Benzersiz kokusu ve aroması ile çiçek balı çeşitleri arasında özel bir yere sahip olan kekik balı, keskin bir tada sahiptir. Birçok faydası ile şifa amaçlı tüketilen bu balı gelin birlikte tanıyalım; “Kekik balı nasıl yapılır?”, “Kekik balının faydaları nelerdir?” sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Kekik Balı: Doğanın Şifalı Lezzeti
Kekik bitkilerinin yoğun olarak bulunduğu yerlerde, bitkiler çiçeklendiğinde arılar çiçek özlerini toplarlar ve kovanlarına götürürler. İşçi arılar tarafından gerçekleştirilen üretimi sonucunda ortaya çıkan kekik balı son derece doğal, besleyici ve şifalı bir bal türü olma özelliğine sahiptir. “Kekik balı nasıl yapılır?” sorusuna, “kekik bitkisinin yoğun olarak bulunduğu alanlardaki arıların bal yapma sürecinin sonucunda kekik balı elde edilir.” şeklinde yanıt verilebilir.
Kekik balı ayırt edici birçok özelliğe sahiptir. İçeriğinde timol bulunan uçucu bir yağ ihtiva eden kekik balı, genellikle şehirden uzak kırsal bölgelerde yüksek rakımlı plato ve yaylalarda üretilir. Kekik bitkisi yetişen bu bölgelerde gerçekleştirilen arıcılık faaliyetleri ile kekik balı faydaları tüketicilerle buluşturulur.
Buruk tatlı, kekik kokulu, yoğun kıvama sahip olan kekik balı beslenme sürecine dahil edildiğinde birçok fayda ile buluşulması mümkün olabilir. Tüm faydaların deneyimlenmesi için “Gerçek kekik balı nasıl anlaşılır?” sorusunun yanıtları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
Gerçek Kekik Balı Nasıl Anlaşılır?
Gerçek balın gözlem sonucu belirlenmesi, balın saflığı ve kalitesi hakkında kesin bir bilgi edinilebilmesi mümkün olmamakla birlikte kekik balının baskın tadının onun en ayırt edici özelliklerinin başında geldiği ifade edilebilir. Damakta kalan lezzeti ile kekik kokulu bu bal satın alınacaksa güvenilirliğinden emin olunan markaların tercih edilmesi etkili bir seçenek olarak karşımıza çıkar.
Katkı maddesi barındırmayan, leziz ve kokulu kekik balına erişim sağlandığında ve ideal miktarda düzenli tüketildiğinde sağlık için sunduğu faydaların deneyimlenmesi mümkün olabilir.
Kekik Balının Faydaları
Doğal ve katkı maddesi barındırmayan kekik balı zengin içeriği ile sağlık için çoklu faydalar sunabilmektedir. İhtiva ettiği bitkisel bileşikler ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği kabul edilmektedir. Sahip olduğu bağışıklık güçlendirici etkisi nedeniyle kış aylarında düzenli olarak tüketilmesi önerilir.
Kekik otu faydalarını leziz bir şekilde sunan kekik balının dikkat çeken bir diğer önemli faydası timol adlı içeriğinden gelir. Kekiğin ana antiseptik maddesi olarak kabul edilen timol solunum yolu enfeksiyonlarına, inatçı öksürüğe, diş ve diş eti sorunlarına ve aynı zamanda cilt problemlerine iyi gelebiliyor.
Kekik balı yatıştırıcı etkiye sahiptir. Tüketildiğinde tahriş olan mide astarında yatıştırıcı bir etkiye yol açabilmekte ve iltihap önleyici özelliği sayesinde mide sorunlarına iyi gelebileceği kabul edilmektedir. Mideyi rahatlatması için sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı tüketilmesi ve en az 1 saat sonra yemek yenmesi önerilir.
Kekik balının bir diğer faydası da yorgunluk belirtileri ile mücadele etmeyi kolaylaştırması ve enerji vermesidir. Açlık krizlerini önleme özelliğine sahip olması bu bal türünün diyet listelerinde de ölçülü miktarda bulunmasına yol açmaktadır.
Kekik balı tüketmeden önce arı ürünlerine karşı alerji riski taşınmadığından emin olunması son derece önemlidir. Bal tüketimi bazı kişiler için sağlık sorunlarına neden olabileceğinden kronik şeker hastalarının kullanım öncesi hekimlerin görüşlerine başvurmaları gerekir.
Kekik Balı Fiyatları
Kekik balı lezzeti, faydaları ve kokusu ile en çok sevilen arı ürünleri arasında yer alıyor. Güne enerjik bir başlangıç yapmayı sağlayan ve kahvaltı sofralarında sıklıkla yer bulan bu doğal besin maddesi birçok marka tarafından sunulduğundan kekik balı fiyatları da farklılık gösterebiliyor. Kekik balı fiyatları kekik balının sunulduğu ambalaj ağırlığı, ürün kalitesi ve üretici markaların fiyat politikaları doğrultusunda değişiklik gösterebiliyor.