Scroll Top

Yarımadanın Zeytinyağını Keşfedin

datça zeytinyağı

YARIMADANIN ZEYTİNYAĞINI KEŞFEDİN

Zeytin asırlar boyunca var olmuş, sadece bir yiyecek olarak değil barışın, şifanın simgesi olmuş uzun ömürlü bir bitkidir. Uzun ömürlü derken 300-400 yıllık bir zamandan söz edilmektedir. Hatta 1000-2000 yıllık zeytin ağaçlarına rastlamak mümkündür. Kökleri toprağın altındaki suyu bulmak için derinlere indiği için sağlamlaşır, yansa da kesilse de sürgünleri beslenmeye devam edip tekrar canlanır. Bu yüzden ölümsüz ağaç denilmiştir. Bu ölümsüz ağaçtan elde edilen Datça zeytinyağı ise sofralara lezzet katarken sağlığa da birçok fayda sağlayabilmektedir.

Datça Zeytinyağı

Datça da asırlardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, doğal güzellikleri ve doğası bozulmadan günümüze kadar gelmiş Muğla’nın güzel ilçesidir. Toprağında birçok ürünün yetiştiği Datça’da, kendisi gibi asırlardır var olan zeytin de en önemli ürünler arasındadır. Zeytinin tadı yetiştiği toprağa göre değişir. Datça’daki zeytinin kendine has tadı da yetiştiği topraktan gelir. Bu lezzeti zeytinyağlarında da kendisini gösterir. Datça zeytinyağının kendine has aroması ve tadı toprağından ve soğuk sıkım yönteminden gelmektedir.

Datça’da eylül, ekim aylarında henüz yeşil renkte olan ve asit oranı düşük zeytinler daha toprağa düşmeden erken hasat edilir. İlk hasat olan zeytinlerden yüzyıllardır uygulanan, tamamen doğal bir yöntem olan soğuk sıkım denilen bir yöntemle Datça zeytinyağı üretilir.  Datça’da birçok farklı zeytinyağı çeşidi vardır.

Bunlardan bazıları;

Goruk Zeytinyağı: Yetişmemiş goruk halinde zeytinlerden soğuk sıkım tekniği ile elde edilir. Yoğun bir aroması ve buruk bir tadı vardır.

Memecik Zeytinyağı: Datça yöresine ait memecik cinsi zeytinlerinden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağının meyvemsi aroması ve diğerlerine göre daha acı bir tadı vardır.

Girit Zeytinyağı: Girit cinsi zeytinlerden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilir. Daha keskin bir tada ve yoğun bir aromaya sahiptir. 

Taş Baskılı Kilim Sistemi: Toplanan zeytinler bekletilmeden taş değirmende ezilir. Elde edilen zeytin hamurunun 27 dereceden daha düşük sıcaklıkta suyla preslenmesiyle elde edilir. Geleneksel bir yöntemdir. 

Üretilen zeytinyağları şişe ya da teneke kutulara konulur. Şişe içinde saklanan zeytinyağının uzun süre kullanılması için mümkün olduğunca güneş ışığından korunması gerekmektedir ve  koyu renkli cam şişeler tercih edilmelidir. Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağının asit oranı düşük ve meyvemsi aromatik bir tadı olur. Kokladığınızda ve tattığınızda farkı rahatlıkla anlayabilirsiniz. Antioksidan özelliği yüksek olduğu için de sağlık açısından çok faydalıdır. 

Yerli halkın geçim kaynağı olan zeytinyağı, sofralarının da vazgeçilmez bir besini. Neredeyse tüm yemeklerini bu zeytinyağıyla yapan Datçalılar’ ın sofraları bu yüzden hem lezzetli hem de sağlıklı. Datça dışından da Yarımada zeytinyağını tadan birçok insan bu lezzetten vazgeçemez. Bu yüzden yolu Datça’dan geçenler Datça zeytinyağını almadan gitmezler. Artık gelişen teknoloji ile de Datça’ya gitmeden de zeytinyağını farklı kanallardan alabilmek mümkün. Özellikle sofralarından kaliteli, doğal zeytinyağını eksik etmeyen ve Datça’nın zeytinyağından vazgeçemeyenler için büyük kolaylık.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın