Scroll Top

Tatlı Sağlık Deposu: Pancar Pekmezinin Şaşırtıcı Faydaları

pancar pekmezi

Binlerce yıllık geçmişi olan, ananevi olarak büyük önemi olan ancak günümüze geldikçe tüketimi giderek azalan pekmez geleneksel yiyeceklerimizden biridir. Türk tarihi boyunca içeriğinde şeker bulunan her meyve ve bazı sebzelerden pekmez yapılmıştır. 

Türk mutfağına özgü olan pekmez, besin muhafazası için bulunmuş yöntemlerden biridir. Dayanıklılığı çok olmayan içeriğinde şeker bulunan gıdaların raf ömrünü uzatmak ve her mevsim tadından, faydalarından yararlanmak için yapılan, şeker ve tatlı ihtiyacını karşılamak için kullanılan yöntemdir. Gıda değeri açısından zengin olan, Türk geleneğine özgü, konsantre meyve suyu olarak tanımlanır. Üzüm pekmezi, erik pekmezi, keçiboynuzu (harnup) pekmezi, dut pekmezi, kuşburnu pekmezi, elma pekmezi, kayısı pekmezi, incir pekmezi, karpuz pekmezi, ardıç pekmezi, pancar pekmezi (şeker pancarı) gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Pancar Pekmezi Nedir?

İçeriğinde şeker barındıran, şekere dönüşebilecek ekim ürünlerinin ezilip, kaynatılmasıyla elde edilen, yoğun kıvamlı ve tatlı şuruba pekmez denir. Pancar pekmezi de şeker pancarının köklerinden, doğal ve katkısız olarak üretilmektedir. Pancar pekmezi Ortadoğu ve Akdeniz Bölgesinde yoğunlukla görülmektedir. 

Pancar Pekmezi Nasıl Yapılır?

Biraz zahmetli olan pancar pekmezinin geleneksel yapılışı; şeker pancarlarının toplanıp, üzerindeki toprağının temizlenmesi ile başlayıp, iri iri doğranarak, büyük kazanlarda kaynatılması ile devam eder. Uzun kaynatma süresi sona erdiğinde fazla suyu süzülür ve ezilerek posası yeniden kaynatılır. Kıvamını alana kadar tekrar ve tekrar yapılan bu işlem sonunda pancar pekmezimizi elde ederiz. Geleneksel yöntemi ile elli kilo şeker pancarından aşağı yukarı onüç kilo pekmez elde edilmektedir.

Evlerimizde yapmak istersek; Güzelce yıkanan ve doğranan pancar pekmezimizi katı meyve sıkacağından geçirerek, şeker pancarının suyunu üstüne duru su ekleyerek tencerede takribi yedi saat kaynatılıp süzdürülür. Bu işlem üç kez tekrarlandıktan sonra tülbentle süzülerek, kavanozlara eklenir. Üç kilo şeker pancarından ikiyüzelli gram pancar pekmezi elde edilir.

Pancar Pekmezinin Besin Değerleri Nelerdir?

Lif açısından zengin olup, içeriğinde bulunan fazla şeker oranından dolayı karbonhidrat bakımından yüksek enerji kaynağıdır. Sindirim sisteminin parçalamaya ihtiyacı bulunmayıp, basit bir şekilde kana geçmektedir. Çeşitli ve yoğun minerallerin dışında da A, B1, B2, C vitaminleri, içermektedir. Günlük kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum ihtiyacımızın büyük bir bölümünü karşılamaktadır. İçeriğinde antioksidan ve antienflamatuara sahip ayrıca pancar pekmezinde bulunan krom; Karbonhidrat, protein, insülin hassasiyetini ve lipit metabolizmasını yükselten bir mineraldir. Pancar pekmezinin riboflavin ve thiamin açısından baldan daha fazla olduğu söylenmektedir.

Pancar Pekmezi Nasıl Tüketilir?

Geleneksel tıbbi yani insan sağlığını koruma ve tedavi amaçlı hayvansal ürünlerin, bitkilerin, mineral ve vitaminlerinden faydalanmak amacı ile tüketilen pancar pekmezi kaşıkla içildiği gibi temiz karın üstüne dökülüp karsambaç (kar helvası) olarak, tahin ile karıştırılarak, smoothielerde, kahvaltılarda, tatlılarda, keklerde, yemeklerde, sağlıklı atıştırmalıklarda ve daha bir çok alanda tüketilmektedir.

Mineral bakımından yüksek miktarda ve kolay emilimi olmasından kaynaklı hamile, loğusa ve emziren annelerin iyileşme dönemlerinde, bağışıklık sistemini güçlendirmek içinde tüketmeleri önerilmektedir.

Pancar Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Pancar bitkisinin yararlarını da içerisinde barındıran, pancar pekmezi faydaları ile çok yıllık doğal şifa kaynağıdır.

  • İçeriğinde bulunan demir kaynağı ile kan yapıcı özelliği olup, kansızlığa iyi geldiği,
  • Vücuttaki ilik oranını arttırdığı,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirip, solunum yolları enfeksiyonlarına, gribe karşı iyi geldiği,
  • Astım, bronşit ve öksürük tedavisini desteklediği,
  • Tansiyonu düşürdüğü, kan basıncını düzenlediği,
  • Hazımsızlık gibi mide rahatsızlıklarını azalttığı,
  • Vücut direncini arttırdığı,
  • Mide yanmalarına, gastrite, mide ekşimesine iyi geldiği,
  • Beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasını desteklediği,
  • Sindirim sistemini ve bağırsak sağlığını desteklediği,
  • Karaciğeri desteklediği,
  • Kansızlık giderici özelliği ile üşümeye karşı iyi geldiği,
  • Kan dolaşımını düzenlediği,
  • Anne sütünü arttırdığı,
  • Göz ve cilt sağlığına iyi geldiği,
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağladığı,
  • Halsizliğe ve zayıflığa iyi geldiği,
  • İltihaplanmayı azalttığı,
  • Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşıladığı bilinmektedir.

Datça Köy Ürünleri olarak sizlere önerimiz; Buradaki bilgilerle tek başına hastalık tedavi edilemez, hekiminize danışınız. Bitkisel ürünler İlaç değildir ve tedavi amaçlı kullanılamaz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın