur. Ayrıca kontrolsüz şekilde özellikle bal, zeytinyağı, yumurta gibi piyasada sahtesi çok fazla olan ancak doğal olduğu iddiası ile satılabilen ürünlere dikkat etmek gerekir. Çünkü bu tür gıdalar ciddi anlamda sağlığı büyük tehlikeye atmaktadır. Bu sebeple bilinen, bandrollü ve gıda güvenliği kontrollerinden geçmiş ürünleri tercih etmek gerekir. Ayrıca gelişen teknoloji ile bu ürünlerin alımı artık internet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir