Scroll Top

Turşular Nerelerde Saklanır? Çeşitleri Nelerdir?

turşular

Akşam yemeği sofralarında baş köşede yerini alan turşu çeşitleri, özellikle kış aylarında sıkça tüketilir. Birçok sebze türüyle üretilen turşular, neredeyse her yemekle ise uyumludur. Türk yemek kültüründe hem turşu tüketiminin hem yapımının önemli bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. Geleneksel pek çok yemek çeşidinin hemen yanı başında lahanasından salatığına kadar farklı sebzelerin turşusu servis edilir. 

 

Aslında turşu tüketiminin Türk mutfağı kadar dünyada da yeri büyük. Hatta Japonya ve Meksika başta olmak üzere çok sayıda ülke önemli miktarda turşu tüketiyor. Tabii ki yerli turşunun yapımı da lezzeti de başka…Kış yaklaşırken annelerimizin kendi elleriyle yaptığı turşuların tadı, başka hiçbir yerde yok desek yanlış olmaz. Fakat bu lezzetin yapımı kadar saklaması da ayrı bir beceri ve pratiklik istiyor. Peki evde yaptığımız ya da dışarıdan aldığımız turşuları nasıl, nerelerde saklamalıyız? 

 

•Eğer evinizde turşu kapatıyorsanız kavanoza yerleştirip kapağını kapattıktan sonra yarı açık bir şekilde ters çevirip birkaç saat bekleyin. Bu sayede içeride kalan küçük hava kabarcıklarının yeri dolacaktır. Ardından kavanozu ışık almayan bir dolaba koyabilirsiniz. 

•Turşu kavanozunun sakladığı yer, yalnızca karanlık olmamalı. Cam kavanozları yerleştirdiğiniz dolabın, nemlenmeyen kuru ve soğuk bir ortama sahip olması gerek. Böylece turşular çok daha uzun süre taze kalabilir. 

•Tabii turşuyu taze saklama taktikleri bunlarla sınırlı değil. Kurduktan sonra ya da alıp tüketirken turşunun suyunu arada bir kontrol etmeniz önerilir. Kavanozun içindeki su azalırsa içerisine turşu suyu takviye etmeniz iyi olur. Kapağını ise yine ilk adımdaki gibi ters çevirip yarım açık bırakarak beklemek ve bir süre sonra tekrar kapatmak lazım. 

 

Aslında yemekleri tatlandıran bu lezzetin tazeliğini korumak çok zahmet gerektirmiyor. Diyelim ki yukarıdaki adımların hiçbirini uygulamadınız. Turşunuz bir süre sonra farklı renklere bürünebilir. Tabii turşu ev yapımı ise sadece gerekli koşullarda saklamamak değil, tuzunun az gelmesi de bozulmasına neden olur. 

Turşunun Uzun Süre Dayanması İçin Ne Yapmak Gerek? 

Kurduğunuz turşunun uzun süre taze kalmasını istiyorsanız ilk aşamada dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntılar var. Öncelikle seçtiğiniz sebzelerin çürümemiş olması çok önemli. Ayrıca mümkünse kaya tuzu kullanmanızı öneririz. Tabii ki su tarifteki su, sirke ve tuz oranına sadık kalmanız gerekiyor. 

 

Turşuların uzun süre taze kalması için kurarken önemli olan bir başka nokta ise temiz kavanozlar kullanmak. Bu nedenle kavanozları iyice temizlediğinizden emin olun. Kurma aşamasında turşuya elma ve nohut eklemek de uzun süre dayanmasını sağlar. 

Bozulan Turşuyu Kurtarmak Mümkün mü? 

Evinizde kendi ellerinizle harika bir turşu kurdunuz fakat siz hepsini tüketmeden maalesef bozulmaya başladı. Bu durumda turşunun bozulmasını durdurabilir misiniz? Tabii ki mümkün. Hâla çok geç olmadığını anlamak için turşuların üzerindeki beyaz lekelere bakın. Eğer daha beyazlıklar daha yeni yeni oluşuyorsa ve çok yaygın değilse hemen üzerinden bu lekeleri almanız gerek. 

 

Turşunuzu beyaz küflerden arındırdıysanız sırada korumayı güçlendirmek var. Bunun için ise size sebzelerin yumuşaklığına göre tuz ilave etmenizi önerebiliriz. Ardından turşuya biraz da nohut ve elma ekleyebilirsiniz. Son adımda turşu kavanozunu güzelce kapatıp çalkalayın. Hatta gün içinde birkaç defa daha çalkalayıp kapalı bir şekilde bekletmeniz iyi olabilir. İşte turşunuz kurtuldu! 

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın