Keçiboynuzu; besin değerleri oldukça fazla olan bir bitkidir ve sağlıklı yaşam için tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Keçiboynuzunun bazı yörelerde adı ballıbaba, harnup, ballı boynuz ya da sadece boynuz dendiği de olur.
Keçiboynuzu, ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde özellikle deniz kıyısına yakın alanlarda her zaman yeşil olarak bulunmaktadır. Ormanlarda gurup halinde yetişen bir ağaç türüdür. Doğal ortamından alınarak kontrollü çoğaltma ve büyütme yapılmamakla birlikte kültürel takibi henüz yoktur.
Harnup pekmezi keçiboynuzundan elde edilen bir pekmezdir. Keçiboynuzunun katkı maddesi kullanılmadan, farklı süreçlerden geçtikten sonra aldığı konsantre sıvı formdur.
Sizin için işin uzmanı olan Datça köy ürünlerinden kısaca harnup pekmezi tarifi; Doğal yollarla yetişen ve ağaçlardan toplanan harnuplar önce güzelce yıkanıyor. Kurumaya bırakılan harnuplar daha sonra öğütülüp büyük bir varil içerisine suyla karıştırılarak on saat suda kalıyor. Süre sonunda harnup posasından ayrıştırılıp suyu alınıyor ve yaklaşık sekiz saatlik kaynatma işlemine geçiliyor. Harnup pekmezine dönüşen leziz keçiboynuzlarımız soğumaya bırakılıyor ve satışa hazır hale gelmiş oluyor. Ortalama dört kilo keçiboynuzundan bir kilogram harnup pekmezi elde ediliyor.
Harnup pekmezimizi cam kavanozlarda serin, güneş almayan ve kuru, rutubetsiz ortamlarda bozulmadan yaklaşık bir yıl boyunca durabilir. Doğru şekilde muhafaza edildiği takdirde besin değerlerinde herhangi bir değişim söz konusu olmamaktadır.
Harnup pekmezimizin sağlığımıza İyi gelen faydalarına bakarsak;
Solunum yolları için: Harnup pekmezinde yoğun olarak bulunan antioksidan özelliği doğal antibiyotik etkisi sağladığı söylenmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirirken gribe, soğuk algınlığa, solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelirken genelde kış aylarında tüketmenin önemi de vurgulanmaktadır. A ve C vitamini açısından, selenyum, potasyum, karbonhidrat ve yağlar, sodyum, magnezyum açısından zengin olması sağlığa katkı sağladığı da bilinmektedir.
Alerjik Hastalıklar İçin: Çok etkili antioksidan, antialerjik ve antibakteriyel özelliği vardır. Solunum yollarında oluşan zararlı bakterilere ve kış aylarında meydana gelen nefes darlığına, alerjik astıma karşı yarar sağlayan bir pekmezdir.
Bronşit ve Astım Hastalıklar için: Solunum yollarında oluşan tıkanıklıklara iyi gelmesiyle bilinen harnup pekmezinde yüksek miktarda E vitamini bulunmaktadır. Nefes darlığını açarak bronşit ve astım rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Çocuklarda daha hızlı etki göstermektedir. Yoğun etkiye sahip olduğu için çocuklarda doktor önerisi alınmalıdır.
Kemikler için: Harnup pekmezinde yüksek miktarda fosfor ve kalsiyum içerdiğinden dolayı çocuklarda sağlıklı bir iskelete sahip olmalarında ve yetişkinlerde kemik erimesini önlemede önemli bir rolü vardır.
Sindirim Sistemi için: Antioksidan ve lif kaynağıdır. Parazitleri yok eder ve enfeksiyonlarından koruyarak bağırsakları temizler, kabızlığa iyi gelir, bağırsak gazını giderir. Mide sağlığına iyi geldiği bilinmekle beraber sindirimi hızlandırır ve rahatlatır, asit seviyesini dengeler, gastrit, şişkinlik sorunlarını çözümünde yardımcı olur. Sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riskini de azalttığı söylenmektedir.
İshal için: Sindirim sistemi dostu olan harnup pekmezi, ishal ve kabızlık durumunu düzenlemede kullanılır. İshal rahatsızlığı için yetişkin ve çocuklara tavsiye edilir.
Akciğer Kanseri için: Vücudu antioksidan özelliği ile koruyucu etkisinin olması kanser hastalığının nedenlerini en aza indirip, sigaranın verdiği zararları, akciğerleri temizleyici özelliği vardır. Harnup pekmezi içeriğinde yüksek miktarda sodyum ve potasyum içerdiği için karaciğere de çok faydalıdır.
Öksürük için: Şiddetli öksürüklere dahi çok iyi geldiği bilinmektedir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan harnup pekmezi öksürüğe neden olan enfeksiyonları ortadan kaldırarak, öksürüğü giderir ve daha rahat nefes almayı sağlar. Balgam söktürücü özelliği de vardır.
Kalp ve Damar için: Harnup pekmezi kalp ve damar hastalıklarından korunma, kolesterol seviyesini düşürme, kanı temizleme, kalp çarpıntısını önleme ve damar tıkanıklığını gidermek için bir şifa kaynağı olduğu söylenmektedir. Ayrıca demir deposu olan harnup pekmezi kansızlığa da iyi geldiği herkesçe bilinmektedir.
Hasarlı Hücreleri Onarmak için: Çok nadir özelliği olan harnup pekmezinin hasarlı hücreleri onararak tekrar görevlerini yapmasını sağladığı ender bilgilerden biridir. Bu sayede savunma sistemini de güçlü kıldığı bilinir.
Cinsel İstek için: Harnup pekmezi bir enerji deposudur. Cinsel isteği ve gücü arttırdığı da bilinmektedir. Kadın hastalıklarından meydana gelen bakterilerin, iltihapların ve akıntıların geçmesine de olumlu olduğu gibi içinde bulunan afrodizyak etkisi ile iktidarsızlığa iyi gelmesi ve sperm azlığına karşı da pozitif etkisi olduğu söylenmektedir.
Sinir Sistemi için: Bildiğimiz üzere antioksidan ve hücre onarma özelliği ile çocuklarda zeka geliştirici, hafıza güçlendirici, strese karşı direnci arttıran, el ve ayak titremelerine iyi gelen, uykusuzluk sorunlarına iyi gelen özelliğinin de bulunduğu belirtilmektedir.
Kolesterol için: Kolesterole iyi geldiği bilgisi de sık sık karşımıza çıkmaktadır. Harnup pekmezinde liflerin ve zengin içeriğinin kandaki kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutma özelliğinin olduğu belirlenmiştir.
Halsizlik için: Oldukça yüksek bir kalori kaynağı olan harnup pekmezi size zindelik ve enerji verecektir.
Antiseptik özelliği için: İltihapların tedavisinde kullanılabilinir ve toksinlerden arınmayı sağlar.
Dişler için: Çinko, A-B-B2-B3 ve D vitamini içeriği dolayısıyla dişleri güçlendirir ve diş eti rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Ayrıca harnup pekmezinin iştah açıcı özelliği olduğu için kilo almak istiyorsanız sizin için alternatif olabilir. Kalorisi çok yüksek olduğu için özellikle kilo problemi olanlar az miktarda tüketmelidir. Düzenli ve doğru miktarda kullanıldığında ise sağlık açısından doğal bir koruma sağlar.
Harnup Pekmezini Nasıl Tüketmeliyiz?
Datça Köy Ürünü olan Harnup pekmezimizi günde bir tatlı kaşığı olarak sabahları aç karnına tüketmenizi öneririz.
En olumlu sonuçları sabahları yemeklerden önce tüketildiğinde alındığı bilinmektedir. Vücudun günlük fosfor ve kalsiyum ihtiyacını karşıladığı söylenmektedir. Harnup pekmezini tek başına tüketemeyen kişiler süt veya yoğurtla karıştırarak da yiyebilir.
Harnup Pekmezini şeker hastalarının, kan inceltici ilaç kullananların tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önemlidir. Fazla tüketildiğinde yan etki olarak baş dönmesi, ishal, sivilcelenme, alerjik reaksiyonlardan en yaygın olanı ciltte kabarma ve mide bulantısına neden olabilir.
Mutlaka hekiminize danışarak tüketmeniz önerilir. Bebeklerin ve küçük çocukların bünyesine ağır gelebileceğinden dolayı doktor onayı olmadan verilmemesinde fayda var.