Datça Yarımadasında Yetişen Doğal Ürünler

datçada yetişen ürünler

Datça Yarımadasında Yetişen Doğal Ürünler

Datça, denizin ve yeşilin en doğal haliyle bozulmadan asırlardır var olduğu, toprağında şifa ve bereket bulunan, Muğla ilinin iki deniz arasında kalmış harika bir yarımada ilçesidir. Birçok medeniyetin hüküm sürdüğü ve havasından, denizinden, toprağından faydalandığı ilçe günümüzde de yine cömertçe sunuyor bereketini. Özellikle de toprağında birçok çeşitte bitkiye ev sahipliği yapabilmesinin sebebi mikroklima ikliminden. Datçada yetişen ürünler içinde endemik bitki olarak adlandırılan ve sadece burada yetişen birçok tür de mevcut.

Şifalı ve Lezzetli Otlar

Datça’ da yetişen bitkiler sofralara yemek olarak ya da şifa amacıyla kullanılır. Adaçayı, kekik, defne, sarı kantaron, karabaş, altın otu, mercanköşk, biberiye gibi bitkiler yaygın olarak şifa için kullanılır. Bu bitkilerin çayı, yağı, sabunu, balı ve daha birçok türü aynı zamanda yerel halkın geçim kaynağı. Birçok hastalığın tedavisine yardımcı olarak kullanılabilen bitkilerden özellikle Datça’da doğal olarak yetişen endemik kekik çeşidi büyük ilgi görmektedir.  Könger, labada, tilki otu gibi bitkiler ise sofralara lezzet veren otlardan. Ana yemek, meze gibi birçok şekilde hazırlanabilen otlar hem lezzetli hem de sağlıklı sofralar sunuyor. Özellikle de Datça’nın kendine has lezzete sahip olan zeytinyağı ile hazırlandığında.

Zeytin

Ege’de birçok yerde yetişen zeytin Datça’da da bolca bulunmaktadır. Yüzyıllardır var olan zeytin tamamen doğal ortamda yetişir. Datça’nın havası ve toprağıyla ayrı bir lezzete sahip olan zeytinlerden soğuk sıkım olarak elde edilen zeytinyağı da eşsizdir. Düşük asit oranı ve aromatik tadıyla benzersiz lezzet ve şifa kaynağıdır.

Badem

Datça’nın en önemli ürünlerinden biri de dünyaca ünlü bademidir. Hem iriliği, hem lezzeti hem de 82 den fazla çeşidi ile badem aynı zamanda ekonomik geçim kaynağıdır. Hasat zamanlarına göre Çağla, Taze(Yaş)  ve Datça Bademi olarak ayrılan bademlerden en çok bilinen çeşitleri Nurlu, Ak, Sıra, Dişli ve Kababağ Bademdir. Ancak diğer çeşitlerde en az bunlar kadar lezzetli ve sağlık kaynağıdır. Bademi bu kadar özel kılan ise toprağı ve susuz tarımda yetiştirilmesi.  Ezmesi, şekeri, sucuğu gibi birçok şekilde üretilen  badem yemek ve tatlıların da vazgeçilmezi. Özellikle badem pilavı bademli incir tatlısı gibi tatlar Datça’nın doğal lezzetlerini bir araya getiren yiyeceklerden.

Meyve

Datça Yarımadası engebeli yapısına rağmen kırsal bölgelerde tarım yerel halk için geçim kaynağı.  Toprağı ve iklimi sebebiyle yılın her mevsimi çeşit çeşit meyve yetişir. Eski dönemlerden yakın zamana kadar özellikle bağcılık gelişmiş olup, büyük üne sahip üzüm şarapları yapılsa da yerini artık daha farklı meyvelere bırakmış. Yenidünya, karadut, incir, hurma, böğürtlen, portakal, mandalina, dağ çileği, kayısı, erik en çok yetişen meyvelerden.  Ayrıca domates ve kuru bakliyat da en çok üretilen tarım ürünleri arasında. 

Datça’nın zengin bitki çeşidi onun ünlü balının temel kaynağı. Kekik, keçiboynuzu, diken, çiçek, çam gibi birçok çeşidi bulunan balın en bilineni ise Datça’ya özgü kekik balıdır. Yoğun aroması, hoş kokusu ve tadının yanında sağlığa sayısız faydası bulunmaktadır. Şekerlenme yapmaması ve tamamen doğal ortamda üretilmesi de Datça balını özel kılar. Her bir çeşidi kendine has tada sahip olup, yiyene şifa verebilen bal kahvaltı masalarının ve tatlıların vazgeçilmezi.

Datça sahip olduğu doğal olan her şeyi geçmişten bugüne kadar koruyarak getirmiştir. Doğanın kendisine sunduklarından  en doğal haliyle faydalanmış, faydalandırmıştır. Datçada yetişen ürünler ister Datça’ya giderek ister  internet üzerinden özellikle yerel firmalardan kolaylıkla alınabilmektedir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın