Badem, tadı ve lezzetinin yanı sıra sağlığa faydaları ile en sevilen besinler arasındadır. İçeriğindeki bileşenler sayesinde yüksek besin değerine sahip olan bademden birçok farklı ürün elde edilebilmektedir. Badem unu da bunlardan biridir.
Badem Unu Nedir, Nasıl Yapılır?
Badem unu, öğütülmüş bademlerden elde edilmektedir. Badem içi, kabuklarının soyulması için kaynar suda bekletilir. Kabukları soyulan bademler öğütülerek ince un kıvamına getirilir.
Badem Unu İçeriğinde Neler Vardır?
İçerik bakımından yüksek besin değerine sahip olan badem ununda birçok mineral, vitamin, yağ gibi faydalı bileşen bulunmaktadır.
Badem unu içeriği şunlardır:
• Doymamış yağlar
• Protein
• Karbonhidrat
• Diyet lifi
• E vitamini
• Manganez
• Magnezyum
• Bakır
• Fosfor
Badem Unu’nun Faydaları Nelerdir?
Badem unu düşük kalorisi ve yüksek besin değeri ile sofralara hem lezzet hem de sağlık katmaktadır.
Badem unu’nun faydaları şunlardır:
• Kalp sağlığını korumaya yardımcı: İçeriğindeki doymamış yağlar kalp damar sağlığını korumak için sağlıklı bir besindir. Kalp sağlığını korumaya ve kalp krizi riskini düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Kan basıncını düzenleyip kötü LDL kolesterolü düşürebilmektedir.
• Yaşlanmanın etkilerini geciktirici: Antioksidan etkisi ve içerisindeki mineralleri ile yaşlanmanın etkilerini yavaşlatarak cildin daha genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olabilmektedir.
• Alzheimer hastalığını önleyici: Bademin içeriğindeki bileşenler sayesinde badem unu beyin sağlığını korumaya ve Alzheimer hastalığını önlemeye destek olabilmektedir.
• İnsülin direncini dengelemeye: Yağ ve lif oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşük olduğu için insülinin ani yükselmesini önleyebilmektedir. İçeriğindeki magnezyum da özellikle tip 2 diyabette görülen magnezyum eksikliğini gidermeye yardımcı olabilmektedir.
• Kanseri Önleyici: Yapılan çalışmalarda badem unun kanserden önleyici etkisi olabildiği gözlemlenmiştir. Özellikle başta kolon kanseri olmak üzere kanser türlerine karşı vücudu koruyabilmektedir.
• Enerji Verici: İçerdiği vitamin, mineral gibi bileşenler vücuda enerji vermeye yardımcı olabilmektedir.
• Kilo vermeye yardımcı: Diyet yapanların beyaz un yerine rahatlıkla kullanabilecekleri badem unu kalori olarak beyaz una göre daha düşüktür. Ayrıca daha uzun süre tok tutar.
Sağlık açısından birçok faydası bulunan badem unu tedavi amaçlı tek başına kullanılmamalı, kronik rahatsızlıklarda doktor tavsiyesine uygun kullanılmalıdır.
Badem Unu Nasıl Tüketilir?
Hamur işi sevenler için un yerine badem unu kullanmak daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Yine yoğun, yağ, şeker yerine bal ve pekmez gibi doğal tatlı besinlerle atıştırmalıklar yapılarak tüketilebilir.
Bununla birlikte badem unu normal buğday unu gibi gluten içermediği için Çölyak hastalığı olanlar için sağlıklı bir besin kaynağıdır. Doğal badem unu, glutensiz bir besindir. Ancak satın alırken yine de içeriğine bakmak gerekir. Badem ununun doğal olanı genellikle yöresel ürünlerin satıldığı firmalardan alınabilmektedir.
Toz badem İle badem unu aynı mı?
İkisi birbirine karıştırılsa da birbirinden farkıdır. Toz badem, bademin kabuğu soyulmadan öğütülmesiyle elde edilmektedir. Öğütülmüş badem olarak da bilinen toz badem daha kalın bir yapıdadır. Badem unu ise bademlerin kabuklarının soyularak öğütülmesinden elde edilmektedir.