Scroll Top

Doğal Propolisin Cilde Faydaları Nelerdir?

propolisin cilde faydaları

Propolis Nedir?

İğne yapraklı ağaçlardan, bitkilerin tomurcuk, yaprak ve gövdelerinden bitki reçinelerinin bal arıları tarafından toplanarak, güçlü ve yapışkan hale dönüştürülmesi ile su geçirmez, ısıyı yalıtan, antimikrobiyal özelliğe sahip takviye bir üründür. Ayrıca ham bal, arı sütü ve polen gibi tamamen doğal bir arı ürünü olarak bilinir.

Propolis Nasıl Yapılır?

Bal arıları, alt çene yardımıyla toplayarak, tükürükleri ile petekte bulunan mumlarla karıştırarak kovana yerleştirirler. Kovanda bulunan arıları hastalıklardan korur ve kovanın hijyenik bir ortam olmasını, kovan girişinin boyutunun oluşmasını sağlar.

Propolisin Tarihi; 

Geçmiş çağlardan beri kullanılan propolis, mumyalamalarda, antiseptik ve yara bakımı ile iyileştirmelerde, ateş düşürücü ilaç olarak, ilaçlarda etken ve yardımcı madde olarak, Mısırlılar, Yunan ve Romalılar, on yedinci yüzyılda Londra’ da kullanmışlardır.  Propolis hem saf hali ile hem de başka doğal ürünlerle beraber cilt bakımlarında, kozmetik ürünlerde kullanımı günümüze kadar ulaşmıştır. 

Propolisin Yapısı; 

Bitki ve bitki reçinelerine göre kırmızı, kahverengi, yeşil olarak renkleri değişkenlik göstermektedir. Soğukta donarak, sertleşir ve kırılgan olur. Sıcakta yumuşar ve yapışkan olur. Kendine has bir kokusu vardır.

Propolisin doğal yapısında yüzde otuz mum, yüzde onunda çiçeklerden gelen esansiyel ve aromatik yağlar, yüzde elli reçine ve bitki balsam, yüzde beşinde ise polen ve diğer maddeler bulunur. Üç yüzden fazla bileşen tanımlanmış ve farklı bitki kaynaklı parçaları bir araya oluşturmuş yapısı vardır. 

Yapışkan özelliği ile cilt yağı ve proteinler etkileşime girmektedir.

Propolisin kimyasal içeriği incelendiğinde bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin propolis içeriğinde karaağaç, ıhlamur, çam, akçaağaç, huş, kestane, kavak, meşe, göknar, okaliptüs, fındık, söğüt, erik karasal iklim bölgelerinde rastlanmaktadır. Türkiye’de ki propolisin kimyasal yapısında yirmi dört çeşit farklı bileşen olduğu tespit edilmiştir.

Propolisin özünün ayrıştırılması için su veya zeytinyağı gibi doğal çözücüler kullanıldığında tüm özelliğini yitirdiği hatta antioksidan etki sağlayamadığı gözlenmiştir.  

Propolisin Besin Değerleri Nelerdir?

Karbonhidrat, vitamin ve mineral, protein, lipid olarak adlandırılan temel organik bileşiklerden bazı maddeleri oldukça düşüktür. Bu sebeple besin için takviye edici gıda olarak düşünülmemektedir. 

Propolisin biyolojik özelliği olarak daha çok antioksidan ve aroma asit gibi bir bileşen maddedir.

En önemli özelliği ise fotosentez yapan hücrelerde bulunan, vücudun minik ordularını oluşturan antioksidan bileşiğinin olmasıdır. Herhangi bir hastalıkla etkileşime geçmemekle birlikte, hastalığın ilerlememesini sağlamaktadır.

Tıbbi Kullanım yerleri ise; Soğuk algınlığı, çene veya ağız cerrahisinden sonra ki ağrılarda, üreme organlarının iltihabi durumlarında, boğaz iltihabında, bazı bakteri türlerinin tedavilerinde muhtemelen etken madde olarak ilaç içeriklerinde yer almaktadır.

Propolisin İçeriğinde Bulunan Vitaminler Nelerdir? 

Hücre duvarının oksijenden zarar görmesini engelleyen ana formülü ile aktif bileşenleri vardır. Ayrıca aromatik asitlerde bulunmaktadır. Birtakım arı enzimleri ve B, C, E vitaminler, mineraller, şeker, demir, çinko, bakır, kobalt, krom, selenyum gibi elementler de bulunmaktadır. Meyve ve sebzelere göre antioksidan özelliği daha fazla bulunmaktadır.

Propolisin Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Zengin içeriği bulunan propolis cilde iyi geldiği, hücreleri yenilediği, yaralara hızlı bir şekilde iyileştirmesine yardımcı olduğu, deri enfeksiyonları, güneş yanıkları, sivilce, akne, uçuk, siğil, egzama rahatsızlıklarının iyileşmesinde yardımcı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Cilt yenilediği ve cildin genç görünümünü olumlu etkilemesi ile cilt maske içeriklerinde oldukça etkin gördüğümüzü söyleyebiliriz. Antibakteriyel ve antifungal olarak cilt mantarlarını önleyici özelliği de bulunmaktadır.
  • Propolis; Ayak bakım ürünlerinin içeriğinde, nemlendiricilerde, cilt bakım ürünlerinde, leke önleyici kremlerde, akne ve sivilce kremlerinde etken maddelerin içeriğinde de yerini almaktadır. 
  • Yoğun nem ve onarıcı bakım ürünlerinde, kuru ve yıpranmış cilt tedavilerinde destekleyici bir üründür. 

Propolis Nasıl Kullanılır?

Sağlıklı beslenme listesinde olan propolis; Damla, tablet, kapsül, krem, şurup, toz ve sprey formları bulunan propolis özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Farklı formlarda oluşu propolis ağız yolu ile ya da cilt üzerine sürülerek kullanıldığı söylenebilinir. 

Tablet ve kapsül formu bağışıklık sisteminin güçlendirmesi, krem formu yanık, yara tedavileri için, damla formu ve sprey formu ağız yaraları ve boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Toz formu ise bal ile tüketildiğinde daha tesirli olduğu söylenmektedir. Yoğurt gibi besinlere de eklenerek toz formu tüketilebilmektedir.

Propolisi Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • – Hastalık tedavilerinde kullanmak için mutlaka bir uzmandan görüş alınmalıdır.
  • – Kullanım talimatına dikkatlice uyulmalı, şüpheli durumlarda derhal bir doktorla iletişime geçilmelidir.
  • – Kronik hastalığı olanlar, astım rahatsızlığı ve bal gibi alerjik rahatsızlığa sahip olan kişiler mutlaka hekimlerinden görüş almaları gerekmektedir.
  • – Kullanım süresi hakkında uzman hekimlerden bilgi almak önemlidir.
  • – Alkol ile beraber alınmamalıdır.
  • – Kan pıhtılaşma süresini uzattığı için cerrahi operasyon öncesi doktorunuza bilgi vererek, tüketimi bırakılmalıdır.  
  • – Hassas cildi olan kişilerde kızarıklık, yanma ve kaşıntıya neden olabildiği için uzun süreli kullanım önerilmez.
  • – Anne adaylarının ve emziren annelerin kullanımından önce hekimlerine danışmaları gerekmektedir.
  • – Propolis aç ya da tok karna kullanılabilinir. Küçük çocuklarda kullanımları uygun görülmemektedir.

Datça Köy Ürünleri olarak; Propolis gibi doğal ya da bitkisel ürünleri, uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketmemenizi öneririz. 

Related Posts

Leave a comment