Kahvaltıda Ne Yapsam?

kahvaltıda ne yapsam

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltı tutkunları için ise güne keyifli bir başlangıç için vazgeçilmezdir. Özellikle Pazar kahvaltısında aile ya da sevdikleriniz için yaratıcı bir masa hazırlamak için kahvaltıda ne yapsam sorusu için pratik ve lezzetli tarifler yardımcı olacaktır.

Kahvaltıda değişik ne yapabilirim?

Rutin kahvaltıdan sıkılanlar ve değişiklik arayanlar için çok lezzetli tarifler ile sofranızı donatabilirsiniz. 

İşte bu sabah kahvaltıda ne yapsam sorusuna birbirinden lezzetli cevaplar:

 

Zeytin

Zeytin şüphesiz kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Zeytine katacağınız saf zeytinyağı, kekik ve pul biber ile birkaç malzeme hem görsel hem de tat olarak farklılık yaratacaktır. Aynı zamanda son derece sağlıklı bir besin kaynağı olacaktır. Yine zeytin ezmesi de zeytini farklı şekilde tüketmek isteyenler için iyi bir alternatif olabilmektedir. 

Kahvaltılık Zeytin Kavurması Tarifi

Malzemeler

• 1 kase çekirdeği çıkarılmış kırma zeytin
• 2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 Türk kahvesi fincanı ile zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım bardak su
1 tatlı kaşığı kekik

Hazırlanışı

 • Sarımsak tavadaki yağda ezilerek hafif kavrulur.
• Ardından salça eklenerek kavrulmaya devam edilir.
Su ilave edilerek 1-2 dk. daha kavrulup nar ekşisi ve kekik ilave edilir. Bu karışım da birkaç dk. kavrulur.
Zeytinler ilave edilip 5 dk. daha kavrulup servise hazırlanır.

Yumurta

Yumurta her öğün farklı şekillerde tüketilebilse de kahvaltı için sağlıklı bir besindir. Haşlanmış yumurtaya doğal zeytinyağı ekleyip üzerine kekik, pul biber vb. baharatlarla tüketebilirsiniz. Yine omlet yapıp içine domates, peynir gibi farklı malzemeler ile zenginleştirebilirsiniz. Yine yumurtalı ekmek, salata, menemen gibi pratik şekilde hazırlayabileceğiniz onlarca çeşit tarif bulabilirsiniz.

Kızartmadan Yumurtalı Ekmek 

Malzemeler

• 1 tane yumurta
 • 6 veya 7 dilim ekmek
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı süt
1 çimdik tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ

Hazırlanışı

 • Ekmekler dilimlenir. Bayat ekmek de kullanılarak değerlendirilebilir.
• Bir kabın içine yumurta, yağ, tuz ve baharatlar koyulup iyice karıştırılır.
Dilimlenen ekmekler bu karışıma bulanır.
Ekmekler yağlı kâğıt içerisinde tost makinesinde pişirilir.
Servis edilir.

Peynir

Peynir de kahvaltının demirbaşlarından bir besindir. Sade tüketilebileceği gibi farklı tarifler ile de tüketilebilir. Peynirli börek, omlet, mıhlama vb. şekilde kahvaltı için seçenekler arasındadır.

Peynirli Maydanozlu Popover Tarifi

 Malzemeler

• 2 adet yumurta
• 1 su bardağı süt
3/4 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
5-6 dal maydanoz
1 su bardağı beyaz peynir

Hazırlanışı

• Yumurta ve süt bir kapta çırpılır.
Unu ve tuz eklenerek karıştırılır.
Maydanozlar ince ince kıyılır.
Fırını 200 derecede ısıtıp içine muffin kalıbı fırına konularak 2 dk. ısıtılır.
Kap fırından çıkarılarak hızlı bir şekilde yağlanır.
• Karışım kalıbın yarısını biraz geçecek şekilde kalıba paylaştırılır.
Üzerine beyaz peynir ufalanarak eklenir.
• 
200 derecede 10 dk. pişirilip ardından 180 derecede 180 dk. daha pişirilir.
Servise sunulur.

Hamur işi

Hamur işi sofralarımıza renk ve lezzet katar. Börek, gözleme, katmer gibi yiyecekler özellikle en çok tercih edilenler arasındadır. Ancak sağlık açısından çok fazla tüketilmesi de önerilmez. Bunun için tüketecekseniz sağlıklı unlardan yapmanız tavsiye edilmektedir. Tam tahıllı unların yanında badem unu da sağlıklı hamur işi için çok güzel bir alternatiftir. Kurabiye, kek, poğaça, ev yapımı ekmek gibi çok zengin alternatifler bulunmaktadır.

İşte kolay ve hızlı yapabileceğiniz sağlıklı bir atıştırmalık badem unlu tost tarifi:

Malzemeler

• ¾ su bardağı badem unu Badem Unu
• Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
1 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
Sarımsak tozu ve sevdiğiniz baharatlar

Hazırlanış Aşamaları:

• Tüm malzemeler en düşük hızda 25-30 sn. karıştırılır.
• Karışım yağı kâğıt arasına yayılır.
Hamurlu kâğıt ikiye katlanıp tost makinesinde 5-8 dk. pişirilir.
Lavaş kıvamında bir ekmek elde edilir.
Bu ekmeğin arasına peynir, domates vb. istenilen malzemeler konulur.
Hazırlanan ekmek 2 dk. tost makinesinde pişirilir.
Servis tabağına sunum yapılabilir.

Kahvaltılık Soslar

Evde hazırlayabileceğiniz sos çeşitleri gibi hazır da alabileceğini pratik kahvaltılık soslar sofranızı zenginleştirecektir. Özellikle yöresel tariflerle hazırlananlardan damak zevkinize uygun olanları seçebilirsiniz.

Kahvaltının hem daha sağlıklı hem de farklı olmasını istiyorsanız yöresel ürünleri de deneyebilirsiniz. Bununla birlikte daha doğal ve katkısız ürünleri de bulabilirsiniz. Datça’nın zeytini, zeytinyağı, badem ezmesi,sosları ve daha birçok çeşit doğal tatlar kahvaltı sofranıza hem şifa hem de lezzet katacaktır. Bunları almak için Datça’ya gitmeye gerek kalmadan internet üzerinden yöresel ve güvenilir firmalardan temin edebilirsiniz.

Tatlı Son

Kahvaltıda tuzlular kadar tatlılar da büyük öneme sahiptir. Bal sağlık ve tat açısından en gözde kahvaltılık tatlılar arasındadır. Kaymak, tereyağı, krep gibi diğer yiyeceklerle sevilerek tüketilebilmektedir. Bununla birlikte; reçel, pekmez özellikle tahinle birlikte, helva, badem, fıstık ezmesi gibi çok fazla alternatif bulunmaktadır.  Özellikle doğal tatlılar ile tatlı ihtiyacınızı karşılarken değişik tariflerle kahvaltı sofranızı renklendirecektir. Ancak doğal ve gerçek olan, katkısız ürünler seçmeye dikkat etmelisiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın