Scroll Top

Yüksek Besin Değeri ile Tuzsuz Kavrulmuş Badem

kavrulmuş badem

Datça’ya yolunuz düşerse; Göreceksiniz ki büyük yerleşim yerlerinden uzak olup, badem ağaçlarının etrafta sere serpe uzandığını! Bir de baharı müjdeleyen badem ağaçlarının çiçekleri de açmışsa, mis kokulu zeytinyağı üretim tesislerinden başka büyük sanayi tesislerinin olmadığını, tertemiz havası, pırıl pırıl parlayan Ege ve Akdenizin buluşmasıyla mavi bayraklı plajlarını göreceksiniz.

Flora bakımından zengin olmasıyla antik dönem de Datça ‘’tıp merkezi’’ olmuştur. 

Datça bitki zenginliği denildiğinde akla ilk gelen badem oluyor. Badem konusunda ülkemizde söz sahibi olan Datça; Suyu, havası ve toprağından dolayı lider konuma geçiyor. Aroması, lezzet ve en güzel badem çeşitliliği ile bizlere kendini hayran bırakıyor. Diş badem, Nurlu badem, Kababağ badem, Dedebağ badem, Sıra badem ve Ak badem olarak çeşitleri bulunuyor. Besin değeri yüksek olan badem de çinko, kalsiyum, demir, bakır, fosfor ve faydalı özel öz suyu yani yağ içeriyor. 

Dünya literatüründe ‘’Datça Bademi’’ birinci sırada, Amerikan bademi ikinci sırada geçmektedir.

Yaz aylarında sokak satıcılarında sıklıkla karşılaşacağınız buzlu bademin yanı sıra her mevsimde kavrulmuş bademler ceplere dolduruluyor. Datça Köy Ürünlerinden aldığınız bademleri isterseniz balın içine atın, isterseniz incirin içine yerleştirip yiyin, isterseniz ara öğünlerde lezzete şifa katarak yiyin, isterseniz şifa deposu olarak besin değerleri için düzenli tüketin. 

Peki yüksek besin değeri ile kavrulmuş bademi biraz yakından incelemeye ne dersiniz?

Kavrulmuş Badem Nedir?

Tuzsuz kavrulmuş bademin faydaları saymakla bitmemektedir. Genel olarak bademe bakacak olursak cevizden sonra gelen badem; B vitamini ile beyin gelişimini ve beyin fonksiyonlarını güçlendirmede öncü besin kaynaklarından biridir. Düzenli tüketim ile hafıza güçlendirmede, öğrenme becerisinde etkili bir yeri vardır. Çocuklarda beyin gelişimi, yaşlılarda alzheimer, öğrencilerde öğrenme becerisi desteği için her yaş gurubunun tüketimi önemli olan bademin her hali bir besin kaynağıdır

Tüketimi en keyifli gıdalardan biri olan badem yüksek lif oranı ile tokluk hissi verir ayrıca kalori açısından zengin olmasıyla da enerji vermektedir. 

Alternatif atıştırmalıkların en sevilen kuruyemiş sınıfında ki kavrulmuş badem içeriğinde protein, karbonhidrat, oleik asit yani omega-9, omega-6, yağ, demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, fosfor bulunmaktadır.

Kavrulmuş Badem Nasıl Yapılır?

Tepsilere dizilmiş bademlerin üzerine hafifçe su serpilir ve önceden ısıtılmış iki yüz dereceli fırında kontrollü bir şekilde kavrulur. Ortalama on beş – yirmi dakika da hazır olacaktır. Bu süre içerisinde bademler eşit şekilde kavrulmaları için ara ara karıştırmak gereklidir.

Kavrulmuş Bademin Faydaları Nelerdir?

  • Tuzsuz kavrulmuş bademin vitamin ve mineral için bir besin kaynağı olduğuna değinmiştik. Kavrulmuş tuzsuz badem nelere iyi gelmektedir, hangi içeriği bize şifa olur, detaylıca bir bakalım.
  • Bademde bulunan lifler sayesinde vücuttaki toksinleri de temizler.
  • Yaşlanmaya karşı antioksidanlar içermektedir.
  • Magnezyum, bakır gibi içeriğinden dolayı metabolizmaya yardımcı olmaktadır. Bu sayede enerji vermektedir.
  • İçeriğinde bulunan yüksek diyet liflerinden dolayı kolon kanserini önlediği söylenmektedir. Kullanım miktarı ve kullanım şekli ile ilgi mutlaka doktordan bilgi alınmalıdır.
  • Glikoz ve insülin seviyesini düşürmesi ile şeker seviyesini düzenlemeye destek verdiği bilindiği için yemek esnasında veya yemeklerden sonra diyabet hastaları için önerilmektedir.
  • Folik asit içermesinden dolayı doku oluşumunu ve hücre büyümesine yardımcı olduğu için gebelik dönemlerinde kullanımı tavsiye edilmektedir. Doktorlardan kullanım şekli ve dozu açısından görüş almak önemlidir.
  • Bademde bulunan fosfor dişlerin ve kemiklerin sağlamlığını arttırdığı bilinmektedir. İleri yaşa bağlı bazı sorunları önleyici etkisi olup kemik sağlığına faydası da çoktur.
  • Kolesterol seviyesini kontrolde tuttuğu bilinmektedir.
  • Zengin lif yapısı ile hem tokluk hissi vererek hem de bağırsakları çalıştırma etkisi ile kilo vermede yardımcı olur. Tuzsuz kavrulmuş badem tüketme oranınızı mutlaka uzmandan öğrenmeniz gerekmektedir.
  • Sindirim sistemini yormaz ve sindirimi kolaylaştırır.
  • Lif açısından zengin içeriği ile kabızlığı önlemektedir.
  • Beynimizin gelişimi ve sağlığı için ihtiyaç duyulan birçok elemente ve bileşene sahiptir.
  • Alkali ve E vitamini içeriğinin bulunmasından kaynaklı bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Ayrıca alkali ve E vitamini bir araya gelince antioksidana dönüşmesi ile bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek birçok hastalığı önleyeceği bildirilmiştir. 
  • E vitamini, protein, magnezyum, folik asit ve potasyum kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Badem içeriğinde bulunan bu bileşenler kalp krizini, kalp hastalıkları risklerini, kalp damar hastalıklarını düzenli badem tüketimi ile koruduğu söylenmektedir.
  • Çiğ ya da kavrulmuş badem kan basıncını dengeler, kalp sağlığını korur. Potasyum kan basıncını düzenler, sodyum ise kan basıncında ki dalgalanmayı önler.
  • Kavrulmuş tuzsuz bademler polifenol antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca solunum bozuklukları, öksürük, stres, anemi, iktidarsızlık gibi sorunlarda tedaviye destek vermektedir.

Kavrulmuş Badem Nerelerde Kullanılır?

  • Hazırladığımız kek hamurumuzun üzerine Datça Köy Ürünleri file bademi serpiştirdiğimizde, fırında pişen kekimizin üzerinde ki file bademinde kavrulması ile efsanevi aromasını tadabilirsiniz.
  • Bademli un kurabiyenize hiç dikkat ettiğiniz mi, fırından çıkan kurabiyelerinizin üzerinde ki bademler nasıl da nar gibi kızarıp, kavrulmuş kokularıyla bizleri içine çeker.
  • Evde bademli krokan şekeri yaparken tavada bademleri de kavurduğunuzu hatırlayın! Adeta lezzet şöleni.
  • Davetlerin vaz geçilmez yemek çeşitlerinden bademli pilavı yaparken bademlerinizi önce kavurmayı unutmayınız.

İsterseniz çiğ, isterseniz kavurarak olsun bademin her halini tüketmeyi seviyoruz. Ancak çiğ tüketim vücuda daha çok besin değeri girmesini sağlayacaktır.  

Datça Köy Ürünleri olarak tavsiyemiz; Sağlıklı ve düzenli beslenme sizin önceliğiniz ise kuruyemişleri çiğ tüketmenizi tavsiye ederiz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın