Akdeniz ve Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden olan zeytinyağı, doğallığı ve sahip olduğu enfes lezzetle en sevilen sıvı yağ çeşitleri arasında yer alıyor. Dalından koparılan zeytinlerden elde edilen sızma zeytinyağı, doğallığı ile en çok tercih edilen zeytinyağı çeşitlerinden olmayı sürdürüyor.
Soğuk yemeklere eklenen, salatalarda lezzet şöleni yaşatan sızma zeytinyağı baskın tadı ile bilinmektedir. Zeytinlerin tam olarak olgunlaşıp yere düşmeden toplanmalarını gerektiren sızma zeytinyağı, en kaliteli zeytinyağı çeşitleri arasında yer alır; bir nevi zeytin suyu olarak değerlendirilir.
Her ne kadar ismi sızma zeytinyağı olarak anılsa da zeytinyağının sızma olarak isimlendirilmesinin ardında elde ediliş yöntemi yoktur. Sızma, oleik asit değerini ifade etmek için kullanılan bir tanımlamadır. Oleik asit oranı yüzde 0 ile yüzde 0,8 aralığında olan zeytinyağları sızma zeytinyağı olarak adlandırılır.
Sızma zeytinyağlarının oleik asit oranı %0 ile %0,8 aralığında olması bu yağların natürel sızma zeytinyağı olarak da adlandırılmasına yol açıyor. Bu asit oranının elde edilebilmesi için hasat zamanı son derece önemli. Zeytinin meyvesi siyah renge yakınken toplanan zeytinlerden üretilir. Sızma zeytinyağı erken hasat soğuk sıkım yöntemi ile elde edildiğinde son derece lezzetli ve faydalı bir yağ türü olarak öne çıkıyor.
Sızma Zeytinyağı Farkı Nedir?
Sızma zeytinyağı farkı az önce de belirtildiği gibi asit oranında saklıdır. Söz konusu zeytinyağı olduğunda asit değerinin düşük olması, o yağın kalitesinin temel göstergelerindendir. Natürel sızma zeytinyağı asit oranı maksimum %0,8 olsa da daha düşük değerlerde de olabilir.
Sahip olduğu bu asit oranı sızma zeytinyağının güzel bir koyuya, lezzetli bir aromaya sahip olmasını sağlar. Tek başına belirgin bir lezzeti olur ve soğuk yemeklerde de salatalarda da sıklıkla tercih edilir.
Natürel sızma zeytinyağının kızartmalarda ya da yemek pişirirken kullanılması tercih edilmez. Kızartmalar ve sıcak yemeklerin yapımında asit oranı daha yüksek olan riviera zeytinyağı daha doğru bir seçenek olarak değerlendirilir.
Sızma Zeytinyağı Nasıl Üretilir?
Natürel sızma zeytinyağı üretimi soğuk sıkım yöntemi ile gerçekleştirilir. Soğuk sıkım zeytinyağı üretimi için erken hasat zamanında toplanan zeytinler çekirdekleri ile kırılarak zeytin püresi elde edilir. Elde edilen bu püre ısıtılarak yoğrulmaya başlanır. Dikkat edilmesi gereken zeytin sıkılırken su sıcaklığının 27 derecenin üzerine çıkmamasıdır. 27 derece ve altında sıcaklığa sahip su ile sıkılan zeytinlerden elde edilen yağ soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
Soğuk su kullanılarak sıkılan zeytinlerden çıkan yağ sıcak sıkım ile kıyaslandığında daha az olduğundan üretimde daha çok zeytinin kullanılması gerekir. Fakat soğuk sıkımda zeytinyağı içerisindeki bileşenler korunduğu için bu yağların besin değerleri daha yüksek olur.
Natürel sızma zeytinyağı da soğuk sıkım yöntemi ile elde edildiğinden hem son derece saf hem de sağlıklı bir zeytinyağı olarak sofralarda yer bulur. Zeytinin meyvemsi lezzetini maksimum oranda sunan natürel sızma zeytinyağı en kıymetli yağ çeşitlerinin başında gelir.
Natürel Sızma Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?
Doğal ve sağlıklı özellik taşıyan natürel sızma zeytinyağı birçok faydayı beraberinde getirir. Tüketilen yiyeceklere eklendiğinde lezzeti artırır ve tek başına baharatlarla karıştırıldığında enfes bir deneyim sunar.
Tekli doymamış yağ asitleri bakımından son derece zengin olan sızma zeytinyağı kalp ve damar sağlığının korunmasına destek olur. Tüketim miktarı dikkatli belirlendiğinde güvenle tüketilebilir.
Antioksidanlar barındırdığından bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olunduğu bilinmektedir. Aynı özelliği onun cilt için de faydalı olmasını sağlamaktadır.
Natürel sızma zeytinyağı faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek ve muhteşem lezzetini deneyimleyebilmek için tercih sırasında dikkatli olunmalıdır. Güvenilir üreticilerden temin edildiğinde ayırt edici lezzeti, hafifliği ve özgün aroması sızma zeytinyağı severler tarafından fark edilecektir.