Scroll Top

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

elma sirkesi

İçeriğindeki bileşenler ile doğal şifa kaynağı elma sirkesi insan sağlığına sayısız fayda sağlamaktadır. Yemeklere tat vermek için de kullanılan elma sirkesi geçmişten günümüze kadar gelen geleneksel tatlardan biridir. 

Elma Sirkesinin Yapılışı

Elmanın doğal yollarla kimyasal değişime uğraması ndan elde edilen elma sirkesini evde yapmak için oldukça basit malzemelere ihtiyacınız olacak.

Doğal ve katkısız ev yapımı elma sirkesinin yapılışı:

Malzemeler:

Cam kavanoz (Yapmak istediğini miktara göre kavanozun büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. 2 kg için 6 litre ölçüsünde bir kavanoz yeterlidir.)

• 2 kg Elma
• 1 çay kaşığı şeker
• 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

• Elmalar iyice yıkanır.
• Küçük küçük doğranır.
Çekirdekleri çıkarılır.
Temiz ve kuru cam kavanoza konur.
İçeresine temiz içme suyu kavanozun üzerinde biraz boşluk olacak şekilde eklenir.
30-45 gün beklemeye bırakılır. Beklerken arada bir tahta kaşık ile karıştırılabilir.
Elmaların çürümesine bağlı olarak sirke sineklerinin oluşmaya başladığı görüldüğünde süzülerek elma posası alınır.
Posa ayrıldıktan sonra 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı şeker eklenir, karıştırılır.
Kavanoz kapağı sıkıca kapatılıp serin ve anlık bir yerde bekletilir.
Karışımın üzerinde beyaz ve şeffaf, halka biçiminde sirke anası (maya) oluşmaya başladığında elma sirkesi hazır anlamına gelmektedir.

Malzemelerini oldukça rahat bulabileceğiniz elma sirkesinin yapılışı her ne kadar basit görünse de bazen istenilen sonucu alamayabilirsiniz. Bu nedenle püf noktalara dikkat ederek adımları doğru bir şekilde takip etmelisiniz.

Elma sirkesinin faydaları nelerdir?

Elma sirkesinin temel bileşenleri asetik ve sitrik asittir. Bununla birlikte pektin, Folik asit, Pantotenik asit, Niasin B vitaminleri (B1,B2,B6), C vitamini gibi sağlık açısından birçok faydalı bileşen içermektedir.

Elma sirkesinin vücudumuza faydaları şunlardır:

• Antibakteriyel özelliği ile bakterileri yok etmeye,
• Kan şekerini düzenleyerek şeker hastalığı (Tip 2 diyabet) semptomlarını hafifletmeye,
Kötü kolesterolü düşürmeye,
Ateşi düşürmeye,
Kalp sağlığını korumaya,
Sinir sistemini korumaya ve güçlendirmeye,
Diyet yapanlar için tokluk hissi yaratarak kilo vermeye,
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye,
Cilt temizliğine, sebum seviyesini dengelemeye, sivilce (akne ) lekelerini gidermeye,
Sindirim sistemi sağlığını korumaya,
PH seviyesini düzenleyerek toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilmektedir.

Elma sirkesi tek başına tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Mide rahatsızlığı olanlar, alerjisi olanlar, kronik rahatsızlığı olanların doktor tavsiyesi ile kullanması sağlık açısından önemlidir.

 

Elma Sirkesi Günde Ne Kadar Tüketilir?

Elma sirkesi asit oranı yüksek bir içecektir. Bu nedenle mideye zarar verebileceği için direkt tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Genellikle günlük önerilen miktar 1-2 yemek kaşığı (15-30 ml) ölçüsündedir. Bu miktar su ile seyreltilerek tüketilebilir. İstenirse koku ve tadını yumuşatmak için bal da ekleyebilirsiniz. Her şeyde olduğu gibi elma sirkesinin de fazla tüketilmesi yan etkilere neden olabilmektedir. Bununla birlikte yemeklerinizin içine ekleyebilir, salata, maden suyu, meyve suyu gibi yiyecek ve içecekler ile tüketebilirsiniz. 

Elma sirkesi doğal bir şifa kaynağıdır ancak katkısız olması önemlidir. Bu nedenle elma sirkesi alacağınızda içeriğine bakarak hiçbir katkı maddesi içermediğine dikkat etmelisiniz. Güvenilir yerel firmaların ürettikleri organik elma sirkesi sağlıklı bir tercih olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın