Küresel ısınma, iklim değişikliğinden kaynaklı kuraklık derken bir de yaşadığımız üzücü orman yangınlarının bilançosu ağır ve bir çok zararı yaşamamıza sebep olmaktadır. Yaşadığımız son büyük orman yangınları için uzmanlar ‘’yaşanan global bir felakettir’’ tanımını yapmışlardır. Bizleri ve tüm dünyayı olumsuz etkileyen konu başlıklarından biri de çam balı ile ilgilidir.
Sadece Türkiye ve Yunanistan’da üretimi yapılan çam balının, Dünyada yüzde yetmiş ila seksen beşlik kısmını Türkiye üretmektedir. Özellikle Marmaris, Muğla bölgesinde üretimi yapılan çam balında ve arı kayıplarında orman yangınlarından kaynaklı üretim düşüklüğü gözlenmektedir.
Doğanın bize sunduğu şifa kaynağı olarak bilinen, insan sağlığı için adeta önemli bir hazine olan çam balı kaynağını yani doğayı korumak gerekmektedir.Şimdi bu önemli gıda ürünü çam balını yakından tanıyalım.
Çam Balı Nedir?
Akdeniz ikliminde yetişen Kızılçam (Türk çamı) ağacı türünün gövdesinde yaşayan balsıra böceğinin (basra böceği) salgısı ile üretilen, kendine has ve eşi olmayan bir baldır.
Çam Balı Nasıl Üretilir?
Mayıs ayında, üreme mevsimi olan balsıra (basra) böcek yavruları toprağa yakın yerde yumurtadan çıkar, ağır ağır ağaç gövdesinden tırmanarak, temmuz ve ekim ayları arasında çamın öz suyu ile beslenir, fazla tükettiği öz suyunu tatlı madde olarak dışkılar. Bu tatlı maddeyi arılar sevdiği için, toplarlar. Çam balını arılar böcek salgısından üretmektedirler.
Çam Balının Özelliği?
Çam balının en önemli özelliği olan kıvamıdır. Donmadan ve kıvamı bozulmadan yıllarca saklanabilmektedir. Raf ömrü en uzun bal olmasından kaynaklı da pazarlaması en kolay baldır. Besin değeri çiçek balına göre düşük olmasına rağmen boğaz hastalıklarına en iyi gelen baldır. Rengi, çiçek balına göre daha koyudur.
Hakiki Çam Balını Nasıl Anlarız?
Bazen üreticinin elindeki depolanmış bal miktarını dengelemek için, çiçek balı ile çam balını karıştırdıkları görülmüştür. Katkısız, doğal, hakiki iki balın karışımını anlamak ancak rengi ile anlaşılır. Çam balı ile çiçek balı arasında az bir fiyat farkı vardır, çam balının rengi çiçek balına göre daha koyudur. Çiçek balının rengi, çam balına göre daha açıktır.
Burada önemli olan elimizdeki balın hakiki olup olmadığını anlamaktır. Bir kaşık balı bir miktar su ile eriterek, içine bir damla saf alkol ekleriz. Bunun neticesinde saf balda bulanıklık olmaz, aksi takdirde tortulaşma gözlenir.
İster çiçek balı, ister çam balı, harnup balı, hayıt balı, karakovan, kekik, narenciye balı gibi çeşitli ballarınızı güvenilir üreticilerden temin etmek, balın tüm faydalarına kolayca ulaşmanızı sağlayacaktır. Datça Köy Ürünlerinden güvenle ulaşabilirsiniz.
Çam Balı Nasıl Tüketilmelidir?
Çam balının donmaya olan dayanıklılığı ile gıda sektöründe farklı alanlarda kullanılmaktadır. Gıda sektöründe en çok dondurmalarda doğal katkı maddesi olarak şeker yerine, tat vermesi için kullanılır. Tıp alanında da ilaç içeriklerinde tedaviye destekleyici madde ve doğal tatlandırıcı olarak değerlendirilir.
Aç karnına, sabahları bir kaşık bal ile beslenme alışkanlığı edinmek, gün boyu ihtiyaç duyduğunuz tüm enerjiyi ve çam balı faydalarını almanıza sebep olacaktır. Direk bal tüketimi yapamazsanız, ılık suya bir kaşık bal karıştırarak ta tüketebilirsiniz. Ayrıca içtiğiniz çaya, bitki çayına ya da kahveye de tatlandırıcı olarak bal karıştırabilirsiniz.
Günün her saati tüketime uygun olan, süper gıda olarak tanımlanan balın tüketim şeklinden ziyade, tüketim miktarı önemlidir. Düzenli tükettiğiniz balın miktarını, doktorunuza danışarak bilgi edinmeniz gerekmektedir.
Çam Balı Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları içerisinde olan çam balı faydaları, tüm ballar gibi mineral ve vitaminleri ile değerli bir besin kaynağıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirdiği,
- Üst solunum yolları hastalıklarını önlediği, hastalık döneminde ise tedaviyi desteklediği,
- Sivilceleri ve akneleri iyileştirdiği, kuru cilt şikayetlerin için cildi nemlendirdiği, cilt lekelerinin tedavisinde destekleyici olduğu,
- Cildi sıkılaştırdığı, cilt kırışıklıklarını önlediği, var olan cilt kırışıklıklarını giderdiği, daha genç görünümü sağladığı,
- Saçları ve saç köklerini güçlendirdiği, saç dökülmesine karşı olan tedavilere destek olduğu,
- Göz sağlığını koruduğu,
- Mideyi koruduğu,
- Şişkinlik ve hazımsızlığa iyi geldiği,
- Bağırsakların sağlıklı çalışmasını desteklediği, ishali tedavi ettiği,
- Vücuda enerji vererek halsizlik ve yorgunluğu giderdiği,
- Yüksek tansiyonu dengelediği,
- İltihapları giderdiği,
- Mikropları yok ettiği,
- Eklem ve kas ağrılarının azalmasını sağladığı,
- Kansızlık rahatsızlığının tedavisini desteklediği,
- Kan dolaşımının ölçülü ve düzenli olmasını sağladığı,
- Kalp ve damar sağlığını koruduğu,
- Yaraları hızla tedavi ettiği,
- Sindirim sistemini güçlendirdiği bilinmektedir.
Datça Köy Ürünleri olarak; Arı ürünlerini uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketmemenizi öneririz. Alerjik bünyeye sahip olanlar, kronik rahatsızlığı olanlar, daha önce arı ürünleri tüketmeyenler, hamile ve emziren anneler mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.