Toprağı verimli, havası ılıman olan Akdeniz bölgesi bitki örtüsü ile birçok çeşitliliği içermektedir. Bu çeşitliliğin içinde yağmuru, suyu seven turunçgiller de bol miktarda vardır. Turunçgil ya da Narenciye olarak tanımlanan ağaçların meyvelerine turunç, portakal, mandalina, greyfurt, limon ve kamkat (kumkuat) örnek olmaktadır.
Narenciyeler, Datça yarımadasının sahil bölgelerinde yetişmektedir. Kamkat (kumkuat) meyvesi süs mandalinası olarak da evlerde yetiştirilir. Kabuğu ile yenebilen kamkat meyvesi rengiyle portakalı, görünümüyle mandalinayı, boyutu ile limona yakındır. Tek lokmalık olarak tüketilen kumkuat nam’ı diğer kamkat meyvesinin de reçeli yapılmaktadır.
Kamkat Reçeli Nedir?
Turunçgil meyvelerinin en küçük üyesi ve portakalı andırması ile tanımlanır. Çekirdekli ve yüksek aroması bulunmaktadır. Hafif ekşi tadı ile ağızda güzel, hoş koku bırakmaktadır. Son zamanlarda reçel yapımı yoğunlaşan kamkat aynı turunç kabuğu ya da portakal kabuğu reçeli gibi tatlandırma için ön işlem yapılmaktadır. Kamkat meyvesini haşlayarak, soğuk suda bekletip, sık sık suyunu değiştirerek acı tadının giderilmesi gerekir. Yapımı gayet keyifli ve kolay olup, kaynaması esnasında ortamı saran mis gibi kokusu bile bu lezzeti yapmaya sebep olabilir.
Şifası Bol Kamkat (Kumkuat)Reçeli Nasıl Yapılır?
Kamkat reçelini yapmamız için gereken malzemeler;
- Yarım kilo kamkat meyvesi,
- Dört su bardağı sıcak su,
- Dört su bardağı soğuk su,
- İki buçuk su bardağı su,
- İki su bardağı toz şeker,
- Bir adet çubuk tarçın,
- Bir çay kaşığı tereyağı,
- Beş adet karanfil,
- Bir adet limon suyu
Yıkadığımız yarım kilo kamkat meyvelerini dört su bardağı sıcak suda on dakika haşlanır.
Haşlanan meyveler süzülerek soğuk suda bol bol yıkanır ve ardından soğuk suda iki saat bekletilir.
Bu esnada iki buçuk bardak suya iki su bardağı toz şekerle şerbeti hazırlanır, yaklaşık yirmi ila yirmi beş dakika karıştırarak hazırlanır.
Hazır olan şerbete, iki saat soğuk suda bekleyen kamkat meyvesi süzülerek aktarılır ve beş adet karanfil, bir adet limonun suyunu, bir adet çubuk tarçın ve bir çay kaşığı tereyağı eklenir.
Orta ateşte takriben yarım saat kaynatılır, meyvelerin rengi şeffaf ve berrak bir hal aldığında ateşten alınır.
Sıcak halde kavanozlara aktarılan kamkat reçeli ılımaya bırakılır. Ilıyan reçelin ağzı kapatılarak, güneş ışığı almadan, serin ortamda muhafaza edilir.
Datça Köy Ürünleri olarak sizlere sunduğumuz ipuçları;
- İpucu 1: Doğru kıvamının alıp almadığını anlamak için kamkat reçelini soğuduktan sonra bir çay tabağına alıp, akışkanlığını kontrol edebiliriz. Eğer yavaş akıyor ve aktığı tabakta yayılmadan toplu kalıyorsa kıvamı olmuş demektir.
- İpucu 2: Evinizde yaparken isterseniz ikiye bölerek de yapabilirsiniz. Bu sayede çekirdeklerinden de ayırabilirsiniz. Bazı kamkatların çok sayıda çekirdeği olabilmektedir.
Kamkat Reçeli Nasıl Kullanılır?
Vitamini kabuğunda gizlidir sözü ile kabuklarıyla beraber yapılan kamkat reçeli; Kahvaltılarda sıcak ve kızarmış ekmeğin üstüne sürülerek tüketimi tercih edilmesiyle beraber aynı zamanda da tatlılarla da kullanılmaktadır. Sindirim probleminiz varsa kabuklarını soyarak tüketmenizi öneririz.
Kamkat (Kumkuat) Reçeli Faydaları Nelerdir?
- Bağışıklık sistemini C vitamini sayesinde güçlendirir. Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı iyi geldiği bilinir.
- Kan dolaşımını rahatlatır, damar tıkanıklığını ve damar sertliğini önler, kansızlık sorununa iyi gelir, kanı temizler.
- Zengin antioksidan içeriği ile stres ve kronik rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olduğu belirtilir.
- Sinir sistemine olumlu etkileri vardır. A, B, B2, B3 vitaminlerinin yüksek oranda bulunması sayesinde sinir sisteminin düzenli çalışmasına neden olduğu bilinir.
- İdrar söktürücü özelliği bulunduğu söylenir.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına etki ettiği bildirilir.
- Mide bulantısını geçirdiği, mide asitlerini düzenlediği bilinir.
- Diş eti, diş sorunlarının ve diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olduğu söylenir.
- Akne ve sivilce problemlerine yardımcı olduğu, göz sağlığını koruması ile kan şekerini dengeleyip, bağırsakları temizlemektedir.
- Vücuda enerji verdiği gibi cilt hücrelerini de onararak cilt sağlığını desteklemektedir.
- Saçları ve bağışıklık sistemini güçlendirip, böbreklerin temizlenmesini sağlar ve kas ağrılarını dindirir.
Datça Köy Ürünleri olarak sizlere önerimiz; Buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez, hekiminize danışınız. Bitkisel ürünler İlaç değildir ve tedavi amaçlı kullanılamaz.