Narin, tatlı meyveleri, son derece kuvvetli kökleri ile on bin yılı aşkın yetişen, birçok efsaneye konu olmuş, şarkılarda, şiirlerde benzetmelerle, betimlemelerle geçmiş, üzerine değimler türetilmiş incir ağacı çoğunlukla Akdeniz bölgesinde yetişmektedir.
Ağacına olan saygınlığımız dışında da meyvesi olan incirin lezzeti ve sağlığa faydası için çok tüketilen bir besindir. Başta A-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum ve mineral dolu bir içeriğe sahiptir. Doğal bir detoks özelliği olan incir meyvesinde elmadan, portakaldan daha fazla lifli, afrodizyak özelliği olan bir meyvedir ve antioksidan açısından zengindir.
Ballı ve kendine özgü eşsiz bir tadı olan incir;
Adaçayı, kekik, badem, bal, çam fıstığı, içecek, hamur işleri, pastalar, unlu mamulleri, tavuk yanında yakışmasının yanı sıra kuru incir, incir reçeli, incir pekmezi gibi birçok lezzetler türetilip, her çeşidi keyifle tüketilmektedir.
Bu çeşitliliğin İçinde İncir pekmezini tanıyalım;
Pekmez; Tatlı meyveler ve şeker pancarının kaynatılması ile dönüşebilecek, tatlı, kıvamlı şuruptur. Datça Köy Ürünleri olarak keçiboynuzu, üzüm, karadut gibi pekmez çeşitlerimizin yanında bir de incir pekmezini sizinle paylaşmak istedik.
Kuru veya yaş incirler iyice yıkandıktan sonra ikiye bölünür. Yeniden sudan geçirilen incirler kazana koyularak, üstüne geçecek kadar su eklenip kaynamaya bırakılır. Savurma usulüyle istenilen kıvama gelene kadar kaynatma işlemi devam eder. İşlem sonunda cam kavanozlara konarak şişeleniyor. Datça Köy Ürünleri incir pekmezini sizler için tüketilebilir hale getiriliyor.
İncir Pekmezinin Faydaları;
- Hem lezzetli hem de şifa kaynağı olan incir pekmezini özellikle kış aylarında tüketmek son derece faydalıdır.
- Kemik erimesi riskini azaltarak, kas ve kemikleri güçlendirir.
- Diş ve diş eti sağlığı için önemli bir etkisi vardır.
- Tansiyonu dengeler.
- Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, sindirim sistemini çalıştırır.
- Metabolizmayı hızlandırır, kolay kilo vermeyi destekler.
- Pekmezin hızlı kana karışması özelliği ile de demir eksikliğini tamamlamada yardımcı olup, kanı temizler.
- K vitamini, protein, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor içerir.
- Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayarak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
- Uzmanlar, doğal içerikli incir pekmezini özellikle kış aylarında tüketiminin önemli olduğunu ve günde bir iki kaşık içerek, kış hastalıklarını daha hafif atlatabileceğimizi belirtiyorlar.
İncir Pekmezini Kullanabileceğimiz Yerler;
- Vitaminini ve minareli ile incir pekmezini,
- Tatlılarda, unlu mamulleri ve hamur işlerinde tatlı yerine,
- Özel salataların soslarında,
- Ana yemeklerin etlerini marine ederken,
- İçeceklerde aroma olarak birçok yerde ve şekilde kullanabilirsiniz.
İncir Pekmezi Kilo aldırır mı diye soracak olursak;
Yapısı gereği doğal şeker olan pekmezi iki günde bir, bir tatlı kaşığı olarak tüketildiğinde faydası olacak lakin kilo aldırmayacaktır.
Diyabet hastalarına uyarı;
Pekmezin kana hızlı karışma özelliği olduğu için, uzmanlar diyabet hastalarının tüketmelerini uygun bulmamaktadırlar. Emilim oranının yüksek olması ve mineral miktarının fazla olmasından dolayı da emziren annelerin tüketimi de önemlidir.