Scroll Top

Elma Sirkesinin Gizli Özellikleri

elma sirkesi

Sofralarımıza tat katan elma sirkesini yaşamımızın birçok alanında kullanabiliyoruz. Elma sirkesinin gizli özellikleri; yemeklerde, evde temizlikte, cilt bakımında, yara tedavisinde kısacası birbirinden farklı amaçlarla kullanımını sağlayabilmektedir. 

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Elma sirkesi yapımı aşamaları şu şekildedir:

• Elmalar yıkanır ve çekirdekleri çıkarılarak kabuklarıyla birlikte ezilip yada doğranarak içi su dolu cam kavanoza konulur.
• Kavanozun ağzı kapatarak mümkünse güneş ışığı almayacak şekilde mayalanmaya bırakılır.
Elmalar aşağı inene kadar ara ara tahta kaşıkla karıştırılır.
Mayalanma ile elma içerisinde bulunan şeker fermente ile etil alkole dönüşür.
Ortamdaki alkol oranı ortalama %11 ila 13 seviyelerine gelir.
Asetik asit bakterileri alkolü asetik aside çevirir.
Asetik asit bakterileri oluşan sıvı üzerinde “sirke anası” olarak adlandırılan bir tabaka oluşturur.
Bu tabaka oluştuğunda sirke konusu da ortaya çıkmaya başlar. Bu şekilde sirke oluşumu tamamlanır.
Sirke oluşumu ortalama 1,5 ay sürer.
Sirkeyi kullanırken metal yerine tahta kaşık kullanmaya özen gösterilmesi gerekir.

 

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Elma sirkesi içerisindeki bileşenler ile sağlığa birçok fayda sağlayabilmektedir.

Elma sirkesinin başlıca yararları şunlardır:

• Tip 2 diyabet hastalığının semptomlarını azaltma, insülin direncini ve kan şekeri dengelemeye,
• Tokluk hissi yaratarak kilo vermeye,
Kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalp-damar sağlığını korumaya,
Bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmaya,
Bakteri, zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalıklardan korumaya,
Yiyeceklerin temizlenmesi ve arındırılmasına,
İçeriğindeki asit bileşenler ile akne oluşumunu önlemeye,
Cildin elastikiyetini korumasına ve kırışıklıkları önlemeye,
Et benlerinin yok edilmesine yardımcı olabilmektedir.

Elma sirkesinin gizli özellikleri vücuda birçok fayda sağlamakla birlikte tek başına tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Kronik rahatsızlığı olan kişilerin doktor tavsiyesi ile kullanması sağlık açısından önemlidir.

Elma Sirkesi Nasıl Kullanılmalıdır?

Elma sirkesi içerisindeki asit oranından dolayı dikkatli kullanılmalıdır. Yüze uygulamada genellikle suyla seyreltilerek kullanılmaktadır. Genellikle 1 bardak suya 1-1,5 çay kaşığı ile 2-3 yemek kaşığı arasında sirke katılarak kullanılabilir. Yine doğrudan tüketimde aşırı kullanılması mide problemlerine ve diş aşınmalarına eden olabilmektedir. Bu nedenle 1 su bardağına 1 yemek kaşığı olacak şekilde ölçü ile kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Yiyeceklerin veya evlerin temizlenmesi ya da yara üzerine uygulamada direkt seyreltmeden kullanılabilir. Salata gibi yiyeceklere de eklenerek kullanılabilmektedir.

 

Elma sirkesi içeriği sayesinde birçok fayda sağlayan şifa deposudur. Ancak en iyisi doğal yollarla yapılmış ve katkısız olanlarıdır. Piyasada birçok elma sirkesi bulunmaktadır. Bu nedenle elma sirkesi alırken içeriğine bakılmalı ve doğal olanı tercih edilmelidir. Yöresel ürünler satan firmalarda doğal elma sirkesini bulabilmeniz mümkün. Ancak yine bu firmalarında güvenilir ve gerekli belgelere sahip olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın