Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilir?

keçiboynuzu pekmezi

Adını benzediği keçiboynuzundan alan keçiboynuzu bitkisinden elde edilen keçiboynuzu pekmezi en çok tüketilen pekmez çeşitlerinden biridir. Sağlık açısından birçok faydası bulunan keçiboynuzu pekmezini günlük yaşamımızda farklı şekillerde tüketebilmekteyiz. Ancak yine de nasıl tüketilmesi gerektiği konusu yine de en çok merak edilen konulardan biridir.

Keçiboynuzu pekmezinin tüketimine geçmeden önce bu pekmezin nasıl yapıldığı ve neden tüketilmesi gerektiğini bilmek tüketim şeklinize karar vermeniz açısından önemlidir.

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır?

Keçiboynuzu pekmezi; halk arasında “Harnup”, “Harup”, “Boynuz”, “Buynuz” ve “Kerti” gibi isimlerle anılan keçiboynuzu bitkisinden yapılmaktadır. Dört mevsim yeşil olan bu bitkinin uzunluğu ortalama 10 cm kadardır.

Keçiboynuzu pekmezi yapılışı:

• Keçiboynuzu bitkisi ezilir.
• Ezilen keçiboynuzu geniş bir kazana konur ve üzerine soğuk su ilave edilerek iki gün bekletilir.
Bekletme işleminden sonra su süzülerek keçiboynuzları alınır.
Kalan su kısık ateşte yaklaşık 6-7 saat kaynatılır. Besin değeri kaybı olmaması için ateş çok harlı olmamalıdır.
Kaynama işleminden sonra soğumaya bırakılır.
Soğuyan keçiboynuzu pekmezi cam kavanozlara konulur ve tüketime hazır hale getirilir.

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu diğer adıyla harnup pekmezi içerisinde birçok yararlı bileşen içerir. Bunlar; A,B,B2,B3 ve D gibi vitaminler, potasyum kalsiyum, demir, çinko gibi mineraller bulunmaktadır. Fenolik bileşenler bakımından da oldukça zengindir.

İçeriğindeki bileşenler ile sağlığa faydaları şunlardır:

• Kalsiyum açısından zengin olması kemik gelişimini ve sağlığını korumaya yardımcı olabilmektedir.
• Sindirim sistemini koruyup oluşabilecek parazit, solucan gibi bağırsak içinde yaşayan zararlı canlılara karşı önleyicidir. Sindirim problemlerini önlemeye destek olabilmektedir.
Kanı temizleyici özelliği ile kalp ve damar dostudur. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olabilmektedir.
Kansızlık problemini önleme ve tedavisinde destekleyici bir besindir.
Antioksidan özelliği sayesinde vücudu dış etkenlere karşı koruyup bağışıklığını güçlendirebilmektedir.
Astım ataklarını hafifletip, balgam söktürebilmektedir.
Vücuda enerji verip daha zinde hissetmenizi sağlayabilmektedir.
Yaşamsal öneme sahip iç organları temizleyebilmektedir.
Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi yaratarak zayıflamaya yardımcı olabilmektedir.
Enerji verici içeriği sayesinde cinsel gücü artırabilmektedir.
Kan şekerini düzenleyip kolesterolü dengeleyebilmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olabilmektedir.
Akciğer kanseri gibi kanser türlerine karşı koruyucu etkisi bulunabilmektedir.

Bunlarla birlikte alerjiye de iyi gelebilen keçiboynuzu pekmezi tek başına tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Hastalıkların tedavisinde öncelik olarak doktor tavsiyesi alınmalıdır. Kronik rahatsızlığı bulunan kişiler de yine doktor önerisiyle kullanmalıdır.

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Kullanılır?

Keçiboynuzu pekmezi tek başına ya da süt, yoğurt gibi farklı gıdalarla birlikte tüketilebilir. Bu tamamen damak zevkinize kalmıştır.

Keçiboynuzu pekmezi günde ne kadar tüketilmeli?

Keçiboynuzun günde 1-2 tatlı kaşığı tüketilmesi önerilmektedir. Bu miktar ile günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. İnsan vücuduna sayısız faydaları olan keçiboynuzu fazla tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir.

Keçiboynuzu pekmezi aç karnına mı içilir tok karnına mı?

Keçiboynuzu aç ya da tok karnına içilebilmektedir. Genellikle sabah kahvaltılarında güne zinde başlamak için tüketebilirsiniz. Akşam yatarken tüketirseniz özellikle solunum yolu rahatsızlıklarında rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilecektir.

Keçiboynuzu pekmezi içeriği ile vücudumuza sağlık ve şifa sunmaktadır. Ancak doğal ve katkısız olması önemlidir. Bu nedenle aldığınız pekmezin içeriğine bakmanız ve tamamen katkısız olduğuna emin olmalısınız. Geleneksel yöntemler uygulayan yerel firmalardan doğal keçiboynuzu pekmezini online olarak rahatlıkla alabilirsiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın