Scroll Top

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır?

keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır

Asırlardır doğanın bizlere sunduğu keçiboynuzu tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır. Adını keçinin boynuzuna benzerliğinden alan keçiboynuzu farklı yörelerde “Harnup”, “Harup”, “Boynuz”, “Buynuz” ve “Kerti” gibi isimlerle anılmaktadır.  Pekmezler içerisinde en çok tercih edilen keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır? Bu sorunun cevabından önce neden bu kadar tercih edildiğine bakmak gerekir.

Ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesinde yetişen dört mevsim yeşil olan, koyu yeşil yapraklı, yaklaşık 10 m uzunluğundaki ağacın meyvesidir. Sağlığa birçok faydası olan keçiboynuzundan bal, pekmez, un, öz gibi birçok farklı ürün yapılmaktadır. Bunlardan en çok bilinen ve tüketilenlerden biri de keçiboynuzu pekmezidir.

 

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu pekmezinin içeriğindeki A, B,B2,B3 VE D vitaminler, kalsiyum, çinko, demir gibi zengin mineraller ile sağlığa birçok faydası bulunmaktadır.

Bunlar;

  •  Kemik dostu: İçeriğindeki yüksek kalsiyum bebeklerde ve çocuklarda kemik gelişimini desteklerken yaşlılarda kemik erimesine karşı koruyucudur.

  •  Antioksidan Yapısı: Antioksidan özelliği ile doğal  bir antibiyotik olup vücudu zararlı dış etkenlere karşı koruyup, hastalıkların iyileşmesinde yardımcı olmaktadır.

  •  Kalp Dostu: Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde destekleyicidir. Kanı temizleyerek dolaşım sistemini korumaya, damar tıkanıklığını da önlemeye yardım eder.

  •  Sindirim Sistemini Düzenler: Sindirim sisteminde bağırsak kurdu, solucanı gibi zararlı canlılara karşı koruyucudur. Tedavisinde güçlü bir destekleyicidir. Ayrıca kabızlık, ishal gibi sindirim problemlerini gidermede etkilidir.

  •  Zayıflamaya Yardımcı: İçeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini rahatlatır ve kilo vermeye yardımcı olur.

  •  Kansızlığı Önleyici: Pekmez çeşitlerinin tedavisi için sık kullanıldığı problemlerden biri de kansızlıktır. Bu yüzden sıklıkla aneminin tedavisine destek olarak kullanılmaktadır.

  •  Balgam Sökücü: Özellikle astım hastalarının yaşadığı atakları hafifletmede, şiddetli öksürükleri gidermede kullanılır. Ayrıca balgam söktürücü etkisiyle akciğerleri rahatlatır. Nefes darlığına da iyi gelir.

  •  Organları Temizler: Karaciğer, akciğer, bağırsak gibi yaşamsal organları temizleyerek sağlıklı bir şekilde çalışmalarına yardımcı olur.

  •  Enerji Verici: Vücutta enerjiyi arttırarak gün içinde daha zinde olunmasını sağlar. İçerdiği yüksek oranda monosakkarit şeker, sindirim sisteminde kolaylıkla emilir. Bu da ortalama %70 oranında çözünür kuru madde içeren pekmezin verdiği enerjiyi arttırır. 200 mg pekmezin verdiği enerji ortalama 1150 g süt, 300 gr ekmeğe ya da 390 gr ete eşittir. Hem iyi bir enerji kaynağı hem de zengin mineral içeriğiyle hamileler, emziren anneler, sporcular için çok faydalı bir gıdadır.

  •  Cinsel Gücü Artırır: Enerji veren içeriğiyle cinsel gücü arttırıp ayrıca erkeklerde hareketli sperm sayısının artmasına yardımcı olur.

  •  Kansere Karşı Koruyucu: Bazı kanser türlerine karşı koruyucudur. Özellikle solunum sistemine sağladığı faydalarından dolayı akciğer kanseri riskini de düşürebilmektedir.

  •  Kan Şekerini Düzenler: Kan şekerinin düzenlenmesine ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Doğal şeker içeren sağlıklı yapısıyla diyabet hastaları doktor kontrolünde kullanabilmektedir.

  •  Bağışıklığı Güçlendirir: İçerdiği yararlı maddeler bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korumaya yardımcı olmaktadır.

  •  Alerjilere Karşı Etkilidir. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan alerjik reaksiyonların hafifletilmesinde etkilidir.

Vücuda birçok faydası olan keçiboynuzu pekmezini kullanırken unutulmaması gereken çok önemli bir nokta vardır. Tam bir şifa deposu olan bu besini hastalıkların tedavisinde mutlaka doktor kontrolünde destekleyici olarak kullanmak gereklidir. İlaç gibi tek başına tedavi edici olarak kullanmak ciddi risklere yol açabilmektedir.

 

Keçiboynuzu Pekmezinin Yapılışı

Yukarda birçok faydasını saydığımız keçiboynuzu pekmezinin yapılış aşaması da çok önemlidir. Bu nedenle içeriğindeki değerli bileşenleri kaybetmeden sağlıklı keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır  sorusu çok önemlidir. Çünkü fayda sağlayabilmesi için içerisindeki yararlı maddeleri kaybetmemesi gerekir.

Öncelikle keçiboynuzları ezilir. Ardından tencere ya da kazanlara konulur ve üzerine soğuk su ilave edilerek bir iki gün bu şekilde bekletilir. Bekletme işleminden sonra süzme işlemi gerçekleştirilerek keçiboynuzları tencereden alınır. Kalan su kısık ateşte yavaş yavaş ortalama 6-7 saat kontrol edilerek karıştırılır. Soğuduktan sonra kavanozlara konularak kullanıma hazır hale gelir.  Burada en önemli nokta ateşin çok harlı olmaması kısık orta arası olmasıdır. Çünkü böylece keçiboynuzu içindeki yararlı maddelerde değer kaybı olmaz.

 

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Kullanılır?

Keçiboynuzu pekmezini sabah kahvaltıda 1-2 tatlı kaşığı tüketerek hem günlük fosfor ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamış olursunuz hem de tüm gün zinde ve enerjik kalabilirsiniz.  Tek başına tüketemiyorsanız süt, yoğurt gibi başka gıdalara ekleyerek de tüketebilirsiniz. Solunum yolu rahatsızlıklarında gece yatmadan önce tüketirseniz rahat ve sağlıklı bir gece uykusu sağlayacaktır. Ayrıca solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olacaktır.

Ancak unutulmamalıdır ki her şeyin fazlası zarar. Bu yüzden çok aşırı tüketimi vücutta beklenmedik reaksiyonlara sebep olabilir. Yine diyabet, kanser gibi farklı sağlık sorunları olanların dikkatli ve gerekirse bir uzman kontrolünde kullanması tavsiye edilmektedir.

Her yaştan insanın rahatlıkla kullanabileceği keçiboynuzu pekmezi hem ailenizin hem de sizin daha enerjik ve sağlıklı olmanızı sağlayacak mucizevi bir üründür.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın