Badem ezmesi, kahvaltı sofralarında ve tatlı severler için sağlıklı bir besin kaynağıdır. Evde yapabileceğiniz gibi satın alabileceğiniz badem ezmesi nasıl yapılır?
Sürülebilir Badem Ezmesi Nasıl Yapılır?
Katkısız ve doğal badem ezmesi nasıl yapılır? Badem ezmesi için tercihen çiğ badem kullanılır. Ancak kavrularak da yapılabilmektedir.
Badem ezmesi tarifi:
Badem ezmesi için gerekli malzemeler:
250 gr çiğ badem,
Şerbet için,
108 çorba kaşığı toz şeker (Şeker yerine pekmez, bal da kullanılabilir.),
4 çorba kaşığı su,
3 damla limon suyu,
Yapımı:
• Çiğ bademler rahat soyulması için sıcak su içine atılıp 10 dk bekletilir.
• Sıcak sudan soğuk suya alınıp kabukları soyulur.
• Bademler, kuruması için peçete üzerine yayılır.
• Su ile şeker bir tencerede kaynatılır.
• Koyulaşmaya başlayıncaya kadar kaynatılan karışım ardından soğumaya bırakılır.
• Şerbetlenmemesi için limon suyu eklenir.
• Bademler robottan geçirilip ve iyice inceltilir.
• Ardından havana alınıp macun kıvamına gelinceye kadar ortalama 10 dk dövülür.
• Soğumuş şerbeti bir kaşık ekleyip karıştırılır. Bu işlemi tüm şerbet bitene kadar devam edilir.
• Oluşan badem ezmesi karışımına istenilen şekil verilir ve tüketmeye hazır hale gelir.
Badem ezmesi sade tüketilebileceği gibi limon, portakal vb. farklı lezzetler ile de tüketilebilmektedir.
Badem ezmesinin içinde neler var?
Badem ezmesi değeri yüksek bir gıdadır.
Ezme içerisinde;
• A ve C vitamini
• Karbonhidrat
• Protein
• Yağ
• Lif
• Potasyum
• Kalsiyum
• Sodyum bulunmaktadır.
Yukarıdaki bileşenlerin oranı ezmenin gramajına göre değişmektedir. Kalorisi yüksek olan badem ezmesini tüketirken dikkatli tüketmek gerekir. Ancak tatlı ihtiyacını birçok gıdaya özellikle hazır olanlara göre daha sağlıklı bir şekilde karşılayabilirsiniz. Diyet yapanlar için de uygundur.
Genellikle kahvaltılık olarak çok tüketilen ezme, ekmeğe sürülerek yenilebilmektedir. Yine tatlı olarak sade tüketilebilmektedir. Ayrıca tatlı tariflerinde de kullanılabilmektedir.
Badem Ezmesi Nerede Alınır?
Evde yapılabilen ezmeyi dışarıdan da alınabilmektedir. Badem ezmesi birçok yerde kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Ancak doğal ve katkısız bir ezme için daha çok doğal köy ürünlerinin satıldığı yerel, güvenilir firmalardan alınması tavsiye edilir. Bununla birlikte dünyaca ünlü Datça bademleri ile yapılan ezmeler de fark yaratmaktadır.