Karadut, bahar aylarında dut ağacında yetişen ve ismini renginden almış bir meyvedir. Tadı ve lezzetinin yanında sağlık açısından birçok faydası bulunan karadut, en çok pekmez şeklinde tüketilmektedir. Karadut pekmezi tam bir şifa kaynağı olup sofralarımıza sağlık katıyor.
Karadut Pekmezi Nasıl Yapılıyor?
Ağaçtan toplanan karadutlar kaynatılır. Ardından pekmez kıvamını alıncaya kadar bekletilir. Pekmez kıvamından sonra tekrar kaynatılıp süzülür. Süzülen pekmez güneşte bekletilir ve tekrar süzülür. Ardından cam kavanozlara konarak tüketime hazır hale gelir. İçerisine su karışmamasına dikkat edilmelidir.
Karadut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Karadut pekmezi içerisindeki bileşenler sayesinde yüksek besin değeri ile sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır.
Karadut pekmezinin sağlığa faydaları şunlardır:
• Kan yapıcı: Kansızlık problemlerine iyi gelir. Kan yapıcı özelliğiyle düzenli kullanımında kansızlık probleminin tedavisine yardımcı olabilmektedir.
• Enerji verici: Halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetler için kan dolaşımını destekleyerek vücuda enerji verebilmektedir.
• Bağışıklık güçlendirici: İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilmektedir. Özellikle kış aylarında grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisini destekleyebilmektedir. Boğazı yumuşatarak öksürüğe iyi gelebilmektedir.
• Kalp-damar sağlığını koruyucu: Kolesterolü düzenleyici etkisi ile kalp damar hastalıklarının tedavisine ve hastalıkları önlemeye yardımcı olabilmektedir.
• Enfeksiyonlara karşı: Vücutta oluşan enfeksiyonlara karşı vücudun korunmasına ve tedavisine destek olabilmektedir.
• Mide koruyucu: Midedeki yanma, sindirim sistemi problemlerinde tedaviye yardımcı olabilmektedir. Özellikle mide problemlerinde tüketildiğinde mideyi rahatlatabilmektedir.
• Metabolizmayı hızlandırıcı: Dut pekmezi metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. Diyet yapanlar tatlı ihtiyacını karadut pekmezinden gidererek kilo vermelerini de destekleyebilirler. Ayrıca bağırsakları hızlandırıcı etkiye sahiptir.
• Ağız sağlığını koruyucu: Ağız içinde oluşan aft, yara gibi problemlerde tedaviyi desteklerken ağız içindeki hücrelerin kendilerini yenilemesine yardımcı olabilmektedir.
Anne sütünü destekleyici: Emzirme döneminde annenin sütünü artırabilirken, içeriğindeki vitamin ve mineraller ile sütün kalitesini yükseltebilmektedir.
Karadut pekmezi tedavi amaçlı olarak tek başına kullanılmamalı, sağlık problemlerinde öncelikle doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.
Karadut Pekmezi Nasıl Tüketilmelidir?
Her şeyde olduğu gibi karadut pekmezi de ölçülü tüketilmelidir. Çocuklar için günde en fazla iki tatlı kaşığı, yetişkinler için de en fazla iki yemek kaşığı karadut tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Bununla birlikte karadut pekmezini tüketirken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
• Şeker hastaları aşırı miktarda tüketmemelidir.
• Fayda sağlaması için düzenli şekilde tüketilmelidir.
• Herhangi bir sağlık probleminde mutlaka doktor tavsiyesi alınarak tüketilmelidir.