Datça Yöresi Özel Tatlar

datça yöresel ürünler

DATÇA YÖRESİ ÖZEL TATLAR

Geçmişi M.Ö. 2000 yıllara dayanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Ege’nin doğal güzelliklerini üzerinde taşıyan Muğla’nın bir ilçesidir Datça. Geçmişten günümüze uzanan bu sürede doğal güzellikleri bozulmadan varlığını korumuş. Asırlar boyunca üzerinde yaşamış medeniyetlere de kendi toprağına özgü ürünler vermiş. Günümüzde de  Datça yöresel ürünler, hala aynı doğallığı ile hem lezzet hem de sağlık için tüketilmeye devam etmektedir.

Datça Yöresel Tatlar

 Datça’da bilinen en önemli yöresel ürünlerden biri baldır. Kekik, keçiboynuzu, diken, çiçek, çam gibi birçok çeşidi bulunan balın, her birinin ayrı tadı ve özelliği vardır. İçlerinden,  doğal ortamda yetişen, kekik otu çiçeklerinin özünün arılar tarafından toplanmasıyla üretilen kekik balı tadı ve şifa kaynağı olmasıyla öne çıkar. Haziran ayının son haftası kekik balı kesimi başlar. Kekiğin verdiği yoğun aroma, hoş koku ve güzel bir tada sahip olan bu bal aynı zamanda şifa kaynağıdır. Karaciğer başta olmak üzere mide astım ve egzama hastalıklarına iyi gelebilmektedir. Grip, nezle, soğuk algınlığını kısa sürede iyileşmesine yardımcı olabilmekte, göğüs yumuşatıcı ve nefes açıcı özelliğinden dolayı sigara içenler için göğüs temizlenmesine yardımcı olabilmektedir. Kalp, mide, migren, romatizma ve cilt sorunları gibi birçok hastalıkta tedaviye yardım edici bir etkisi olabilmektedir. 

Yine Ağustos ve Eylül ayında 1. ve 2. Kesimi yapılan çam, Mayıs ayı sonlarında kesimi yapılan çiçek, Ağustos’ta üretilen diken, sonbaharda kesilen keçiboynuzu , kışın üretilen piren balı gibi birçok tamamıyla doğal bal çeşitleri de bulunmaktadır.

Datça’da yetişen badem de dünyaca ünlü bir tada sahiptir.  Datça bademi susuz tarım ile yetiştirildiği için besin değeri çok yüksektir. Aynı zamanda dünyanın en lezzetli bademleridir. Dünya’nın hiçbir yerinde olmayan yerel badem çeşitliliği ile 80’den fazla çeşit bulunmaktadır. Nurlu, Ak, Sıra, Diş Badem gibi başlıca badem türleri tat ve görünümleriyle öne çıkmaktadır. Ocak ve şubat aylarında çiçek açan badem ağaçları, mart ayında çağla badem olur. Temmuz ayının son haftasında süt ya da buzlu olarak adlandırılan taze badem, ağustos ve eylül aylarında kuru badem olarak tüketilir. Bademden,  badem ezmesi, badem şekeri gibi birçok farklı ürün elde edilmektedir. Sağlık açısından da birçok faydası bulunan zengin E vitamini içeren badem, bağışıklık sistemini destekleyebilmekte, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabilmekte, kas, kemikler ve kalbin korunmasına yardımcı olabilmektedir.

Zeytinyağı da yine Datça’da doğal olarak yetişen zeytin ağaçlarından üretilmektedir. Zeytinyağına benzersiz tadını veren ise kendiliğinden yetişen ve yüzyıllardır var olan zeytin ağaçları. Kendi toprağına has bir tada sahip olan zeytinler katkı maddesi olmadan büyük bir ustalıkla zeytinyağına dönüştürülür. Eylül ve Ekim aylarında henüz yeşil renkte asit oranı düşük zeytinlerden üretilir. Soğuk sıkma olarak adlandırılan yöntem ile elde edilen sızma zeytinyağı düşük asit oranı ve meyvemsi aroması ile hem damak zevkine hitap ediyor, hem de sağlığa bilinen birçok fayda sağlıyor.

Zeytin ağacının bol olduğu Datça’da incir ağaçları da boldur. Geçmişte zeytin ağaçlarının yanına dikilerek zeytini zararlı sineklerden, böceklerden korunması sağlanırmış. Dikilen ağaçların meyveleri yaş ya da kuru olarak tüketilmeye başlanmış. Hasadı yaz aylarının sonlarına doğru başlayan ekim ayına kadar devam eden incir tamamen doğaldır. Datça’ya özgü bademli incir ise iki lezzetin bir araya geldiği bir yiyecektir. İncirlerin arasına yerleştirilen Datça’da yetiştirilmiş bademler fırınlanıp, yenilir.

Datça geçmişten günümüze doğal güzellikleri ve toprağına has ürünlerini koruyarak gelmiştir. Datça yöresel ürünler gelecek nesillere de aktarılmaya devam edecektir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın