Scroll Top

Zeytin Sütü Nasıl Elde Edilir?

zeytin sütü

Zeytin içinden şifa çıkan doğanın bir mucizesidir. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi zeytin;  yağ, ezme gibi farklı şekillerde de sevilerek tüketilmektedir. Özellikle zeytinyağı hem tadı hem de içerdiği bileşenlerle sofralara sağlık ve lezzet katmaktadır. Zeytininden elde edilen diğer bir ürün ise zeytin sütüdür. Zeytin sütü denilince akla zeytinin sütü olur mu sorusu gelmektedir. Peki, gerçekte zeytin sütü nedir?

Zeytinin sütü var mı?

Zeytinin gerçek anlamda sütü yoktur. Bu isim kavram karmaşası yaratsa da zeytinden elde edilen zeytinyağına zeytin sütü denilmektedir. Halk arasında zeytin sütü, çiğ yağ ya da burun yağı gibi isimler de verilmektedir.

Zeytin sütü nasıl çıkarılır?

Zeytin sütü zeytinin yağından elde edilen şifa kaynağı bir üründür. Geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde elde edilmektedir ve tamamen organik ve doğaldır.

Zeytinler taş değirmenlerde taş baskı yöntemi ile ezilir ve hamur haline getirilir ve bekletilir. Bekletilen hamurun içindeki zeytinyağı yüzeye çıkar. Yüzeye çıkan bu zeytinyağına zeytin sütü denir. 

Elde edilmesi oldukça zahmetlidir. Ancak zeytin sütü el değmeden ve tamamen doğal sızma yöntemi ile elde edilmektedir. Soğuk sıkım yöntemiyle hiçbir ısıl işleme maruz kalmadığı için besin değerinde kayıp yaşanmaz. İçerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmamaktadır. Tam bir şifa kaynağı olup sağlık açısından çok faydalıdır.

Zeytin sütü ne işe yarar faydaları nelerdir?

Zeytin sütünün faydalarına bakıldığında; içeriğindeki bileşenleri zeytinyağı ile benzerdir. Buna bağlı da vücuda sağladığı faydaları benzerdir. Çünkü zeytin sütü aslında zeytinyağının farklı bir yöntemle elde edilmiş halidir.

İşte yüksek besin değerine sahip zeytin sütünün sağlığa faydaları: 

       •  Kolesterolü dengelemeye,

       •  İçerdiği fenolik bileşenler sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye,

       •  Kalp ve damar sağlığını korumaya,

       •  Antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırmaya,

       •  Bağışıklık sistemini güçlendirmeye,

       •  Hücre yenilemeye ve yaraların çabuk iyileşmesine,

       •  Kanserden korumaya,

       •  Kemikleri güçlendirmeye,

       •  Mideyi korumaya,

       •  İçerisindeki E vitamini ve bileşenler ile cilt sağlığını korumaya ve cildi güzelleştirmeye yardımcı olabilmektedir.

Zeytin sütünün sağlığa faydalı olsa da tedavi amaçlı tek başına kullanılmamalıdır. Hastalık durumunda sağlık açısından mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Zeytin Sütü Nasıl Kullanılır?

Hiçbir ısıl işlem kullanılmadan elde edilen zeytin sütünü pişirmeden tüketmek daha faydalıdır. Salatalara, yoğurda, piştikten sonra yemeklere eklenerek tüketebileceği gibi sabah aç karnına maksimum 1-2 tatlı kaşığı olacak şekilde içilebilir. Yine ekmekle beraber de tüketilebilmektedir.

Cilt ve saç bakımı için doğrudan ya da farklı yağlar ile beraber sürülebilir.

 

Zeytin sütü elde ediliş şekliyle emek ve zaman ister. Ayrıca hamur yüzeyine çıkan zeytinyağının miktarı da normal zeytinyağına göre daha azdır. Fabrika üretime uygun değildir. Bu sebeple fiyat olarak daha pahalıdır. Ancak burada önemli nokta gerçekten doğal ve saf zeytin sütünü bulabilmektedir. Bu yüzden bu ve buna benzer ürünleri alırken mutlaka güvenilir firmalardan almaya dikkat göstermelisiniz. Çünkü uygun olmayan koşullarda üretilen ürünler sağlığınıza fayda yerine ciddi zararlar verebilmektedir. Bu anlamda yöresel ürünler satan güvenilir firmalar iyi bir seçim olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın