Günümüzde gelişen teknoloji ve bilim tükettiğimiz gıdalar üzerinde oldukça etkili olmuştur. Doğal ürünler; gıda sektöründe katkı maddesi, GDO gibi etkenlerden dolayı daha fazla ilgi görmektedir. Bunun en önemli nedeni ise beslenmenin sağlık üzerindeki etkisidir.
Doğal Gıda Ne Demektir?
Son yıllarda özellikle gıdaların üzerinde “doğal” kelimesini çok fazla görmekteyiz. Doğal gıda; yetiştirilirken ya da hazırlanırken içerisinde hiçbir katkı madde konulmayan ve tamamen kendi doğal ortamında, doğal yollarla yetişen ürünlerdir.
Ürün yetiştirilirken organik ya da doğal gübre kullanılır. Herhangi bir kimyasal kullanılmaz. Yine elde edilirken de içerisine doğal yapısını bozacak koruyucu, katkı maddesi katılmaz.
Doğal ürünler;
• Bitkisel yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı vb.),
• Hayvansal yağlar (tereyağı vb.),
• Kuru gıda, bakliyat
• Süt ve süt ürünleri,
• Et ve et ürünleri,
• Baharatlar,
• Kuruyemiş çeşitleri,
• Meyve suları (vişne, nar, elma, portakal vb.)
• Kahvaltılık (zeytin, pekmez, bal, reçel, ezme, yumurta vb.),
• Sebze ve meyve olarak düşünülebilir.
Bununla birlikte çikolata, dondurma gibi şekerli gıdalar, salçalar, konserve ile unlu mamüller (ekmek) gibi birçok ürün çeşidinde de doğal olanları tercih edilmektedir.
Organik ve Doğal Arasındaki Fark Nedir?
Organik ve doğal kavramı sıklıkla karıştırılmaktadır. Her organik ürün doğaldır ancak her doğal ürün organik olmayabilir.
Organik ürün; yetiştirilme ve üretimin her aşamasının kontrollü gerçekleştiği üründür. Organik ürünler organik ürün yetiştiricilerinin, üreticileri denetleyen uluslararası bağımsız kurumların denetimlerinden geçer, bakanlık onayı ve sertifikaları vardır. Ürün üzerindeki etikette de belirtilir. Yine tamamen doğal ve katkısız olup doğal ortamında, doğal yollarla elde edilir. Doğal ürünlere göre daha fazla yerine getirilmesi gereken kriter bulunmaktadır.
Organik ürün alırken yanılma payınız olmaz. Çünkü üzerinde etiketi, sertifikası ile ürünün organik olduğunu tescilleyen ibareler vardır. Ancak doğal ürün alırken bu biraz daha risklidir. Çünkü doğal ürünler herhangi bir sertifika ya da belgeye sahip değildir. Bu nedenle güvenilir firmalardan almak gerekir.
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için beslenme çok önemlidir. Ancak içerisinde yabancı madde bulunan gıdalar fayda yerine zarar verebilmektedir. Bu nedenle sağlıklı yaşam için günümüzde insanlar daha fazla doğal ürünleri tercih etmektedir. Ayrıca sadece beslenmede değil vücutta saç, cilt bakımı gibi alanlarda daha az katkı maddesi içermesi nedeniyle doğal içeriği olan bakım ürünleri tercih edilmektedir. Bununla birlikte tüketicilerin çoğunluğu sağlığın yanında ağız tadı ve lezzeti için de doğal ürünleri tercih etmektedirler. Örneğin doğal bir bal ile katkılı olan balın tadı ve aroması farklıdır.
Yöresel firmalar doğal ürünler açısından fabrika ve marketlere göre daha güvenilir olabilmektedir. Özellikle geleneksel yöntemleri kullanan firmalarda katkısız ve doğal gıdalar bulmak mümkün. Bununla birlikte bu firmalarda tarhana, nar ekşisi, badem ezmesi, bal, zeytinyağı gibi yüzlerce çeşit yöresel ürün yöresel ürünler de yine geçmişten günümüze uzanan tarım yöntemlerinden elde edilen ürünlerden yapılmaktadır. Bu nedenle güvenilir yöresel firmalardan daha rahat doğal ürün temin edilebilmektedir. Günümüzde teknoloji ile birlikte bulunduğunuz yere çok uzak yörelerden de internet üzerinden kolaylıkla ürün alabilirsiniz.