Datça birçok medeniyete ev sahipliği yapmış geçmişi binlerce yıl önceye dayanan Ege’nin doğal güzelliklerini hala koruyabilen bir ilçesidir. İklimi ve toprağı birçok türde bitkinin yetişmesine olanak sağlamaktadır. Bu bitkiler geçmişten günümüze geleneksel yollarla işlenip en doğal ve saf haliyle hem şifa kaynağı hem de sofraların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bunlardan biri de zeytinyağıdır. Datça’da farklı türlerde zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. Girit zeytinyağı da en lezzetli zeytinyağları arasındadır.
Girit Zeytin Ağacı
Ülkemiz zeytinin anavatanı olup, geniş bir ekolojiye yayılmış zengin çeşitliliğe sahiptir. Türkiye iklim ve toprak yapısıyla, hem zeytin ağacı sayısı, hem de zeytin üretimi bakımından dünyada üst sıralarda yer almaktadır. Ülkemizin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde yoğunlaşmaktadır. Birçok farklı türde zeytin bulunmaktadır. Farklı özelliklere sahip bu zeytinlerden bir tanesi de Datça’ da yetişen Girit zeytinidir.
Girit zeytini;
• Kuvvetli,
• Zeytinleri küçük,
• Yağ oranı yüksek bir ağaçtır.
• Bu yüzden elde bu zeytinden elde edilen yağ oranı da yüksektir.
Girit Zeytinyağı
Girit zeytininden elde edilen Girit zeytinyağının yoğun bir aroması ve keskin bir tadı vardır. Tamamen doğal ve saf olan bu yağı Yemek, salata gibi gıdalara ekleyerek kullanılabileceğiniz gibi kişisel bakım ürünü gibi farklı şekillerde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Datça’da bu zeytinden soğuk sıkım (soğuk press) yöntemi ile zeytinyağı elde edilmektedir. Çünkü en iyi zeytinyağı bu yöntem ile elde edilendir.
Soğuk sıkım zeytinyağı zeytinler henüz olgunlaşmamış ve yeşil renkte olan zeytinlerden elde edilmektedir. Asit oranı düşük olan bu zeytinler erken hasat edilip toprağa değmeden dalından toplanır. Ardından bekletilmeden hasır çuvallara doldurulup çekirdekleri ile birlikte press yapılır. Bu yöntemde işlem sırasında verilen su miktarı 27 dereceyi geçmez. Ezilen zeytinlerden elde edilen yağa soğuk sıkım zeytinyağı denir. Bu yöntem fabrika üretim için uygun değildir.
Bu yöntemin en önemli özelliği su sıcaklığının 27 dereceyi geçmemesi. Sıcaklık arttıkça elde edilen yağ miktarı artar. Ancak içeriğindeki yararlı bileşenlerin bozulmasına sebep olur. Bu yüzden bu yöntemde elde edilen yağ miktarı daha az olup besin değeri daha yüksektir. Ayrıca asit oranı da daha düşüktür. Aromatik tadı ve kokusuyla rahatlıkla ayırt edilebilmektedir.
Datça’nın soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen Girit zeytinyağı yoğun aroma ve kokusu ile lezzet katar. Geleneksel Datça ürünlerini satan güvenilir yerel firmalardan kolaylıkla ulaşabileceğiniz Girit zeytinyağı doğallığı ve saflığıyla aynı zamanda şifa kaynağıdır.