Tadı ve zengin besin içeriği ile bal; sofralarımıza lezzet katarken sağlığımız için şifa kaynağıdır. Çam ve çiçek olmak üzere balın iki farklı türü bulunmaktadır: En çok merak edilen ise çam balı mı çiçek balı mı?
Çiçek Balı ve Çam Balı Arasındaki Fark Nedir?
İki bal türü arasındaki en önemli fark elde edildikleri bitkiler ve elde ediliş şeklidir.
• Çam balı, kızılçam, karaçam gibi ağaçlardan elde edilir. Bu ağaçlar üzerinde yaşayan basra böceği, çamın öz suyunu emer ve artanını tatlı bir madde olarak ağacın üzerinde bırakır. Bırakılan bu tatlı salgı arı tarafından toplanır ve bala dönüştürülür. Dünya genelinde % 90’ı Türkiye’de yetiştirilir. Güney Ege ve Batı Akdeniz’de Türkiye’de, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Antalya illerinin Ege sahil şeridi boyunca, Menderes Ovası ve Denizli’de yetiştirilmektedir.
• Çiçek balı, çiçeklerin üzerindeki nektarların bal arısı tarafından toplanıp, kendi salgıladıkları enzimler ile oluşturdukları bal çeşididir. Boğa dikeni, ıhlamur, lavanta, arı otu, keçiboynuzu, kekik, kestane gibi çiçeklerden elde edilmektedir. Süzme çiçek balı, tatlı ve aromalı bir yapıda olup polen içeriği yüksektir.
Bununla birlikte yapılış şekilleri iki bala farklı özellikle vermektedir.
Çam balı ve çiçek balı arasındaki farklar şunlardır:
Süzme Çam Balı
• Arıların ağaç üzerindeki böcek salgılarından elde edilir.
• Kristalleşmeden ve donmadan uzun yıllar saklanabilir.
• Glikoz ve fruktoz oranı daha düşük olduğu için daha az tatlıdır
• Enzim, aminoasit ve mineral bakımından zengindir.
• Rengi koyudur.
• Daha çok şifa niyetine kullanılır.
Süzme Çiçek Balı
• Çiçeklerin nektarından elde edilir.
• Polen oranı yüksektir.
• Çok tatlıdır.
• Kristalleşme yaşanabilir.
• Rengi çiçek özlerine göre değişiklik gösterebilir.
• Çoğunlukla kahvaltıda, tatlı vb. yapımında kullanılır.
Çiçek ve çam balı görünüş, tat ve içerik bakımından birbirinden farklıdır. İçeriğindeki bileşenlerin farklı olması da sağlık üzerinde farklı şekilde fayda sağlamalarına neden olmaktadır.
Çam balı ve çiçek balının sağlığa faydaları şunlardır:
Çam Balı
• Bağışıklık sistemini güçlendirmeye,
• Kansızlığı gidermeye,
• Sindirim sistemini korumaya,
• Yüksek tansiyonun dengelenmesine,
• Saç sağlığını koruyup, saçları güçlendirmeye,
• Midedeki rahatsızlıkların tedavisine ve mide sağlığını korumaya
• Romatizmal hastalıkların tedavisine,
• Damar tıkanıklığının tedavisine,
• Ilık su ile tüketildiğinde vücutta depolanan yağın sindirilmesine,
• Beyin sağlığını koruyup, dikkat, konsantrasyonu artırmaya,
• İshali düzenlemeye ve şiddetini azaltıp, süresini kısaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Çiçek Balı
• Cilt sağlığını korumaya ve problemlerinin tedavisine yardımcı olmaya,
• Kalp-damar sağlığını korumaya,
• Kolesterolü dengelemeye,
• Cilt problemlerini gidermeye,
• İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine,
• Dengeli bir şekilde tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
İki bal da sağlık açısından fayda sağlasa da kronik rahatsızlığı olanların mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanması gerekir. Tek başına tedavi için kullanılmaz. Bala alerjisi olanların da kullanması tavsiye edilmez.
Çam balı ne kadar tüketilmeli?
Çiçek balı çam balına göre daha fazla tüketilebilir. Ancak yetişkinler için günlük 2 yemek kaşığı süzme çam balı tüketilmesi tavsiye edilmektedir ve bundan fazlası önerilmemektedir.
Çam Balını Mı Çiçek Balını Mı Tercih Etmeliyim?
Çam balı mı çiçek balı mı? Bal tüketicilerinin en çok merak ettiği soruya cevap; kişinin ihtiyacına göre değişir. Çam balı şifa kaynağıdır. Bu nedenle sağlık için kullanılacaksa çam balı tercih edilebilir. Eğer kahvaltıda, tatlı tarifi içerisinde vb. yemek için kullanılacaksa çiçek balı tercih edilebilir. Bu nedenle kişinin ne için kullanacağına göre sorunun cevabı değişebilir. Burada önemli olan doğal, gerçek ve saf balın kullanılmasıdır.