Ceviz ağacı yapısı itibari ile ülkemizin pek çok yerinde yetişmektedir. Sert bir kabuğu olan ceviz meyvesinin içi çok lezzetlidir. Ceviz ağacının ceviz meyvesinde yaklaşık doksan adet besin maddesi bulunması ile insan sağlığı için çok fazla faydası vardır.
Ceviz içeriğinde; Antioksidan, magnezyum, fosfor, demir, bakır, çinko, folik asit, iyi yağlar, birçok vitamin, potasyum bulunmaktadır. Vegan ve vejetaryenler için birçok besin değeri ve vitamin ihtiyacını karşılamaktadır.
Böylesi süper gıda olarak adlandıracağımız cevizle ilgili çok fazla tüketim çeşidi vardır. Bunlardan bir tanesi de reçel formudur.
Ceviz Reçelini Tanıyalım;
Osmanlı döneminden beri Türk mutfağında özel bir yeri olan ceviz reçeli meşakkatli üretim sonunda şık kahvaltı sofralarımızı, kek, pasta ve unlu mamuller gibi ürünlerimizi süslemektedir.
Ceviz reçeli veya taze ceviz reçeli olarak adlandırılan reçel olgunlaşmamış yeşil cevizlerle yapılmaktadır.
Yılın sadece bir ayında, yaz mevsiminin başlarında elle dallarından tek tek toplanan taze yeşil cevizler, ince bir tabaka halinde kabuğu soyulduktan sonra reçel olma serüveni başlamaktadır. Soyulan cevizler yedi ila on gün arasında suda bekletiliyor, süre bitiminde cevizler bu seferde kireçli suda gün boyu bırakılıyor. Ardından karbonatlı suda kaynatılıyor. Kaynatma işleminden sonra kireçlerinden temizlenmesi için bol suda çokça yıkanıp arındırılıyor. Cevizleri bir kenara alıp süzülmesini beklerken diğer tarafta da pancar şekeri ile şerbeti hazırlanıyor. Kaynayan şerbete cevizler ve lezzet arttırıcı karanfil gibi birtakım doğal tatlandırıcılar, baharatlar ekleniyor. Bir gün boyunca kazanlarda kaynadıktan sonra şişelenmeye başlıyor. Reçele dönüşen bu hafif şekerli lezzeti, yumuşaklığı ve tadı ile %100 doğal, ev yapımı Datça ceviz reçeli sofralarınıza lezzeti getiriyor.
Ceviz Reçelinin Faydaları Nelerdir?
Yeşil cevizden yapılan ceviz reçeli ham meyve halindeki tüm faydalarını taşıyor olması ile birçok uzman tarafından tavsiye listesinde yer almaktadır. Cevizin tüm faydalarından, ceviz reçeliyle de alabilmek zengin lezzet duraklarını da çeşitlendirmiş oluyor.
- Vücuda direnç kazandırmasıyla,
- Kemik gelişimine faydasıyla,
- İç organların korumasıyla,
- Kolesterolü dengelemesiyle,
- Metabolizmayı hızlandırmasıyla,
- Zeka gelişimine desteğiyle,
- Vücuttaki bakterilerin giderilmesi, kurt dökmesiyle,
- Sinir sistemini rahatlatmasıyla,
- Sindirim sistemini hızlandırmasıyla,
- Cinsel isteksizlik problemine yardımcı olması gibi
- C, PP, B1, B2, kinon, karotin vitaminleri ve mineraller bakımından pek çok faydası vardır.
- Ayrıca hücre yenilenmesine desteği ile yaşlanmaya karşı geciktirici etkisine, beyin hücrelerinin gelişmesine, kabızlığın giderilmesine, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Ceviz Reçeli Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Tüm faydalarını bir arada düşündüğümüz zaman, ceviz reçelini temin etmemek mümkün değildir. Organik tarım esaslı üreticilerin cevizlerin den kullanıldığını bilmek, katkı maddesinin olmadığına emin olmak, %100 doğal ev yapımı ürün olduğunu belirten, güvenilir yerlerden satın almak önemlidir.
Ceviz Reçeli Nasıl Muhafaza Edilir?
Datça ceviz reçelini ışık ve ısıdan uzak, serin ve karanlık yerde, cam kavanozda muhafaza ediniz. Ayrıca her kullanım sonrası hava temasını kesmek için kapağını iyi kapatınız.
Ceviz Reçeli Nasıl Tüketilir?
Haftada bir avuç ceviz yemenin bile diyabet hastalığının riskini azalttığı, şeker hastalığına yakalanma riskini düşürdüğü söylenmektedir. Ceviz reçelini tüketmek isteyen diyabet hastaları, şeker pancarıyla üretildiğinden emin olmaları ve kullanım miktarı ile ilgili uzmanlarıyla görüşmeleri gerekmektedir.
Gebeler hem kendi sağlıklarından hem de doğmamış çocuklarının sağlığından sorumlu oldukları için zengin ve dengeli beslenme çok önemlidir. Cevizde yüksek oranda folik asit ve demir içeriği sebebi ile düzenli tüketimi önemli bir gıda takviyesidir. Ceviz reçelini tüketmek isteyen gebeler, şeker pancarıyla üretildiğinden emin olmaları ve kullanım miktarı ile ilgili uzmanlarıyla görüşmeleri gerekmektedir.
Uzmanlar, tansiyonu düzenlediği bilinen cevizin yüksek tansiyon hastaları üzerindeki etkisinin kanıtlandığını söylemektedirler. Ceviz reçelini tüketmek isteyen yüksek tansiyon hastalarının, şeker pancarıyla üretildiğinden emin olmaları ve kullanım miktarı ile ilgili uzmanlarıyla görüşmeleri gerekmektedir.
Datça Köy Ürünlerinden ceviz reçelinin sunum önerisi;
Cam kavanozlarınızda muhafaza ettiğiniz ceviz reçelinizi kahvaltılarda iki adet ceviz tanesini alıp ortadan ikiye kesip, üzerine bir tatlı kaşığı şurubunda gezdirerek sunumunuzu yapabilirsiniz.