Scroll Top

Sarı Kantaron Nedir?

sarı kantaron

Bitkiler çok uzun yıllardan beri şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Bitkilerden elde edilen yağ, çay, toz, macun gibi birçok farklı ürün hastalıkların tedavisine yardımcı olabilmektedir. Günümüzde de kullanılan sarı kantaron yağı bunlardan biridir.

 Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Sarı kantaron yağı, hastalıkların tedavisinde dâhilen ve haricen destek amaçlı kullanılabilen bir yağdır. Kantaron bitkisinden elde edilmektedir. Kantaron,  Kılıç otu, Mayasıl Otu, Kan Otu Koyunkıran gibi farklı isimleri olan ve halk arasında görüntüsünden dolayı binbirdelik otu olarak adlandırılan bir ottur. Sarı ve kırmızı renkleri olan bu bitki ilkbaharda açıp sonbaharda kurumaktadır. 

Kantaron Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Kantaron bitkisinin insan sağlığı üzerinde olumlu faydaları bulunmaktadır.

Kantaron bitkisinin faydaları şunlardır:

• Sinir ve stresi yatıştırmaya,
• Menopozda ortaya çıkan problemleri azaltmaya,
Kasların gevşemesine,
Adet döneminde sancıların giderilmesine,
Cilt sağlığını korumaya,;
•  Mide ve sindirim problemlerini önlemeye,
Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilmektedir.

Sarı Kantaron Nasıl Elde Edilir?

Sarı kantaron yağı, sarı kantaron bitkisinden elde edilmektedir. Sarı kantaron bitkisi ezilerek zeytinyağında bekletilir. Bekleme süresinden sonra da kantaron yağı olarak kullanılabilir.

Sarı Kantaron Otu Neye İyi Gelir?

Sarı kantaron yağı; antioksidan, biyoflavonoidler, hiperisin ve hiperforin gibi birçok aktif bileşen içerir. İçeriğindeki faydalı bileşenler sayesinde, sarı kantaron otundan yapılan yağ birçok hastalık için tedaviye destek amaçlı kullanılabilmektedir.

Sarı kantaron yağının faydaları şunlardır:

        • Hücre Yenileyici 

Sarı kantaron yağının hücre yenileyici ve onarıcı etkisi bulunmaktadır. Topikal olarak kullanılan yağın düzenli kullanımı; yara, yanık, akne gibi izlerin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

       • İltihabı Giderici

İçerisinde bulunan bileşenler iltihaplanmayı önlemeye ve var olan iltihap problemlerinin tedavisine destek olabilmektedir.

        • Enfeksiyon Önleyici

Antiviral özelliği sayesinde bakteri ve mantarlara karşı etkili olabilmektedir. Uçuk, ayak mantarı gibi problemlerin iyileşme sürecinde iyi bir destekleyicidir.

         • Cilt Sağlığını Koruyucu

Cildi nemlendirerek yaşlanma etkilerini geciktirmeye yardımcı olabilmektedir. Elastikiyet kazanan cilt aynı zamanda daha sıkı ve genç görünüme kavuşabilmektedir. Bununla birlikte egzama gibi cilt problemlerini de iyileştirici etkiye sahiptir.

          • Saç Sağlığı İçin Faydalı

Saçların dökülmesini önlemeye yardımcı olurken saç köklerini de besleyebilmektedir. Pullanma, kepeklenme gibi saç derisinde yaşanan problemleri de önleyebilmektedir.

          • Ağrı Kesici

Romatizmal ağrılarda ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Doktor tavsiyesi ile uzman kontrolünde kullanıldığında ağrıyı azaltmaya, vücutta oluşan şişlikleri gidermeye destek olabilmektedir.

 

Sağlık açısından birçok fayda sağlamakla birlikte tek başına tedavi amaçlı kullanılmamalı öncelikle doktor tavsiyesi göz önünde bulundurulmalıdır.

Sarı Kantaron Yağı Mide İçin Nasıl Kullanılır?

Mide problemlerinde sarı kantaron yağı iyi bir tedavi destekleyicidir. Özellikle ülser, gastrit gibi mide problemlerinde her gün bir tatlı kaşığı sarı kantaron yağı, ılık suyla birlikte tüketildiğinde mide ağrılarında azalma gözlemlenebilmektedir. Ancak sağlık açısından doktor kontrolünde kullanımı önerilmektedir.

Sarı kantaron çayını kimler kullanamaz?

Kantaron bitkisi çay olarak tüketilebilmektedir. Sağlık açısından birçok faydası bulunan sarı kantaron çayını;

• Doğum kontrol hapı kullananlar,
Tansiyon hapı kullananlar ve tansiyon hastaları,
• Antidepresan,
Astım
Kan sulandırıcı,
Kanser ilaçlarını kullananların tüketmesi tavsiye edilmemektedir.

Bununla birlikte;

• Organ nakli olan,
Hamile,
Alzheimer ve demans hastaları,
Şizofren tanısı konulmuş,
Kronik hastalığı olan kişilerin de tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Yine kullanımı için mutlaka doktor tavsiyesi alınmalıdır.


Sağlık açısından birçok faydası olan kantaron çayının günlük 1-2 fincan tüketilmesi önerilmektedir. Aşırı tüketilmesi durumunda sindirim problemleri, mide rahatsızlığı, yorgunluk, ağız kuruluğu gibi sorunlara yol açabilmektedir.

 

Sarı kantaron yağı doğanın şifa kaynaklarından biridir.  Piyasada çok fazla marka ve çeşitte yağ bulunmaktadır Doğal ve katkısız olanların kullanılması fayda sağlayabilmek açısından önemlidir. Özellikle yerel firmalarda geleneksel ve doğal yöntemler ile üretilmiş olanlar tercih edilebilir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın